Premierul irakian, vizat de un atentat cu dronă în „Zona Verde” din Bagdad. Al-Kazimi a scăpat

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.11.2021 - 08:57
Premierul irakian Moustafa al-Kazimi a scăpat ''nevătămat'' dintr-o ''tentativă de asasinat eşuată''. / Foto: olxpraca.com

Premierul irakian Moustafa al-Kazimi a scăpat ''nevătămat'' dintr-o ''tentativă de asasinat eşuată'' care a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică cu o ''dronă capcană'' asupra reşedinţei sale din Zona Verde din Bagdad.

SHARE

Atac nu a fost revendicat imediat şi nu se ştie deocamdată dacă a provocat victime, precum şi amploarea pagubelor materiale.

''Sunt bine, mulţumesc lui Dumnezeu şi fac apel la calm şi reţinere din partea tuturor pentru binele Irakului'', a scris Kazimi pe Twitter.

Potrivit biroului său, această ''tentativă de asasinat eşuată'' a fost realizată cu ajutorul unei ''drone capcană care a încercat să vizeze'' reşedinţa sa.

Citește și: România și Ucraina cer mai multe trupe ale SUA la Marea Neagră pentru descurajarea Rusiei

Casa lui Moustafa al-Kazimi se află în Zona Verde, un perimetru ultraprotejat din Bagdad unde se află și ambasada SUA

Anterior, două surse de securitate au declarat că o ''rachetă'' a căzut pe casa lui Moustafa al-Kazimi în Zona Verde, un perimetru ultraprotejat situat în centrul capitalei irakiene şi unde se află de asemenea ambasada SUA şi clădiri guvernamentale.

După atac, forţele de securitate au fost desfăşurate în număr mare atât în interiorul cât şi în jurul Zonei Verzi, potrivit unei surse de securitate.

Citește și: Acces la schi, hoteluri și restaurante, doar pentru persoanele vaccinate în Austria

Atacurile cu rachete împotriva Zonei Verde sunt recurente. Pe 31 octombrie, trei rachete au căzut în Mansour, un cartier alăturat, fără a face victime.

Atacul de duminică împotriva lui Kazimi, aflat la putere din mai 2020, survine într-un moment în care Irakul se confruntă cu tensiuni politice puternice legate de alegerile parlamentare anticipate din 10 octombrie.

Hachd al-Chaabi, o coaliţie influentă de foşti paramilitari pro-Iran, contestă vehement rezultatele alegerilor.

SUA condamnă un ''act aparent de terorism'' împotriva premierului irakian

SUA au condamnat atacul cu dronă care a vizat reşedinţa din Bagdad a premierului irakian Moustafa ak-Kazimi, denunţând un ''act aparent de terorism'', relatează AFP.

''Suntem uşuraţi să aflăm că prim-ministrul este nevătămat. Acest aparent act de terorism, pe care îl condamnăm cu fermitate, a vizat inima statului irakian'', a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, potrivit unui comunicat.

''Suntem în contact strâns cu forţele de securitate irakiene responsabile cu respectarea suveranităţii şi independenţei Irakului şi ne-am oferit asistenţa în investigarea acestui atac'', a adăugat el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.