Atacul asupra primului ministru al Irakului este un pas major în războiul cu drone și este un mesaj al grupărilor proiraniene din Irak că prim-ministrul nu este în siguranță.
Dronele folosite de grupările armate susținute de Iran au devenit noile arme strategice ale Teheranului pentru a-și implementa propriile interese în regiune.
Atacul asupra premierului irakian a avut loc după câteva zile în care forțele de securitate irakiene s-au înfruntat cu miliții proiraniene.
De aceea și este probabil ca atacul să fi fost efectuat de miliții proiraniene, în primul rând și pentru că nu există alte grupări în Irak care să aibă drone la ora actuală.
Rapoartele oficiale nu au precizat ce grupare s-a aflat în spatele atacului și nimeni nu și-a asumat încă responsabilitatea pentru acesta, dar multe astfel de atacuri în regiune au fost executate de miliții legate de Teheran, dotate cu drone iraniene.
O dronă a fost folosită pentru a ataca o garnizoană americană la Tanf, în Siria, în octombrie. În iulie, o dronă a fost folosită pentru a ataca un tanc comercial în Golful Oman, ucigând doi membri ai echipajului. În ambele cazuri, SUA și alte țări au acuzat Iranul.
În mai, o dronă a fost lansată din Irak, sau posibil din Siria, țintind Israelul. Tot Iranul a fost acuzat.
Iranul a construit drone mai sofisticate pentru supraveghere și atacuri în stil kamikaze.
Forțele armate irakiene au anunțat începerea investigațiilor pentru a descoperi locul lansării drone în cazul atacului asupra premierului.
Citește și
Premierul irakian, vizat de un atentat cu dronă în „Zona Verde” din Bagdad. Al-Kazimi a scăpat
Iranul, în spatele atacului cu drone asupra bazei SUA din Siria
Unul dintre motivele pentru care grupurile pro-Iran – inclusiv Hezbollah (liban), Hamas (Fâșia Gaza) și Houthi (Yemen) – folosesc drone este că nu se poate urmări cu precizie locul de lansare.
Din ianuarie, milițiile proiraniene din Irak au folosit din ce în ce mai mult dronele pentru a viza forțele americane. Grupările proiraniene chiar au făcut parade cu drone.
Milițiile, cele mai multe legate de partidul Fatah din Parlament și gruparea paramilitară Hashd al-Shaabi, au organizat proteste cerând răsturnarea rezultatelor recentelor alegeri, punându-se presiune asupra primului ministru.
Fostul prim-ministru irakian, Haider Abadi, a acordat acestor miliții proiraniene un rol legitim, pentru a lupta împotriva ISIS, dar după ce războiul împotriva ISIS s-a încheiat, milițiile au refuzat să se întoarcă acasă.
Actualul premier nu este de acord cu rămânerea în țară a acestor miliții șiite, care au reușit să preia zona de frontieră Albukamal din Siria, lângă Al-Qaim din Irak, făcând un culoar de trafic de arme din Iran către Hezbollah.
Iranul a condamnat tentativa de asasinat asupra premierului irakian.