Tinerii români ar putea fi interziși la studiu în Marea Britanie dacă nu pot plăti 100.000 de euro

DE Petre Bădică | Actualizat: 25.11.2022 - 22:46
Studenții români ar putea fi interziși la studiu în Marea Britanie - Foto: Pexels

Studenții străini ar putea să nu mai fie acceptați la studii în Marea Britanie, dacă nu obțin un loc la o universitate de top, conform planurilor premierului Rishi Sunak de a reduce imigrația. La o universitate de top taxa anuală nu poate fi mai mică de 25.000 - 30.000 euro/an.

SHARE

Puțin sub 1,1 milioane de străini au venit, anul acesta, în Marea Britanie. Numărul persoanelor care au părăsit Regatul Unit s-a ridicat la 560.000, lăsând o cifră netă a migrației de 504.000 de persoane.


Invitația la studiu, retrasă

Planurile premierului britanic sunt făcute pentru a descuraja tinerii să studieze în Marea Britanie, susține The Times. Ele contravin unei Strategii adoptate în 2019 și care a fost concepută pentru a crește numărul studenților internaționali care studiază în Regatul Unit la 600.000, până în 2030.

Citește și: Durerile în gât la copii nu sunt mereu motiv de îngrijorare. Diferența între răceală și alergii


Acest obiectiv a fost atins în anul universitar 2020/21, când peste 605.000 de persoane din afara Regatului Unit au venit să învețe în UK.
Dacă guvernul pune în practică decizia de mai sus, iar studenții străini vor putea studia doar la universități de top, aceștia au două variante.

Să obțină o bursă de studiu completă, dar în acest caz concurența este foarte mare și este o misiune aproape imposibilă.

A doua variantă este să plătească taxele de școlarizare care, la aceste universități de top, sunt uriașe. Potrivit datelor consultate de Newsweek România, la Universitatea Cambrige cea mai mică taxă anuală de studiu este 24.507 lire la specializări precum arheologie, economie, teologie. La specializarea matematică, taxa este de peste 27.000 de lire, la IT și inginerie - 37.000 lire, iar la Facultatea de medicină taxa este de 64.000 de lire.

Citește și: Premierul român care a refuzat să atace Odessa unde trăia iubita sa cu 33 de ani mai tânără


Principalul criteriu de admitere este performanța academică a solicitantului, arată Universitatea din Londra care susține că „cei care doresc să obțină o diplomă trebuie să cheltuiască cel puțin 20.000 euro pe an”. Și, ca să fim corecți, Universitatea din Londra nu este chiar de top.


Interzis la universitățile „accesibile”

La universitățile care nu sunt de top și care nu ar mai putea fi accesate de studenții români, taxelele sunt mai mici. La universitățile care nu sunt de top, taxa pentru britanici variază de obicei între 5.500 și 10.200 euro pe an, în funcție de universitate, tipul de disciplină și durata studiilor. Taxele pentru studenții internaționali sunt de obicei între 9.500 și 15.000 de lire.
Marea Britanie este atractivă pentru studenții români exact pentru aceste universități de nivel mediu la care taxele anuale sunt în jur de 10.000 de euro.

În anul universitar 2020/2021, în universitățile din Marea Britanie erau înregistrați aproape 13.000 de studenți din România.


Marea Britanie, speriată de migrație

Ministrul de Interne Suella Braverman a spus că este „de înțeles” că un număr record de persoane au călătorit în Regatul Unit dat fiind războiul din Ucraina, evacuării din Afganistan, încălcării drepturilor în Hong Kong, dar publicul britanic „se așteaptă pe bună dreptate” ca migrația să fie redusă în timp.
„Acest nivel de migrație a pus presiune asupra ofertei de cazare și locuințe, sănătate, educație și alte servicii publice. Trebuie să ne asigurăm că avem o abordare durabilă, echilibrată și controlată, motiv pentru care continuăm să ne revizuim politicile de imigrație”, a spus Braverman în declarație.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te