Avortul, interzis în Alabama chiar și în cazul unui viol

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.05.2019 - 17:10
Activiste pro-choice, înainte de votarea legii. Foto: NY Times via AP

Avortul va fi interzis în Alabama, indiferent dacă femeia rămâne însărcinată în urma unui viol sau incest, iar doctorul care va face o întrerupere de sarcină riscă închisoare pe viață, potrivit unui proiect de lege ajuns marți noapte pe masa guvernatorului.

SHARE

Alabama a votat cea mai restrictivă lege anti-avort din Statele Unite ale Americii, avortul fiind interzis chiar și în cazul unui viol sau al unui incest. Doctorii care vor face întreruperi de sarcină riscă închisoare pe viață, potrivit CNN. 

Senatul controlat de republicani a aprobat cu 25 de voturi „pentru” și șase „împotrivă” legea anti-avort, care prevede pedepse de pana la 99 de ani pentru medicii care fac întreruperi de sarcină. 

Legea permite avortul în următoarele cazuri: „evitarea unui risc serios de sănătate al mamei”, sarcina extrauterină sau „copilul nenăscut are o anomalie letală”. 

Citește și: Primii „decreței“ au trecut de 50 de ani

Democrații au introdus un amendament pentru a permite măcar avortul în cazul unui viol sau incest, însă acesta a picat la vot. 

Guvernatoarea republicană Kay Ivey are șase zile la dispoziție ca să semneze legea, care va începe să producă efecte în șase luni de la momentul semnării.

Ivey nu a făcut nici un comentariu despre lege, însă s-a declarat anti-avort în trecut.

Mai multe organizații pentru drepturile omului, American Civil Rights Union și Planned Parenthood, cu filialele lor din Alabama, au anunțat deja ca intenționează sa atace legea, in cazul in care guvernatoarea o va semna. 

Senatorul republican Clyde Chambliss, care a susținut inițiativa legislativă, a declarat că el speră că legea le va face pe femeile violate sau pe fetele care au fost victime ale unui incest să caute ajutor extrem de repede. 

Citeste și: Avortul. O nouă epocă pentru Decretul ceaușist 770?

Nu doar Alabama a adoptat o legislație dură anti-avort. In Georgia, Kentucky, Mississippi și Ohio, avortul este interzis de la primele bătăi de inimă ale fătului (șase săptămâni). Criticii spun însă ca, de multe ori, nici nu se detectează o sarcină înaintea acestui termen. Și in Arkansas, avortul a devenit ilegal de la 18 săptămâni, fata de 20, cât era înainte.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -