Mâine are loc prima probă scrisă de la Evaluarea națională. Pentru elevi este foarte important să aibă o „strategie” pentru orele de examen: trebuie să rămână concentrați și să nu intre în criză de timp.
Silvia Mușătoiu, profesor de matematică, la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București a acceptat invitația Newsweek România și a răspuns la trei întrebări legate de modul în care elevul trebuie să își dozeze timpul și energia pentru un examen de succes:
Citește și: Aproape 100.000 de copii, înscriși în clasa I-a în urmă cu 12 ani, nu au ajuns să dea bacalureatul
Cum ar trebui abordate subiectele în orele de examene?
E nevoie de o evaluare a tuturor subiectelor, într-o primă fază?
Ce probleme trebuie rezolvate mai întâi?
Silvia Mușătoiu: Subiectul ar trebui citit în întregime la începutul probei. Unele cerințe s-ar putea să genereze panică, mai ales pentru cei mai emotivi. Unora li se pare că nu mai știu nimic, deși știu. Prima lectură trebuie urmată de un moment de gândire. Ne gândim la ce avem de făcut în cele trei ore și ne dozăm timpul, ne liniștim înainte de începe redactarea pe foaia de examen.
Citește și: VIDEO Profesor: Cum dai randament maxim la examenele naționale. Ce recapitulezi, cum te odihnești
Un subiect ar trebui citit în timpul probei de trei ori (cel puțin): prima dată ne familiarizăm cu subiectul, a doua oară îl citim înainte de redactarea răspunsurilor, iar a treia oară (obligatoriu) citim cerința după ce am rezolvat-o ca să fim siguri că am răspuns la acea întrebare și nu la alta. Un răspuns complex poate fi format din mai mai multe idei. Concentrat pe pașii mai dificili, elevii uită uneori să finalizeze răspunsul, fericiți fiind că au izbândit în partea grea a răsunsului.
Îi sfătuiesc pe elevi să folosească ciorna, dar să nu exagereze. Unii dintre ei rezolvă tot subiectul pe ciornă, apoi transcriu pe foaia de examen. N-ar fi nimic rău în asta dacă timpul le-ar ajunge, dar pericolul este intrarea în criză de timp și ar fi păcat. Ciorna ar trebui să conțină doar schița răspunsului, redactarea completă și corectă trebuie să apară pe foaia de examen.
Îi mai sfătuiesc pe elevii mei să-și folosească integral timpul de examen. Unii dintre ei ies din sală imediat ce consideră că au terminat. Se întâmplă uneori să realizeze că au greșit ceva după ce ies din sală. Nu se mai poate face nimic în momentul acela. Simulările de peste an ar trebui să-i fi obișnuit inclusiv cu acest aspect: statul pe scaun și concentrarea la subiect în cele 3 ore alocate. În ziua cu examenul nu ne grăbim nicăieri, căci n-ar trebui să avem altă treabă.
Calendar Evaluare Națională 2023
- 19 iunie 2023: Limba și literatura română – proba scrisă
- 21 iunie 2023: Matematica – proba scrisă
- 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba scrisă
- 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
10-17 iulie 2023: Completarea opțiunilor în fisele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și părinții acestora, asistați de diriginţii claselor a VIII-a.
17 iulie 2023: Termenul limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București.
18 iulie 2023: Corectarea erorilor și confirmarea finalizării modificărilor în aplicația informatică centralizată.
19 iulie 2023: Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2022-2023.
19 iulie 2023: Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal. Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământ liceal din județ/municipiul București.
20-25 iulie 2023: Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați.
25 iulie 2023: Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admişi în această etapă de admitere.
26-28 iulie 2023: Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/a municipiului București a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.