CNN: Americanii au extras un spion rus de la Moscova de teamă că Trump îl va da în vileag lui Putin

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.09.2019 - 23:24

Într-o misiune secretă din 2017, Statele Unite au extras unul dintre cei mai buni spioni ai din interiorul Guvernului rus, de teamă că președintele Trump și administrația sa să nu cumva să expună sursa, au spus mai mulți oficiali ai Administrației Trump pentru CNN.

SHARE

Decizia a avut loc la puțin timp după o întâlnire din mai 2017 din Biroul Oval în care Trump a discutat informații strict secrete despre ISIS cu ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, și ambasadorul Rusiei în SUA, Sergei Kislyak. Informațiile secrete, privind ISIS în Siria, fuseseră furnizate de către Israel.

Dezvăluirea informațiilor, deși nu erau în mod specific despre spioni, i-a determinat pe oficialii din serviciile secrete să discute din nou despre potențialul risc de expunere a sursei din Rusia.

La vremea respectivă, directorul CIA, Mike Pompeo, le-a spus altor înalți oficiali ai Administrației Trump că au apărut prea multe informații cu privire la sursa ascunsă, cunoscută drept un activ foarte important.

O extracție sau „exfiltrare”, operația la care fac referire oficialii americani, este o acțiune extraordinară executată atunci când se consideră că un spion este în pericol imediat.

Un oficial american a declarat că, înainte de operațiunea secretă, exista o speculație a mass-media cu privire la existența unei astfel de surse ascunse, iar o asemenea suspiciune publică prezintă riscuri pentru siguranța oricui este suspectat de către un guvern străin că este implicat în spionaj.

Acest oficial nu a identificat nicio raportare publică în acest sens la momentul deciziei de extragere a spionului rus, iar CNN nu a găsit nicio referință în rapoartele media.

Brittany Bramell, directorul afacerilor publice al CIA, a declarat pentru postul de televiziune american:

„Povestea CNN potrivit căreia Agenția Centrală de Informații ia decizii de viață sau de moarte bazate pe orice altceva decât pe analize obiective este pur și simplu falsă.

Speculațiile greșite că din cauza președintelui, care are acces în fiecare zi la informații sensibile, s-a luat decizia extragerii unui spion este inexactă.”

Un purtător de cuvânt al secretarului de Stat Mike Pompeo a refuzat să comenteze.

Secretarul de presă al Casei Albe, Stephanie Grisham, a declarat că „raportul CNN nu este doar incorect, ci are potențialul de a pune viețile în pericol”.

Extragerea spionului s-a decis într-un moment de îngrijorare în comunitatea de informații cu privire la manipularea greșită a informațiilor de către Trump și administrația sa.

Aceste date au fost obținute de CNN din cinci surse care au servit în Administrația Trump, în  agențiile de informații și în Congres.

Preocupările au continuat să crească în perioada de după întâlnirea din Biroul Oval al lui Trump cu Kislyak și Lavrov.

La câteva săptămâni după ce s-a luat decizia de extragere a spionului rus, în iulie 2017, Trump s-a întâlnit în privat cu președintele rus, Vladimir Putin, la summitul G20 de la Hamburg și a făcut pasul neobișnuit de a confisca notițele interpretului.

Oficiali din serviciile secrete și-au exprimat din nou îngrijorarea că președintele ar fi putut discuta în mod necorespunzător informații clasificate cu Rusia.

Existența unei surse în guvernul rus care oferea informații despre ce se discută acolo, dar și despre Putin, era cunoscută într-un cerc foarte restrâns în cadrul guvernului american și al agențiilor de informații. 

CNN nu publică mai multe detalii despre spion pentru a reduce riscul identificării persoanei.

Extragerea oficialului rus de la un asemenea nivel a lăsat SUA fără una dintre sursele sale cheie asupra funcționării interioare a Kremlinului și a planurilor și gândirii președintelui rus într-un moment în care tensiunile dintre cele două națiuni au crescut.

Comunitatea americană de informații consideră că Rusia este una dintre cele mai mari amenințări la adresa securității naționale a SUA, împreună cu China.

„Impactul a fost uriaș pentru că este atât de greu să dezvolți surse ca aceasta într-o zonă grea, în special în Rusia, pentru că supravegherea și securitatea de acolo sunt atât de stricte”, a declarat pentru CNN un fost înalt oficial al informațiilor.

„Nu poți obține o asemenea sursă peste noapte.”

Preocupările privind securitatea sursei au crescut la începutul anului 2017, după ce comunitatea americană de informații a lansat raportul său public cu privire la ingerința rușilor în alegerile din 2016, scriind că însuși Putin a ordonat operațiunea.

Comunitatea de informații a transmis o versiune clasificată a raportului Administrației Trump, care includea detalii sensibile și protejate asupra surselor din spatele informațiilor.

Înalți oficiali ai informațiilor din SUA au avut în vedere extragerea a cel puțin unui activ rus la acea vreme, dar nu au făcut acest lucru, potrivit fostului oficial superior de informații.

În primele luni ale Administrației Trump, au crescut temerile referitoare la manipularea greșită a informațiilor clasificate de către președinte și în cele din urmă s-a decis să se lanseze operațiunea dificilă de extragere a sursei care lucrase de ani buni pentru SUA.

Președintele a fost informat în prealabil cu privire la extragere, împreună cu un număr mic de alți oficiali.

Detaliile extragerii în sine rămân secrete, iar locul unde se află astăzi rusul nu este cunoscut.  

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.