Teste COVID pentru elevi, luate prin firme conectate cu PSD, cu Botezatu și care reciclează deșeuri

DE Petru Zoltan, Petre Bădică | Actualizat: 10.12.2021 - 20:18
Teste COVID pentru elevi, luate prin firme conectate cu PSD, cu Botezatu și care reciclează deșeuri/FOTO: Digi24
Teste COVID pentru elevi, luate prin firme conectate cu PSD, cu Botezatu și care reciclează deșeuri/FOTO: Digi24
Teste COVID pentru elevi, luate prin firme conectate cu PSD, cu Botezatu și care reciclează deșeuri / In your area
Teste COVID pentru elevi, luate prin firme conectate cu PSD, cu Botezatu și care reciclează deșeuri / In your area

Statul a lansat licitația pentru achiziția de teste de salivă pentru elevi la mijlocul lunii octombrie prin intermediul Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate. Licitația a avut loc în procedură de urgență și a fost încheiată prin negociere directă cu mai multe firme.

SHARE

Sorin Cîmpeanu i-a cerut lui Raed Arafat să spună când va aproviziona școlile cu teste, dat fiind că  acestea sunt „insuficiente chiar și pentru administrare în prima zi a săptămânii – luni, 13 decembrie”.

Citeșllte și: Testele de salivă pentru elevi, epuizate. Cîmpeanu îl somează pe Arafat să rezolve situația

E nevoie de 70 milioane de teste

Potrivit legii, DSU se ocupă de depozitarea și distribuția testelor de salivă către inspectoratele școlare. Ulterior, inspectoratele trimit aceste teste școlilor și copiilor.

În acest moment nu este clar dacă această criză a testelor de salivă se datorează firmelor care nu au livrat testele către DSU sau instituția condusă de Arafat a primit testele dar nu le-a distribuit încă. Newsweek România i-a cerut ministrului Educației să lămureasscă acest aspect. Sorin Cîmpeanu a oferit un răspuns mai degrabă ambigu.

Citește și: Cine răspunde pentru că, luni, elevii rămân fără teste de salivă. Cîmpeanu, noi săgeți către Arafat

Statul a lansat licitația pentru achiziția de teste de salivă pentru elevi la mijlocul lunii octombrie prin intermediul Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate. Licitația a avut loc în procedură de urgență și a fost încheiată prin negociere directă. Ministerul Educației a anunțat că are nevoie de 70 milioane de teste până la finalul semestrului la un cost de un milliard de lei. România are 2,8 de elevi și preșcolari care sunt testați de două ori pe săptămână: luni și joi.

Licitație pe baza prețului cel mai mic

În urma derulării procedurii de negociere a fost stabilită oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic pe baza criteriului de atribuire “cel mai bun raport calitate-preț”. La mijlocul lunii noiembrie, s-a anunțat că 10 firme au câștigat licitația pentru cele trei loturi de teste de salivă anti-COVID. Numele firmelor a fost publicat de edupedu.ro

Prin încheierea contractelor, statul a fost de acord să achiziționeze 30 de milioane de teste pentru care a fost de acord să plătească suma de 268 de milioane de lei. Atât este valoarea contractelor încheiate de ONAC pentru achiziția testelor pentru salivă destinate testării elevilor din școlile publice.

Citește și: Statul dă 270 milioane lei pe teste de salivă ce pot ajunge la gunoi fără nici un vinovat

Pritre cei care au vândut teste se află o firmă de haine a cărei imagine este Cătălin Botezatu, dar și o firmă specializată în reciclarea deșeurilor.  În afacerea cu teste pentru salivă mai sunt implicați o fostă consilieră de la Ministerul Culturii și partenerul de afaceri al unui primar PSD. Ce se știe cu siguranță este că s-au livrat în școli cel puțin 6,5 milioane de teste.

Lotul 1

Viggo Fashion International SRL – 5 milioane de teste de saliva,

MEDPARK B.V. – 3 milioane de teste,

EVA HEALTHCARE SRL – 1 milion de teste.

Achiziția testelor pe bază de salivă a fost pasată la Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), condus de Cornelia Nagy. Primul lot a fost împărțit de ONAC la trei firme care urmau să livreze 9.000.000 de teste de salivă. O cantitate de 5.000.000 de teste a fost contractată de la Viggo Fashion International. Compania olandeză Medpark B.V. va livra 3.000.000 de teste, iar restul de 1.000.000 de Eva Healthcare SRL

Viggo Fashion International

Obiectul principal de activitate este comerțul cu amănuntul al îmbrăcămintei, în magazine specializate. Numele lui Ionuț Marius Marin mai apare în alte șapte societăți. De exemplu, în Crama Orheiului 1946 SRL este asociat cu Sorinel Vasile Ștefanescu și cetățenii moldoveni Constantin Gutu și Serghei Turcan. Firma se ocupă de importul și distribuția liniei de vinuri C.B. (Cătălin Botezanu - n.r.). Vinul este produs de Vinăria Zimbreni din Republica Moldova. Într-o altă societate, Viggo Retail SRL, Ionuț Marin este asociat cu fotbalistul Liviu Ion Antal.

Citește și: EXCLUSIV Statul ia combinezoane anti-coronavirus de 18 mil. € de la partenerii lui Cătălin Botezatu

Newsweek România a mai scris despre afacerile companiei Viggo Fashion International.

Citește și: Șefa achizițiilor COVID: propusă de Teodorovici, susținută de USRPLUS. Suspiciuni grave de corupție

Eva Healthcare SRL: Cifră de afaceri de zece ori mai mare în 2020

Eva Healthcare SRL va livra 1.000.000 de teste. Anterior firma Eva Healthcare avea numele EvaTech Electronics. Numele firmei EvaTech Electronics apare pe certificatele măștilor negociate de reporterii RiseProject cu Emanuel Daniel Dan, ginerele lui Vasile Balint, cunoscut ca Sile Cămătaru. 

Firma Eva Healthcare este patronată și administrată de Claudia Adina Andrei. În anul fiscal 2019, firma controlată de Claudia Adina Andrei avea o cifră de afaceri netă de peste 7,06 milioane de lei și un profit net de 826.647 lei. Însă, în anul fiscal 2020, cifra de afaceri netă a crescut de peste zece ori la peste 72,73 milioane lei. În timp ce profitul a fost de aproape 14 ori mai mare ca în anul fiscal 2019.

Lotul 2

DDS Diagnostic – 2,4 milioane de teste,

Doctor Swiss – 1.5 milioane de teste,

Iossocial Media – 4 milioane de teste,

MCM EVA – 3.2 milioane de teste.

Cele 11,1 milioane de teste vor fi livrate de patru firme: DDS Diagnostic – 2,4 milioane de teste, Doctor Swiss – 1,5 milioane de teste, Iossocial Media – 4 milioane de teste, MCM Eva – 3,2 milioane de teste. 

Prima societate, DDS Diagnostic, îi are ca asociați pe Dana Stan, Valentin Alin Angheluță și Marius Raul Bostan. Compania Doctor Swiss este deținută în mod egal de Bogdan Gabriel Manole și Diana Manole. În timp ce, Iossocial Media este deținută de Mihail Lala (80%) și Mihail Cristinel Lala (20%). Cel din urmă, Mihail Cristinel Lala, patronează OK Medical Excellence Group, care la rândul ei este unic asociat la OK Medical.

Firmă specializată în deșeuri reciclabile

Firma MCM EVA, cea care va livra 3,2 milioane de teste este deținută oficial cetățeanul sârb Janosevic Dragan și societatea EDM Recycling. La rândul, EDM Recycling, este patronată și administrată de același afacerist sârb. Obiectul principal de activitate al celor două firme este recuperarea materialelor reciclabile.

Sârbul Janosevic Dragan a preluat societatea MCM Eva de la partenerul său de afaceri, Marius Marinoff, fostul consilier al Grațielei Gavrilescu în mandatul acesteia de ministrul al Mediului. Relația dintre sârbul Janosevic Dragan și Marius Călin Marinoff nu s-a oprit aici: sârbul Dragan este administratorul firmei Deșeuri Online Consulting, societate deținută integral de Marinoff.

Conform informațiilor publicate pe LinkedIn, Marinoff este expert în analiză comportamentală și președinte al Asociației pentru Reciclare și Management Integrat al Deșeurilor, organizație cu sediul în strad Lacul Tei nr. 1-3, București. La aceeași adresă își are sediul social și MCM Eva SRL.

Filiera Ministerul Sănătății

O altă firmă patronată de sârbul Janosevic Dragan, EDM Recycling, a fost recomandată și promovată Direcțiilor de Sănătate Publică, respectiv spitalelor din întreaga țară, de Codrin Doru Lungu, în mandatul acestuia de Secretar General adjunct în cadrul Ministerului Sănătății.

Pe 30 martie 2020, la începutul crizei sanitare, Codrin Doru Lungu a emis o circulară către Direcțiile de Sănătate Publică în care scria negru pe alb: „Vă transmitem, alăturat, oferta EDM Recycling SRL pentru sacii pentru deșeuri cu risc biologic, cu rugămintea de a fi transmisă către toate spitalele din județul dumnevoastră, pentru a fi analizată în vederea luării măsurilor necesare”. Semnat și ștampilat: Codrin Doru Lungu, Secretar General adjunct, Ministerul Sănătății.

Lotul 3

Self Care&CampMedica – 3 milioane de teste,

 Sinofarm&Vitrosens – 3.5 milioane de teste,

Logaritm&Best Achizitii – 3 milioane de teste.

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a atribuit Lotul 3, care însumează 7,5 milioane de teste, la trei asocieri de firme. Valoarea contractului este de 75 de milioane de lei. Asocierea dintre firmele Self Care Medical și Camp Medica Distribution va livra 3 milioane de teste. Alte 3,5 milioane de teste vor fi livrate de Sinofarm România în asociere cu Vitrosens Biyoteknoloji Limited Sirketi. Firmele Logaritm și Best Achiziții vor livra împreună 3 milioane de teste. Toate testele vor fi livrate într-o perioadă de 14, respectiv 15 zile. 

Cine patronează Best Achiziții?

Firma Best Achiziții este patronată în acte de Alexandru Vlad Mihai Cristescu (27 de ani) și administrată de Carmen Elena Luiza Budar. În anul fiscal 2020, firma patronată de tânărul Cristescu a avut o cifră de afaceri netă de 241,6 milioane lei și un profit net de peste 62,74 milioane lei.

Însă, Best Achiziții a fost înființată în anul 2013 de Mihaela Elena Neagu și Antonio Marius Dobre. Fostă secretar executiv a PDL Diaspora, Mihaela Elena Neagu a fost numită în anul 2010 în funcția de director al Clubului Sportiv Olimpia.

Asociat cu viceprimarul PSD

Tânărul milionar este asociat majorita cu 60% în firma Agroflor, unde îl are ca partener de afaceri pe pesedistul Florin Constantin Neagu, viceprimarul orașului Lehliu Gară, din județul Călărași. Firma are ca obiect de activitate „activități auxiliare pentru producția vegetală”. În declarația de avere depusă în anul 2016 în calitate de consilier local, viceprimarul Florin Constantin Neagu deținea mai multe terenuri, spații comerciale și o locuință împreună cu Mihaela Neagu.

Tot Cristescu deține 33,33% din firma de pază Akyle Security. În firma de pază îi are ca asociați pe Constantin Pitcovici, Firuța Marieta Marcu și Robert Constantin Ionescu. Constantin Pitcovici este tatăl lui Petru Petcovici, fost comisar șef la Direcția Generală Anticorupție. Acesta a fost implicat în mai multe afaceri penale. În 2017 a fost condamnat la doi ani cu suspendare pentru că ar fi încercat să determine un polițist judiciar de la DNA să facă prost actele premergătoare începerii urmăririi penale în cazul lui Puiu Popoviciu.

Cu un an înainte, potrivit Riseproject.ro, Pitcovici a fost săltat de procurorii DIICOT pentru că ar fi sifonat informații dintr-o anchetă de trafic internațional de droguri. Dar și că l-a avertizat pe afaceristul Dan Sandu Simion, zis Dan Chioru, că era filat. Numele lui Petru Pitcovici mai apare într-o anchetă de la începutul anilor 2000 legată de dispariția a șase kilograme de cocaină în afacerea „Venezuela”.

Avocatul Robert Constantin Ionescu a fost viceprimar al Capitalei din partea partidului lui Gigi Becali. Pentru o scurtă perioadă de timp, în guvernarea PDL, a fost chiar șeful Agenției de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială, instituție aflată în subordinea Ministerului Economiei.

Conexiuni politice

Compania Logaritm SRL, cea care va livra împreună cu Best Achiziții cele 3.000.000 de teste, este patronată de Mihaela Rusoiu. Firma a fost înființată în anul 2004 de către fizicianul Cristian Mihail Teodorescu, cu domeniu de activitate cercetare - dezvoltare în ştiinţe fizice şi naturale.

În anul 2016 la firma Logaritm lucra și Adrian Adam, soțul fostei deputate Luminița Pachel Adam. Ea a fost deputat în legislatura 2012-2016 din partea PPDD, apoi s-a transferta la UNPR, partid condus atunci de Gabriel Oprea. Anterior, Luminița Pachel Adam a fost lidera PRM București.

Fosta consilieră de la Ministerul Culturii

Companiile Self Care Medical și Camp Medica Distribution vor livra împreună 1.000.000 de teste pentru salivă. Prima este patronată și administrată de Ioana Mirabela Robu. Conform paginii sale de Linkedin, Ioana Mirabela Robu a fost consilier la Ministerul Culturii.

Firma Camp Medica Distribution dezvoltă și produce o serie de teste rapide pentru diagnostic în vitro. Conform datelor de la Registrul Comerțului, societatea este patronată de Marian Constantin (80%) și Lucreția Onofriciuc (20%). Marian Constantin este inginer în sisteme de calcul.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te