VIDEO 18 drone Bayraktar TB2 vor ajunge în România. Cum atacă temutele UAV-uri turcești?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 29.10.2022 - 11:48

După succesele uimitoare înregistrate în Ucraina, Comisiile de Apărare din Senat și Camera Deputaților au aprobat cumpărarea de către Ministerul Apărării Naționale a 18 drone militare turcești Bayraktar TB2.

SHARE

România a decis într-un final să achiziționeze temutele drone turcești Bayraktar TB2 care și-au dovedit capacitatea de răspuns rapid într-un posibil conflict militar.

Astfel, Parlamentul a decis că starea actuală de înzestrare a Armatei României impune adoptarea unor măsuri urgente, în contextul războiului de la granițele țării.

Programul constă in achizitia a 3 sisteme Bayraktar TB2, a câte 6 platforme aeriene, cu capacități de lovire a țintelor, împreună cu un pachet de suport logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament.

"Starea actuală de înzestrare a Armatei României impune adoptarea unor măsuri urgente, care să asigure adaptarea la noile condiții ale mediului de securitate și să permită îndeplinirea integrală a misiunilor și obligațiilor ce-i revin Armatei României, în plan național și internațional", se arată într-un document aflat pe ordinea de zi a Birourilor Permanente ale Parlamentului.

Citește și: Arena Națională: 4,5 milioane€ cheltuieli/an. Romprest, acuzată de un miliard prejudiciu, face curat

„Achiziția sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040.

Astfel, prin această achiziție vor fi asigurate echipamente cu destinație militară și sisteme de armament în sprijinul unor categorii și comandamente de forțe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forțe flexibile, cu un spectru larg de capabilități specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supraviețuirea în câmpul tactic, o cunoaștere situațională extinsă și o putere de foc mărită”, se mai arată în document.

Citește și: Baza militară MApN unde vor ajunge rachete Patriot modernizată de un oligarh rus pentru 80.0000.000€

Valoarea contractului de achiziție prezentat a fost estimată la 300 milioane USD fără TVA, pe baza datelor de fundamentare colectate, "valoarea exact urmând a fi stabilită în urma derulări procedurii de achiziție”, mai precizează documentul.

Bayraktar TB2, cea mai bună dronă din clasa sa din lume

Bayraktar TB2 are reputația de a fi cea mai bună din clasa sa din lume, pe baza caracteristicilor sale tehnice și a operațiunilor în care a fost folosită, intrând în inventarul Forțelor Armate Turce (TSK) în 2014.

Au fost semnate contracte de export cu 23 de țări, printre care Ucraina, Qatar, Azerbaidjan și Polonia. După ce a exportat sisteme de drone de luptă în valoare de 664 de milioane de dolari în 2021, Baykar a devenit principalul exportator în rândul companiilor din domeniul apărării și aerospațial, potrivit datelor Adunării Exportatorilor Turci (TIM).

UCAV-urile Bayraktar TB2 s-au dovedit eficiente pe câmpul de luptă după ce au fost folosite de armata turcă în Siria împotriva forțelor regimului susținut de Rusia și de Azerbaidjan în recucerirea teritoriilor sale de la forțele armenești de ocupație din Karabakh.

În prezent, acestea sunt utilizate în mod activ de armata ucraineană în scopuri de apărare în războiul în curs cu Rusia, jucând un rol important în distrugerea echipamentelor militare rusești, de la obuziere și tancuri la sisteme de apărare aeriană și platforme marine.

Au fost organizate campanii de ajutorare de către publicul din Lituania, Ucraina, Polonia, Letonia, Norvegia și Canada pentru a cumpăra Bayraktar TB2 și a le dona armatei ucrainene. Baykar nu a acceptat donațiile colectate în urma campaniilor organizate în Lituania, Ucraina și Polonia și, în schimb, a folosit fondurile pentru a ajuta poporul ucrainean să își satisfacă nevoile umanitare, oferind dronele Ucrainei în mod gratuit.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te