85.000.000 € la UE pentru ca România să intre în Schengen. De ce Austria spune că nu e suficient?

DE Alex Darvari | Actualizat: 04.03.2024 - 18:01
85.000.000 € la UE pentru ca România să intre în Schengen. de ce Austria spune că nu e suficient? - Foto: Profimedia Images

85.000.000 € la UE pentru ca România să intre în Schengen. De ce Austria spune că nu e suficient?, am aflat dintr-un articol de presă din Bulgaria dar și din declarațiile oficialilor austricei.

SHARE

Comisia Europeană a anunțat că ia măsuri suplimentare cu Bulgaria și România în ceea ce privește gestionarea frontierelor și migrația. Comisia ar urma să ofere 85 de milioane de euro în acest scop, a anunțat luni Bruxelles-ul.

pe de altă parte, Austria va aștepta rezultatele deschiderii spațiului Schengen către Bulgaria și România pe calea aerului și a apei și abia apoi va reflecta asupra deschiderii frontierelor terestre. Asta a declarat ministrul austriac de interne Gerhard Karner înaintea reuniunii miniștrilor de linie de astăzi de la Bruxelles.

85.000.000 € la UE pentru ca România să intre în Schengen. De ce Austria spune că nu e suficient?

Decizia ia în considerare viitoarea intrare a Bulgariei și României în Schengen de la sfârșitul lunii martie, cu frontiere aeriene și maritime. Cele două țări ar trebui să intensifice cooperarea polițienească și, prin urmare, fondurile urmează să îmbunătățească paza frontierelor externe ale UE.

Ambele țări vor putea solicita fonduri suplimentare pentru sistemele existente de supraveghere a frontierelor, pentru achiziționarea de vehicule și alte echipamente. Decizia se bazează pe implementarea cu succes de către Bulgaria și România a unor proiecte legate de accelerarea procedurilor de azil și returnarea migranților care nu au motive să rămână în UE, a precizat CE.

Aceasta marchează începutul pregătirilor pentru punerea în aplicare a noilor norme europene privind migrația. Comisia va prezenta un raport privind punerea în aplicare a obiectivelor împreună cu Frontex, agenția UE pentru azil și Europol.

Citește și: Predoiu, după ce a „mușcat mărul otrăvit” cu AIR Schengen: „Nu e corect doar o înțelegere parțială”

Comunicarea notează că CE a întreprins proiecte pilot cu Bulgaria și România în martie anul trecut și a raportat rezultate tangibile în octombrie. Cu această ocazie, președintele CE, Ursula von der Leyen, a scris în Ex cu această ocazie că Bulgaria și România merită aderarea deplină la Schengen.

Austria de neclintit

ustria nu are nicio intenţie să renunţe la dreptul de veto pentru intrarea României în spaţiul Schengen, anunță ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner.

Karner a declarat „se gândește” la acordul pentru integrarea României în Spațiul Schengen cu privire la frontierele aeriene și maritime, dar că în nicun caz nu se pune problema ca ţara noastră să fie membru deplin în spaţiul de liberă circulaţie.

Citește și: România în Schengen, un „vis interzis”. Austria își menține blocada:„Să nu vorbim de următorii pași”

Cu toate acestea, Austria nu vrea să renunțe la dreptul de veto împotriva aderării României la Schengen

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te