VIDEO După Bayraktar, altă dronă turcească, navală, își dovedește abilitățile în cadrul NATO

DE Elena Andrei | Actualizat: 29.09.2022 - 20:00
Vehiculul de suprafață fără echipaj uman (USV) Marlin/foto: anadolu agency

Vehiculul de suprafață fără echipaj uman (USV) Marlin, dezvoltat și produs pe plan intern în Turcia, și-a demonstrat abilitățile în cadrul unui exercițiu NATO desfășurat recent în sud-vestul Portugaliei.

SHARE

Dezvoltat de gigantul turc din domeniul apărării Aselsan și de șantierul naval Sefine din provincia nord-vestică Yalova, sub coordonarea președinției turcești a industriilor de apărare, MARLIN a participat la exercițiu alături de alte aproximativ 100 de vehicule aeriene și navale fără pilot.

Exercițiul de șase zile a început duminică și a fost numit Dynamic Messenger 2022.

Marlin, denumit după peștele oceanic care înoată rapid, a fost primul USV care a reprezentat Turcia la un exercițiu NATO.

Este, de asemenea, primul USV de înaltă tehnologie din lume ce are capacități de război electronic și o încărcare utilă mare.

Mustafa Lutfi Civelek, managerul de sisteme strategice și fără pilot la Șantierul Naval Sefine, a declarat că aceasta a fost prima dată când Marlin, ca platformă nouă, a funcționat în condiții dificile pe ocean în cadrul unui exercițiu NATO, după ce a finalizat testele cheie în Turcia.

Menționând că nava este o platformă unică care poate îndeplini misiuni de suprafață, submarine și de război electronic, Civelek a spus că Marlin s-a confruntat cu condiții de mare agitată în acest exercițiu, dar s-a dovedit a fi capabilă să rămână stabilă.

„Marlin a primit sarcini speciale în cadrul unor evenimente cu observatori la nivel înalt și le-a îndeplinit cu succes".

Citește și

VIDEO Femeile din armata Ucrainei cântă „Bella Ciao” în tranșee. Frumoase și curajoase

VIDEO Militarii profesioniști ruși despre noii recruți:„Merg la moarte sigură. Toți”

„După aceasta, un oficial de rang înalt al unei țări importante din NATO a primit informații despre Marlin și a dorit să aibă relații oficiale și să coopereze în perioada următoare", a adăugat el.

Civelek a subliniat că Marlin și-a îndeplinit sarcinile privind interoperabilitatea cu cartierele generale superioare, sistemele de comandă și control și elementele maritime, aeriene și submarine.

Până la Turcia, doar SUA și Marea Britanie dețineau platforme care puteau îndeplini astfel de sarcini în cadrul exercițiului, a spus el.

Marlin ar putea îndeplini sarcini majore, inclusiv recunoașterea, supravegherea și colectarea și transferul de informații către cartierele generale superioare în războiul marin de suprafață și subacvatic.

De asemenea, are capacități de navigație de bază și autonome și va fi echipat în viitor cu muniție ghidată cu rază medie de acțiune Kuzgun pentru războiul de suprafață, a adăugat Civelek.

Poate să se angajeze cu torpile ușoare împotriva țintelor submarine.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te