VIDEO. UE: Nu există indicii că deschiderea școlilor a răspândit COVID. Medicii britanici, sceptici

DE Petre Bădică | Actualizat: 19.05.2020 - 17:10

Presa britanică scrie că liderii europeni au ajuns la concluzia că deschiderea școlilor, în zeci de state europene, nu a crescut numărul de cazuri de infecții cu COVID 19. În Marea Britanie, însă, unitățile de învățământ rămân ferecate, iar medicii recomandă acest lucru.

SHARE

Nu s-a înregistrat o creștere semnificativă a infecțiilor cu coronavirus după ce școlile din 22 de țări ale UE au fost redeschise chiar și parțial, au declarat miniștrii educației din UE care au participat la o conferință video luni.

Suntem abia la început

Blaženka Divjak, ministrul educației din Croația a atras atenția, la Bruxelles, că totuși, cele mai multe dintre școli sunt deschise de numai o săptămână.

"Suntem la începutul redeschiderii sistemului de învățământ în Europa", a spus ea, "În discuția noastră de astăzi, am examinat diverse aspecte legate de organizare și siguranță", potrivit The Telegraph.

Oficialul croat a arătat că elevii participă la ore în ture și nu mai mulți de 15 în clasă, iar măsurile igienice și de distanțare s-au luat împreună cu Ministerul Sănătății.

The Guardian arată că, dintre cele 22 de țări în care școlile s-au redeschis etapizat, 17 au permis accesul doar în grădinițe, în ciclul primar și pentru cei care trebuie să dea examene de final de an.

70 de cazuri de COVID în Franța

Ministrul francez al educației, Jean-Michel Blanquer a vorbit de un al doilea val de elevi s-au întors la școlile secundare. Blanquer a spus că prioritatea guvernului este de a evita ca tinerii  să devină „daune colaterale” ale crizei Covid-19.

La începutul celei de-a doua săptămâni de relaxare a restricțiilor din Franța după opt săptămâni de „lockdown”, a venit rândul celor mai mici dintre elevii din „școlile secundare” să revină la cursuri, dar numai în zonele „verzi” de pe harta Covid-19, unde virusul a încetat să circule pe scară largă și unde unitățile de terapie intensivă din spital nu sunt sub presiune.

Zona Paris este încă „roșie” ca și o mare parte din estul Franței, unde elevii din colegii au rămas acasă.

Luni a aînceput școala și pentru aproape 145.000 de elevi cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani din 4.000 de școli situate zonele verzi frenceze.

 Într-un interviu, ministrul a admis că există 70 de cazuri de COVID care pot fi legate de redeschiderea școlilor primare și grădinițelor.

Anglia. Guvernul face un pas înapoi

În Marea  Britanie disputa legată de data la care se vor redeschide școlile este aprigă.

Medicii au susținut punctul de vedere al sindicatelor profesorilor spunând că rata de infecție cu Covid-19 este prea mare pentru ca școlile Angliei să se redeschidă, scrie BBC.

Asociația Medicală Britanică a spus că profesorii au „dreptul” să solicite prudență și să acorde prioritate testării pentru a evita un al doilea vârf de epidemie.

Anunțul vine după ce sindicatele profesorilor s-au întâlnit cu consilierii științifici și medicali ai guvernului pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la redeschiderea școlilor. Premierul Johnson a anunțat redeschiderea, etapizată, a cursurilor începând cu 1 iunie.

Anglia este singura națiune din regatul unit care a stabilit o dată pentru ca școlile să înceapă să se redeschidă.

Secretarul pentru educație, Gavin Williamson, a insistat că școlile se vor deschide doar atunci când condițiile medicale sunt sigure pentru a face acest lucru, iar data de 1 iunie este luată în calcul ca fiind cea mai devreme posibilă.

Citește și: Închiderea școlilor împiedică 4% din decese 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te