Erdogan pledează pentru exportul grânelor rusești. Doar așa Putin va accepta Acordul Mării Negre

DE Adina Mutăr | 04.09.2023 - 18:58
Erdogan pledează pentru exportul grânelor rusești pentru ca Putin să accepte Acordul Mării Negre - Foto: Anadolu (imagine cu caracter ilustrativ)

Erdogan pledează pentru exportul grânelor rusești pentru ca Putin să accepte Acordul Mării Negre. Inițiativa privind cerealele Mării Negre ar trebui reluată prin abordarea „deficiențelor” ce au împiedicat acordul, a declarat luni președintele turc, aflat în vizită la Soci.

SHARE

Erdogan pledează pentru exportul grânelor rusești pentru ca Putin să accepte Acordul Mării Negre.

„Credem că inițiativa ar trebui continuată prin corectarea deficiențelor sale”, a declarat Erdogan într-o conferință de presă cu omologul său rus Vladimir Putin.

Erdogan pledează pentru exportul grânelor rusești pentru ca Putin să accepte Acordul Mării Negre

Erdogan se află într-o vizită de lucru de o zi în orașul de coastă al Rusiei, Soci, pentru a discuta cu Putin probleme regionale și globale actuale, precum și relațiile bilaterale. 

Reînvierea acordului istoric cu cereale de la Marea Neagră de anul trecut, care a ajutat la atenuarea crizei alimentare globale, a fost o problemă de top la întâlnire.

Citește și: Erdogan trece de partea lui Putin. După gaze, acum Turcia ajută Rusia să-și exporte și cerealele

În iulie, Rusia și-a suspendat participarea la acordul intermediat de Turcia și ONU pentru exporturile de cereale din trei porturi ucrainene de la Marea Neagră, întrerupte de războiul din Ucraina, început în februarie 2022.

Moscova s-a plâns că Occidentul nu și-a îndeplinit obligațiile cu privire la exporturile de cereale ale Rusiei, restricțiile privind plățile, logistica și asigurările blocând  livrările sale.

Ucraina a acuzat Rusia că vrea să exporte cerealele furate din porturile sale ocupate.

Citește și: VIDEO Cum a atacat armata lui Putin porturile dunărene distrugând cerealele destinate României

Confirmând importanța îndeplinirii cerințelor Rusiei pentru exporturile de cereale și îngrășăminte proprii, Turcia a precizat că nu există nicio alternativă la inițiativă.

„Alternativele propuse la acordul cu cereale nu ar putea oferi un model durabil, sigur și permanent bazat pe cooperarea între părți, precum inițiativa Mării Negre”, a spus Erdogan, potrivit Anadolu.

Acordul a jucat un „rol cheie” în abordarea crizei alimentare globale, a subliniat Erdogan, adăugând că acționează ca un „tub de respirație” pentru cei care au nevoie, cum ar fi Africa.

Ankara este pregătită să facă ceea ce este necesar pentru a trimite cereale în unele țări africane sărace, a spus Erdogan, adăugând că Turcia și Rusia sunt de acord în acest sens.

„Putin a spus: Am finalizat munca logistică pentru a trimite 1 milion de tone de cereale în țările sărace. Noi am răspuns că Turcia e responsabilă pentru orice datorie ce îi revine”, a adăugat președintele turc.

Cu privire la o propunere comună pentru transporturile de cereale pregătită cu ONU, Erdogan a declarat că va ajunge la o soluție care va răspunde așteptărilor într-un timp scurt.

Potrivit lui Erdogan, Ucraina trebuie să-și „atenueze abordarea” pentru a lua măsuri comune cu Rusia pe fondul războiului în desfășurare.

„Am găzduit anterior negocieri directe între părți. Suntem gata să ne jucăm rolul ca întotdeauna în acest sens. "

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te