ONU și UE, pace în secret cu Putin. Ce oferte halucinante au pentru reluarea exportului de cereale

DE Adina Mutăr | Actualizat: 08.09.2023 - 20:36
ONU face pace în secret cu Putin. Ce oferte halucinante are pentru reluarea exportului de cereale - Foto: pravda.com.ua (imagine cu caracter ilustrativ)

ONUși UE pace în secret cu Putin. Ce oferte halucinante au pentru reluarea exportului de cereale. Bild a obținut o scrisoare secretă de la secretarul general al ONU, Antonio Guterres, către ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, din 28 august, în care Putin era „recompensat”

SHARE

ONU face pace în secret cu Putin. Ce oferte halucinante au pentru reluarea exportului de cereale.

ONU desfășoară în prezent negocieri secrete cu Federația Rusă pentru a ajunge la un acord privind reluarea exportului de cereale prin Marea Neagră, oferind nici mai mult nici mai puțin ridicarea celor mai importante sancțiuni.

ONU și UE, pace în secret cu Putin. Ce oferte halucinante au pentru reluarea exportului de cereale

„O scrisoare secretă a secretarului general al ONU, António Guterres, arată cât de departe este gata să meargă pentru a restabili acordul de cereale cu belicosul Putin”, scrie Bild, citat de pravda.com.ua.

Scrisoarea lui Guterres, pe care Bild o numește „explozivă”, propune „patru pietre de temelie ale acordului dintre Secretariatul ONU și Federația Rusă”, care ar trebui „să conducă la continuarea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră”.

„Toate cele patru puncte sunt importante, deoarece implementarea lor ar îndeplini toate cerințele regimului terorist al lui Vladimir Putin și ar recompensa atacurile sale cu rachete asupra țintelor civile ucrainene”, scrie Bild.

Propunerile halucinante ale lui Guterres sunt următoarele:

O bancă falsă pentru eludarea sancțiunilor

Pentru a eluda sancțiunile, secretarul general al ONU propune să folosească o filială special fondată a unei bănci ruse sancționate, RSHB Capital SA.

Acest lucru va permite companiei controlate de Kremlin „să-și asume rolul de interfață și să ofere servicii tehnice pentru tranzacțiile de plată fără a juca rolul unei bănci, deci nu are nevoie de o licență bancară conform legislației luxemburgheze.

„Mai simplu spus: șeful ONU vrea să activeze o bancă falsă care va ocoli sancțiunile UE împotriva băncilor rusești”, scrie Bild.

Mai mult, ONU are sprijinul UE pentru aceste planuri.

Bild a contactat Comisia Europeană, care este responsabilă de punerea în aplicare a sancțiunilor, iar un reprezentant al CE a confirmat că „UE și-a exprimat Rusiei, prin intermediul ONU, deschiderea de a căuta o soluție mai permanentă, constructivă, prin filiala desemnată a Rusiei Agricultural Bank, care permite plăți SWIFT în conformitate cu sancțiunile UE privind tranzacțiile agricole.”

Furnizorul de servicii financiare SWIFT a confirmat indirect acest lucru, ca răspuns la întrebarea Bild: „Suntem conștienți de discuțiile la nivel înalt care au loc în prezent în jurul Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră și monitorizăm îndeaproape evoluțiile”.

„Așadar, ONU și UE lucrează la o modalitate „legală” de a ocoli sancțiunile cu privire la SWIFT pentru Banca Agricolă Rusă sancționată”, scrie ziarul.

Asigurări pentru navele rusești împotriva atacurilor ucrainene

Guterres îi propune serios lui Lavrov ca navele rusești să fie asigurate împotriva atacurilor ucrainene în Marea Azov și Marea Neagră.

El scrie: „O companie de asigurări finanțată de ONU pentru exporturile rusești de alimente și îngrășăminte ar lucra cu Lloyd’s în 4-6 săptămâni”.

Pe lângă „asigurarea de marfă pentru exporturile rusești de alimente și îngrășăminte”, șeful ONU oferă și asigurări Casco și P&I.

Asigurarea Casco este asigurarea globală împotriva factorilor externi care afectează navele utilizate pentru transport, în timp ce P&I este asigurarea completă de răspundere pentru pierderile cauzate terților.

