VIDEO. Ce se va întâmpla cu un elev căruia i se refuză accesul la examen pentru că are temperatură

DE Petre Bădică | Actualizat: 02.06.2020 - 16:20
Inquam Photos / Octav Ganea

Cea mai nedorită situație în care poate ajunge un elev care dă examenul de bacalaureat sau evaluare națională este să se constatate că are temperatura mai mare decât cea acceptată (37,3 grade).

SHARE

Dacă acest lucru se întâmplă înainte de intrarea la clasă, elevului nu i se va mai permite să susțină repectiva probă de examen.

În cazul Evaluării Naționale, se decisese, deja, organizarea încă unei sesiuni de examen imediat după cea din iunie. Același lucru se va întâmpla și în cazul bacalaureatului au anunțat oficialii guvernamentali.

O sesiune specială a examenului de Bacalaureat 2020 ar putea fi organizată în luna iulie pentru elevii care nu pot fi primiți în sălile de examen, la prima sesiune, din cauză că au temperatura mai mare de 37,3 grade sau nu se pot prezenta din alte motive de sănătate. Anunțul a fost făcut luni de ministrul sănățății, Nelu Tătaru.

Premierul Ludovic Orban a confirmat, luni seara, la Digi24, că a avut această discuție cu ministrul educației, Monica Anisie, și că și-a dat acordul pentru o astfel de propunere.

O sesiune intermediară pentru Evaluarea nNțională la care să particpe doar copiii suspectați de COVID 19 va începe pe 29 iunie.

Subiectele de rezevă în caz de forță majoră

Am vrut să știm ce se întâmplă dacă, la intrarea în clasă pentru examenele de bacalaureat sau evaluare națională, un elev are temperatura mai mare de 37,3 grade. Directivele guvernamentale cer să nu i se permită intrarea la examen. Nu se face, în acest fel, o discriminare? Nu se putea găsi o altă soluție pentru ca accesul să nu depindă de un termometru care s-a dovedit că dă erori? 

Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor a vorbit despre acest subiect în emisiunea Newsweek Live:

„Din informațiile pe care le avem și la presiunea noastră și a părinților, Ministerul Educației lucrează la remedierea acestui factor discriminatoriu (organizarea unei noi sesiuni pentru elevii suspectați de COVID a fost anunțată, într-adevăr, pentru toate examenele naționale n.red.).

Sesiunea suplimentară (29 iunie pentru Evaluare națională / luna iulie pentru bacalaureeat) se organizează doar pentru elevii care, din motive medicale, nu au putut participa la prima sesiune.

La sesiunea intermediară participă doar elevii care nu au putut da examenle din motive medicale, nu și cei care au picat bacalaureatul sau evalurea națională.

Va exista și o sesiune de toamnă care se adresează celor care au picat examenele din vară și nu vor să mai aștepte un an”.

Inspectorul școlar general al județului Dâmbovița, profesorul Sorin Ion, a declarat:

„Decizia de a anula examenul pentru un copil care are peste 37,3 grade nu se face imediat. Nu chemăm salvarea și îl trimitem la spital. Există varianta de a fi chemat pentru a intra la examen după prânz pe subiectele de rezervă.

În fiecare an la bacalaureat sunt două sesiuni în fiecare zi. Cea de dimineață la care ajung peste 99% dintre copii. Ceilalți, care întârzie din motive întemeiate, foțate, dau examen după prânz cu subiecte de rerzervă. Poți avea dimineață peste 37,3, dar din alte motive decât COVID – emoții, stres, căldură. Până la ora 13, când se organizează sesiunea cu subiectele de rezervă, temperatura poate scădea. Nu este, cred eu, tehnic posibil să facem teste copiilor la intrare și să vedem dacă au sau nu COVID.  

Dacă unui copil i se face rău în timpul examenului i se vor da îngrijiri imediat. Îi vom prelungi timpul de rezolvare a subiectelor cu timpul în care a primit îngrijiri. De obicei, emoțiile sunt principala cauză a stării de rău.

La Evaluarea Națională se organizează imediat o a doua sesiune pentru elevii care au fost suspecți de COVID 19. Ea va avea loc înainte de repartizarea elevilor la licee, astfel încât notele la cele două sesiuni să poată fi puse laolată și să avem o singură ierarhie. Scopul principal, din păcate, al Evaluării Naționale este ierarhizarea pentru intrarea la liceu. Deși, fiind un examen de final de etapă educațională ar trebui să măsurăm mai multe lucruri. Nu trebuia să lăsăm admiterea la liceu să se facă pe baza mediilor anuale pentru că notarea nu este omogenă. De aceea e mult mai relevant un examen.”  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te