AFP, DPA, EFE și alte 13 agenții de presă se asociază și creează o „sală de redacţie europeană”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 29.11.2021 - 16:12
AFP, DPA, EFE și alte 13 agenții de presă se asociază și creează o „sală de redacţie europeană”. / Foto: scholarshipworld.uk

În total, 16 agenţii de presă europene au decis să se asocieze pentru a crea, cu ajutorul financiar al Uniunii Europene (UE), o ”sală de redacţie europeană” în care să muncească în comun la subiecte europene, a anunţat luni Comisia Europeană (CE), relatează AFP.

SHARE

”Majoritatea acestor agenţii se vor afla într-un loc comun, în care vor putea discuta despre toate subiectele europene, cere împreună interviuri şi publica pe un site, dedicat unei părţi a acestor producţii”, precizează AFP, care participă la proiect.

”Participanţii vor putea de asemenea să beneficieze de formare, mai ales în domeniile digital şi fact-checking”, adaugă AFP.

Citește și: Cele mai comune 200 parole din 2021 în România

Susţinere în valoare de 1,76 milioane de euro pentru „redacția europeană”, de la CE

Agenţia de presă germană DPA conduce proiectul, care urmează să beneficieze de o susţinere în valoare de 1,76 milioane de euro, precizează CE, potrivit news.ro.

”Căutarea acestei săli de redacţie europeană este în curs şi urmează să fie operaţională la jumătatea lui 2022”, a anunţat un purtător de cuvânt al Comisiei.

”Prin această nouă etapă, noi consoldăm spaţiul de informare la Europei şi creştem accesul cetăţenilor la o informaţie de calitate”, dă asigurări comisarul euroean însărcinat cu Piaţa Internă şi serviciile Thierry Breton, care a anunţat această iniţiativă.

Citește și: FOTO Tzancă Uraganul, dedicații fără număr la un eveniment din Giurgiu. A strâns banii într-o sacoșă

În afată de DPA şi AFP, din acest consorţiu fac parte agenţiile italiană de presă ANSA şi spaniolă EFE.

Comisia Europeană (CE) urmează să prezinte în 2022 o lege privind apărarea independenţei presei, menită ”să garanteze pluralismul, integritatea şi independenţa pieţei europene media împotriva tuturor tipurilor de amestec nejustificate”, anunţă Breton.

”Aceste ameninţări pot lua diverse forme, precum amestecul guvernelor, politizarea presei publice sau o concentrare puternică de capital al presei în mâna unei mâini de proprietari”, subliniază el.

”Independenţa şi pluralismul presei noastre sunt în joc, dar şi calitatea dezbaterii publice şi responsabilitatea publică”, avertizează Thierry Breton.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.