Guterres îi promite ministrului rus de externe că „ONU va sprijini asigurările pentru a sublinia importanța exporturilor rusești pentru securitatea alimentară globală și pentru a crește numărul participanților pe piață, cu scopul final de a reduce costurile de asigurare pentru exportatorii ruși”.

Bild a contactat asiguratorul britanic de nave Lloyd's, dar acesta a răspuns: „Fără comentarii”.

Fondurile înghețate trebuie returnate Rusiei

Și dacă nu a fost de ajuns, Guterres îi trimite ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, o ofertă de a ajuta regimul Putin să recupereze activele din UE care au fost înghețate de sancțiuni.

„ONU ar putea continua să ajute la dezghețarea activelor înghețate ale companiilor rusești de îngrășăminte din Uniunea Europeană”.

Ca un fel de ghid pentru evaziunea sancțiunilor, șeful ONU îi propune lui Lavrov să „furnizeze o listă de conturi sau active specifice” și că „societățile de îngrășăminte din Rusia ar trebui să solicite autorităților naționale relevante ale UE scutirile corespunzătoare. ".

Guterres promite că „ONU va colabora cu autoritățile naționale relevante și cu organismele UE pentru a răspunde acestor solicitări”.

Se va restabili permisiunea pentru navele rusești de a andocare în țări precum Germania

În sfârșit, la ultimul punct, Guterres propune „asigurarea accesului efectiv pentru navele rusești ce transportă alimente și îngrășăminte în porturile UE prin permise portuare fast-track”.

Șeful ONU notează: „Organizația Națiunilor Unite este pregătită să exploreze opțiuni suplimentare pentru a facilita accesul navelor rusești în porturile UE pentru comerțul agricol, inclusiv proceduri simplificate pentru eliberarea permiselor relevante, în special înainte de plecarea către porturile rusești”.

În acest scop, secretarul general al ONU Guterres a „purtat discuții cu Comisia Europeană și cu autorități portuare selectate (Germania, Belgia, Spania, Olanda)”.

Bild a întrebat Ministerul Federal de Externe al Germaniei de la Berlin dacă lucrează cu ONU pentru a facilita intrarea navelor rusești în porturile germane.

Răspunzând unei întrebări din partea Bild, Comisia UE de la Bruxelles a declarat în mod ambiguu că sancțiunile UE prevăd „derogări specifice pentru a permite navelor rusești accesul în porturile UE, așa cum este necesar pentru cumpărarea, importul sau transportul de produse agricole și alimente, inclusiv grâu și îngrășăminte”. 

Citește și: Erdogan pledează pentru exportul grânelor rusești. Doar așa Putin va accepta Acordul Mării Negre

La 5 septembrie, Bild a întrebat biroul secretarului general al ONU, Antonio Guterres, despre scrisoarea sa către ministrul rus de Externe

Conducerea Rusiei studiază acum cu atenție propunerile ONU și nu a fost încă de acord cu acestea, deoarece Kremlinul le consideră „prea bune pentru a fi adevărate” și are îndoieli cu privire la „fezabilitatea tehnică” a concesiunilor oferite.

Citește și: Atac masiv rusesc la porțile României cu câteva ore înainte de discuțiile dintre Putin și Erdogan

Cercurile guvernamentale ucrainene spun că propunerile lui Guterres sunt o „insultă incredibilă” și o „recompensă pentru comportamentul agresiv al Rusiei” din partea ONU.

Un înalt oficial guvernamental a declarat că „sub nicio circumstanță” Guvernul ucrainean nu va relua tranzacția cu cereale cu Rusia în aceste condiții și nici nu va renunța la „dreptul său conform dreptului internațional” de a monitoriza navele navale rusești și structurile construite ilegal, cum ar fi Podul Crimeii pentru a continua ofensiva.

Toate acestea sunt în concordanță cu demersurile președintelui turc, Recep Tayip Erdogan, care, după ce s-a întâlnit cu Putin la Soci, a pledat pentru exportul grânelor rusești, că „doar așa Putin va accepta Inițiativa Mării Negre, iar Ucraina trebuie să-și atenueze abordarea pentru a lua măsuri comune cu Rusia pe fondul războiului în desfășurare”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te