El a fost identificat de Newsweek România într-una dintre imaginile de la eveniment postată pe Facebook de Ambasada Rusiei.
Contactat de Newsweek România, Liviu Mureșan nu a dorit să comenteze prezența sa la recepție.
Redăm dialogul purtat cu reporterul Newsweek:
Newsweek: Bună ziua, domnule profesor. Vă deranjez pentru a vă întreba dacă considerați că prezența dvs. la recepția Ambasadei Rusiei reprezintă o problemă și care au fost motivele pentru care ați mers acolo?
Liviu Mureșan: De ce ar fi o problemă? O problemă pentru cine?
Newsweek: Pentru imaginea Academiei de Studii Economice, unde predați, de exemplu?
Liviu Mureșan: Nu comentez. Mulțumesc! (A închis telefonul)
Cine este Liviu Mureșan
Pe siteul cipre-expo.com, Liviu Mureșan este prezentat ca fiind conferențiar la Academia de Studii Economice (ASE), București – unde și-a luat doctoratul în Economie (1978). Este profesor asociat la catedrele de Relații Internaționale, respectiv, Limbi Străine.
Este fondatorul și Președintele Executiv al Fundației EURISC – Institutul European pentru Managementul Riscului, Securității și Comunicațiilor(1995).
A absolvit cursurile Colegiului de Apărare NATO GFO (Roma), ale Institut des Hautes Etudes de Defense Nationale (Paris), ale Centrului pentru Relații Civil-Militare (Monterey).
A deținut mai multe funcții în structurile guvernamentale: consilier principal al prim-ministrului, consilier principal al Guvernului României, consilier principal al ministrului de interne, Înaltul Reprezentant al Guvernului României al Inițiativei Anticorupție a Pactului de Stabilitate (SPAI) și a Inițiativei de Combatere a Crimei Organizate (SPOC).
A fost Director al Agenției Române pentru înființarea Centrului regional SECI de Combatere a Crimei Organizate Transfrontaliere, iar în calitate de director adjunct al Colegiului Național de Apărare a fost primul civil numit în funcție de comandă în Armata României (1993-1994).
A fost deputat în Parlamentul României, lider al Majorității FSN (1990-1991) și adjunct al șefului Delegației României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
Citește și: Diana Șoșoacă și Adrian Severin, invitații ambsadorului Kuzmin la recepția de ziua unității Rusiei
Este Președinte Executiv al Consiliului Euro-Atlantic România – Casa NATO, EURODEFENCE România și Association des Anciens Auditeurs de l'IHEDN (Paris).
Din 2007, este membru al Forumului european de cercetare și inovare în domeniul securității (ESRIF), contribuind la dezvoltarea unei „Agende comune de cercetare în domeniul securității” (Comisia Europeană).
A publicat numeroase articole și publicații pe probleme de securitate internațională, managementul instabilității, relații publice internaționale și a fost speaker note și președinte de sesiuni în conferințe internaționale desfășurate în peste 30 de țări.
A primit Ordinul Național „Steaua României” – Ofițer de clasă (2000).
Cine a mers la recepția Ambasadei Rusiei
Potrivit fotografiilor publicate pe Facebook de Ambasada Rusiei, la recepția dedicată Zilei Unității au luat parte și Adrian Severin, fost ministru de externe al României, și senatoarea Diana Șoșoacă.
La eveniment, ambasadorul rus Valeri Kuzmin a vorbit despre „politica agresivă de extindere a NATO spre est”, dar și despre cum statul rus a reușit „să mențină suveranitatea și independența în ciuda atacurilor ostile ale colonialiștilor și să respingă cu succes diferitele tipuri de invazii străine”.
Kuzmin a vorbit de față cu invitații săi despre „operațiunea militară din Ucraina” și despre cum Rusia este ”nevoită să reziste nu numai forțelor renaște ale neonazismului ucrainean, ci și încercărilor Statelor Unite și ale vasalilor săi din NATO”.
Citește și: VIDEO Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA, despre Schengen: „Olandezii ar trebui să fie rușinați”
„Și astăzi aceste tradiții s-au manifestat în mod clar în timpul operațiuni militare speciale în Ucraina, în care Rusia este nevoită să reziste nu numai forțelor renaște ale neonazismului ucrainean, ci și încercărilor Statelor Unite și ale vasalilor săi din NATO de a-și păstra prin orice mijloace hegemonia mondială, care este iremediabil un lucru al trecutului”, se arată în mesajul ambasadei de pe Facebook.