Letalele drone Bayraktar se fabrică într-o fostă companie de piese auto. România a luat 18 aparate. Firma turcă Baykar Defense a revoluționat lupta modernă prin producerea de drone de ultimă generație care și-au demonstrat eficacitatea la nivel global, dar mai ales în Ucraina.
Ministerul Apărării Naționale are deja în exploatare primele șase drone Bayraktar T2, aeronave care au ajuns celebre în războiul din Ucraina. În primele luni ale conflictului, armata ucraineană a folosit Bayraktar pentru a lovi ținte rusești la sol.
Armata României s-a specializat în achiziții de echipamente militare prin proceduri netransparente. Când vrea transparență, controversele nu se țin departe. Achizițiile sunt făcute de la producători din afara țării, industria autohtonă fiind mereu sărită. Chiar și de la offset.
România este vulnerabilă la Marea Neagră, însă războiul din Ucraina a făcut ca apărarea țării noastre să devină o prioritate pentru NATO. Astfel, pe lângă achizițiile de avioane de luptă și sisteme de rachete, Baza Militară de la Kogălniceanu va fi cea mai mare din Europa.
Marea Neagră devine „cimitir rusesc”. „Bayraktar-ul” rusesc de 7.000.000 $, doborât în Mare. Artileria ucraineană a doborât una dintre cele mai scumpe drone de atac și recunoaștere a Rusiei deasupra Mării Negre, raportează comandamentul local al Forțelor Aeriene ale Ucrainei.