Studiile Ligiei Deca îi permit să fie ministrul Educației? Comparație cu omologii și predecesorii

DE Petre Bădică | Actualizat: 10.10.2022 - 11:07
Ligia Deca - FOTO: FB

Două reproșuri i s-au făcut Ligiei Deca deși a preluat funcția de ministru al Educației de puține zile. Niciuna legată de activitatea ei care e abia la început.

SHARE

Primul reproș a fost legat de faptul că Ligia Deca s-ar fi înclinat prea mult la ceremonia oficială în fața președintelui Iohannis. Șmecherește, cuvântul folosit de o parte a media a fost un gest „contradictoriu”, suficient ca cititorii să li se inducă ideea de „obediență”.
Al doilea reproș e de fapt o insinuare. Insinuările tind să înlocuiască, în ultima vreme, probele zdrobitoare și documentele pe care ar trebui să se bazeze o investigație de presă. S-a scos în evidență faptul că Ligia Deca este primul ministru fără grade de profesor sau cercetător finalizate, iar specalizarea este de inginer naval la Universitatea Maritimă Constanța.


Ligia Deca CV

2001 - 2006: Diploma de inginer diplomat inginerie navala si navigație
2006 – 2008: Diploma de master management maritim si portuar
2016: Doctor în științe politice Universitatea din Luxemburg
2010 - 2012Coordonator al Secretariatului Bologna,
2014 Membru al Science in Education Expert Group (SEEG
2014 - 2015 Lector Universitar, Universitatea de Vest
Este expert în Politici publice, consilier al președintelui Iohannis pe teme de educație.


Cine sunt omologii Ligiei Deca din Occident


Mi-am propus să răspund la întrebarea „dacă sunt studiile Ligiei Deca compatibile cu funcția de ministru al Educației?”, prin comparație. Cu omologii ei din alte state occidentale și cu predecesorii ei români.


Pap Ndiaye este ministrul francez al Educației. Ndiaye a absolvit „École normale supérieure de lettres et sciences humaines” și are un doctorat în istorie. Din 1991 până în 1996, Ndiaye a efectuat cercetări în Statele Unite ca pregătire pentru o teză despre istoria corporației petrochimice DuPont. Fiu al unui tată senegalez și al unei mame franceze, el și-a alocat din timpul petrecut la Universitatea din Virginia pentru studierea unor teme legate de rasism în Statele Unite. A fost Director al muzeului francez al imigrației.


Bettina Stark-Watzinger este un economist și politician german, numit ministru al Educației și Cercetării în cabinetul cancelarului Olaf Scholz din 2021. Ea a este membru al Bundestagului din statul Hesse din 2017
Stark-Watzinger a absolvit liceul în 1989 și, ulterior, a studiat economia la Universitatea din Mainz și la Universitatea Goethe din Frankfurt din 1989 până în 1993. A absolvit cu o diplomă în economie.
Din 1994 până în 1996, Stark-Watzinger a absolvit un program de stagiu la BHF Bank din Frankfurt, unde a lucrat ca Director Regional. A fost șase ani în străinătate în Regatul Unit de la sfârșitul anului 1996 până în 2001, unde a lucrat în sectorul financiar la Londra.


Kit Malthouse a fost numit secretar de stat pentru Educație în Marea Britanie. Are mai degrabă o carieră politică importantă, fiind în guvern începând din 2008 și activând în ministerul apărării sau cel al familiei. A studiat politica și economia la Universitatea Newscasttle.
Ministrul Educației din Finlanda are o diplomă în științe politice. Anatolie Topală este ministru al Educației de la Chișinău. Are un doctorat în matematică.


Conducerea Ministerului Educației din ultimii 5 ani


Liviu Marian Pop 29 iunie 2017 – 29 ianuarie 2018 (PSD). Un personaj toxic și agramat. A fost profesor de matematică la o școală din Maramureș. A ajuns la București din postura de lider regional în Educație. În mandatul său a instituit manualele unice și a schimbat, politic, o serie de inspectori școlari.

Citește și: Realizările lui Liviu Pop, scos de pe listă: albirea lui Ponta, editură unică, demiteri politice


Valentin Popa 29 ianuarie 2018 – 27 septembrie 2018 (PSD). Popa a obținut o diplomă de inginer în electronică și telecomunicații la Universitate Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, în 1989. A obținut un doctorat de la același Institut Politehnic din Iași în 1998. A devenit profesor în 2005 și conducător de doctorat în 2009. În 2012 a fost ales rector al acestei universitățiȘi-a dat demisia pe 29 ianuarie 2018 pentru a deveni ministru al educației. În 2020 este ales din nou ca rector al universității.
S-a remarcat printr-o serie de declarații care au speriat limba română. A continuat unele proiecte începute de Liviu Pop menținând monopolul Editurii Didactice și Pedagogice.

Citește și: Ministrul Valentin Popa inventează prevederi legale pentru a nu opri la semnalul poliției

Ecaterina Andronescu 16 noiembrie 2018 – 2 august 2019 (PSD) A avut mai multe mandate de ministru, unul mai controversat decât celălalalt. A susținut intrarea la facultate fără bacalaureat și a încurajat „fabricile de diplome”. A fost acuzată de plagiat, dar și de corupție. În 2004 ea a devenit rectorul Universității Politehnica din București. Tot în anul 2004 a fost aleasă președintele Consiliului Național al Rectorilor din România.

Citește și: De ce este Ecaterina Andronescu toxică pentru educație


Monica Anisie 4 noiembrie 2019 – 23 decembrie 2020 (PNL) A avut un mandsta complicat datorită crizei COVID dar și a faptului că a fost un comunicator modest. A terminat Facultatea de Litere a Universității din București. A absolvit două programe de masterat: unul în management educațional la Universitatea Națională de Studii Politice și Administrație Publică (2007-2008) și altul în integrare europeană și probleme sociale, la Facultatea de Științe Politice, Sociologie și Relații Internaționale. A fost consilierul lui Băsescu.


Sorin Cîmpeanu 23 decembrie 2020 – 29 septembrie 2022. A condus Consiliul Național al Rectorilor și a fost rectorul unei facultăți importante - de Agronomie din București. A avut o decizie controversată când i-a dat posibilitatea lui Victor Ponta să renunțe la titlul de doctor. De asemenea, s-a lovit de acuzații de plagiat în ultimul său mandat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te