Silvia Mușătoiu, profesor de matematică, la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București a acceptat invitația Newsweek România și a răspuns o întrebare „magică” pentru mulți elevi:
Există o „strategie” pentru a obține media 6 pentru elevii care nu vin de la licee de top și care își propun doar să ia acest examen?
„Există și elevi care își fac astfel de strategii: sunt trei probe scrise, elevul se pregătește bine la una dintre ele și doar superficial la celelalte două, așa încât să ia minimum 5 la acestea din urmă. Nu cred că este o strategie prea grozavă. Pregătirea superficială s-ar putea să conducă la eșec: fie nota la una dintre disciplinele la care nu s-a prea pregătit nu este peste 5, deci nu promovează, fie proba pentru care s-a pregătit îi oferă o surpriză (se mai întâmplă...) și nota nu va fi suficient de mare pentru a atenua cele două note mai mici, iar media probelor nu iese 6, deci nu promovează.
Citește și: VIDEO Profesor: Subiectele de la examenele naționale se citesc de 3 ori. De ce nu abuzăm de ciornă
Elevul ar trebui să se antreneze și să învețe pentru a acoperi cel puțin 60% din subiectul fiecărei probe cu răspunsuri corecte. La matematică, subiectul este generos, oferă astfel de itemi care permit elevilor să obțină nota 6 fără prea mare efort. (dacă au frecventat școala)”, a spus profesoara.
Calendar Bacalaureat 2022, sesiunea de vară
20 iunie 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
23 iunie 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale