EXCLUSIV Statul dă 270 milioane lei pe teste de salivă ce pot ajunge la gunoi fără nici un vinovat

DE Petre Bădică | Actualizat: 11.12.2021 - 10:27
Statul dă 270 milioane lei pe teste de salivă ce pot ajunge la gunoi fără ca cineva să plătească/FOTO: MS
Statul dă 270 milioane lei pe teste de salivă ce pot ajunge la gunoi fără ca cineva să plătească/FOTO: MS
Statul dă 270 milioane lei pe teste de salivă ce pot ajunge la gunoi fără ca cineva să plătească/ ABC7 Chicago
Statul dă 270 milioane lei pe teste de salivă ce pot ajunge la gunoi fără ca cineva să plătească/ ABC7 Chicago

Deși au plătit sume de bani importante din bani publici, autoritățile nu au niciun control asupra modului în care se realizează testele de salivă anti-COVID la copii. Statul a achiziționat 30 de milioane de teste pentru care a plătit suma de 266 de milioane de lei.

SHARE

Statul a achiziționat 30 de milioane de teste de salivă pentru care a plătit suma de 266 de milioane de lei. Informația a fost dată de Oficiul Național pentru Achiziții Publice pentru edupedu.ro Testele sunt distribuite celor 2,8 milioane de elevi și ar trebui să fie suficiente până la finalul anului. 

Citește și: ISMB dă vina pe investitorii imobiliari pentru suprapopularea școlilor: 30 de elevi într-o clasă

Testele au fost distribuite în școli, iar de acolo părinților prin intermediul copiilor. Autoritățile nu au instituit niciun fel de control pentru a vedea dacă părinții își testează copiii, apelând la buna lor credință și responsabilitate. Legal, părinții nu pot fi trași la răspundere. Părinții pot să nu folosească testele deloc, pot înlocui saliva cu altă substanță sau pot să le vândă testele. Autoritățile ar fi putut controla mai bine procesul dacă s-ar fi făcut în școli.

Majoritatea covâșitoare a școlilor au refuzat motivând că nu au personal pregătit pentru acest act, nici timp și nici spațiul adecvat.

Statul dă 270 milioane lei pe teste de salivă ce pot ajunge la gunoi fără ca cineva să plătească

Părinții au explicat, pentru Newsweek România, că nu au semnat niciun document care să îi responsabilizeze, legal, în privința testării COVID a copiilor.

Citește și: Cursul de antivaccinism. Neîncrederea în știință este sădită de pe băncile școlilor de teologie 

„Testele le-am primit prin copil, de la școală, într-o pungă cu semnul care indică o farmacie. Nu era sigilată, avea făcut un nod, cum faci la magazin ca să nu scapi produsele. Cineva a asamblat-o, anterior. Miercuri si vineri primesc, de la școală, câte o astfel de pungă cu un test. 

Copilul aduce testele aduce în ghiozdan. Joi și luni dimineța îi fac testul. Rezultatul i-l comunic doamnei învățătoare pe aplicația WhatsUp sau pe Google Classroom”, explică părintele unui elev aflat pe calsa a III-a.

Responsabilitatea nu există nici măcar pe hârtie.

„Nu am semnat nimic de primire, niciodată. Nu am primit niciun formular prin care să îmi asum, chiar și pe propria răspundere, că fac testele. Totul e pe baza de propriei mele conștiințe. Eu trimit o fotografie cu testul, chiar și negativ, pe WhatsUp . Dar nu ești obligat. Nu toți procedează așa. Nimeni nu m-a atenționat că mi s-ar întâmpăla ceva dacă nu fac testul”, ne-a explicat părintele.

Citește și: Profesor: Am chemat părinții să ia testele de salivă acasă. Cum vom proceda cu un copil „pozitiv”?

Părintele unei fetițe care merge la grădiniță ne spune: „Am semnat, la poarta școlii un proces verbal că ni s-a făcut instructajul. La final de săptămână, copilul primește două teste pe care le pune în ghiozdan. Testele le facem la domiciliu, deși nu am fost întrebați dacă vrem sau putem face asta. La început, a insistat învățătoarea să trimitem rezultatele testelor pe WhatsUp, chiar și dacă sunt negative. Directoarea a intervenit și a zis că nu e nevoie să le trimitem și pe cele negative. Dacă testul e pozitiv, trimitem mesaj în privat”.

Părintele atarge atenția că testele de salivă nu sunt omologate la nivelul Uniunii Europene și că pot da erori mari. „În cazul testului de salivă negativ, nu este exclus ca, la un test PCR, să iasă pozitiv. Nu există niciun control asupra noastră din partea școlilor sau autorităților care să monitorizeze dacă și cum testăm copiii. Unii părinți sunt sceptici în ceea ce privește vaccinarea. Ce îi împiedică să pună cu pipeta în loc de scuipat altă substanță și să facă testul?”, se întreabă retoric părintele

Cîmpeanu: Cei mai mulți părinți sunt responsabili

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a confirmat că nu există niciun control pentru a vedea dacă și cum se fac testele. Deși primesc aceste teste din bani publici, testarea nu este obligatorie. Părinții sau școala nu pot fi trași la răspundere în niciun fel.

După prima testare, 86 de copii au fost depistați, ieri, pozitiv la COVID.

„Marea majoritate a părinților au utilizat aceste teste. Am văzut că se cer doar testele pozitive sau toate. Mă interesează să știu că părinții raportează atunci când este un caz pozitiv, o suspiciune descoperită din timp și apoi confirmată poate genera un tratament că acești copii să nu dezvolte boli grave. Testarea pe baza de salivă nu se raportează în Coronaforms, nu este un act medical, poate fi administrat și de persoane fără competențe medicale.

Testul se poate asemăna și cu testul de sarcină sau cu tăierea unghiilor. Nu cred că cineva și-a propus să verifice veridicitatea unui test de sarcina făcut de o persoană sau cu tăierea unghiilor.

Aș vrea să înțelegem toți, prevenția și încrederea nu pot fi înlocuite. Cei mai mulți părinți sunt responsabili, din ce în ce mai mulți părinți înțeleg că acest virus există”.

Cu toate acestea nu se poate spune nici măcar cu aproximație câți părinți și-au testat elevii împotriva COVID cu teste de salivă.

Întrebat dacă are încredere în părinți, ministrul a spus că „nu va milita pentru măsuri care sunt specifice unui sistem dictatorial".

Când se suspendă cursurile unei clase?

Cursurile unei clase se suspendă pentru 14 zile doar când există un rezultat pozitiv la un test PCR. Acesta urmează să fie făcut de elevii depistați pozitiv la testele de salivă.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te