Orice dezbatere legată de modul în care funcționează Institutele Confucius în România a fost blocată de către senatori, de instituții cheie precum Consiliul Legislativ, dar și de Serviciul de Informații Externe.
Un proiect legislativ care vorbea despre amenințările Institutelor Confucius la adresa securității României a fost blocat în Senat și la comisiile parlamentare și de instituțiile mai sus menționate.
Citește și: Senatul refuză, în unanimitate, să oprească propaganda Chinei din universitățile românești
Institute, sub supravegherea ministerului Educației din China
Reamintim faptul că în România există patru Institute Confucius deschise la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Universitatea București, Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu.
Institutele Confucius aparțin de Fundația Chineză pentru Educație Internațională. La rândul ei, Fundația este înregistrată și administrată de Ministerul Afacerilor Civile (denumit în continuare "Agenția de înregistrare și administrare") și supravegheat de Ministerul Educației al Chinei (denumit în continuare "Autoritatea de supraveghere"). Detalii AICI
În lume sunt 550 de Institute Confucius, 1.170 de „clase Confucius” în 162 de țări. Oficial, ele „exportă” cultura Chinei în lume. Oameni politici occidentali au acuzat Institutele Confucius de acțiuni de spionaj și manipulare.
Spațiu gratis pentru Institutul Confucius de la Universitatea din Cluj
Newsweek România a aflat că Institutul Confucius face și profit în România într-un spațiu pe care Universitatea Babeș Bolyai i-l pune la dispoziție gratuit. Institutul funcționează de 14 ani în cadrul Universității din Cluj. Inaugurarea a avut loc în mandatul de rector al lui Andrei Marga.
„Activitatea Institutului Confucius în cadrul UBB este de natură culturală și academică”, spune Universitatea într-un răspuns pentru Newsweek.
Există, însă, și o latură de afaceri.
Din parteneriatul de afaceri, Institutul Confucius încasează 80% din veniturile realizate din cursuri și alte activități, iar Universitatea - 20%. În condițiile în care Institutului i s-a făcut, deja, o mare favoare - nu plătește chirie Universității din Cluj pentru spațiul unde activează.
„În baza acordului de înființare a Institutului Confucius în cadrul UBB, s-a stabilit punerea la dispoziția Centrului, de către universitate, în mod gratuit, a unui spațiu de funcționare”, potrivit unui răspuns pentru Newsweek. În ultimii ani, Institutul Confucius a încasat suma de 127.283 de lei din cursuri, cota UBB fiind de numai 28.930 lei.
„Reamintim faptul că Institutele Confucius din România funcționează în baza acordurilor de cooperare bilaterală româno-chineză stabilite la nivel guvernamental, iar Institutul Confucius din cadrul Universității Babes-Bolyai (UBB) a fost înființat în 2009, în baza unui acord de cooperare dintre UBB, Sediul Central al Institutelor Confucius și Zhejiang University of Science and Technology.
Menționăm că UBB urmărește cu atenție discuțiile care au loc în spațiul public și, totodată, la nivelul autorităților publice și, în cazul în care se vor lua măsuri legislative la nivel național în ceea ce privește funcționarea acestor centre în România, vom acționa în consecință”, arată UBB pentru Newsweek România.
La sumele de mai sus adăugați banii pe care Institutul Confucius ar fi trebuit să îi plătească în orașul cu cele mai scumpe chirii din România.
Senatorii împotriva monitorizării Institutului
Deputatul Pavel Popescu a inițiat „Propunere legislativă pentru aprobarea unor măsuri privind finanţarea cercetării ştiinţifice universitare”, semnată de 20 de parlamentari.
În expunerea de motive se spune:
„Cele patru Institute Confucius aflate pe teritoriul României, găzduite de patru universităţi de stat, reprezintă adevărate ameninţări la adresa securităţii naţionale a României. În ţări partenere, acestea s-au dovedit a fi epicentre pentru spionajul chinez şi pentru difuzarea propagandei Partidului Comunist Chinez în societăţile democratice.
Reacție unanimă de respingere în Senat
Propunerea a intrat în circuitul legislativ și a fost avizată negativ de toată lumea.
Consiliul Economic și Social dă aviz negativ.
Consiliul Legislativ avizează negativ.
Comisia pentru drepturile omului și egalitate de șanse avizează negativ cu majoritate de voturi.
Comisia juridică din Senat dă aviz negativ în unanimitate.
Comisia pentru știință, inovare și tehnologie supune spre dezbatere și adoptare propunerea de respingere a inițiativei.
Doar 2 voturi împotrivă
Pe data de 6 martie, propunerea ajunge în Senat. 13 senatori AUR, 23 de la PNL și 42 de la PSD votează pentru respingerea inițiativei legislative. Doi liberali au votat împotrivă, iar 19 senatori AUR s-au abținut.
Citește și: Senatori PSD, PNL, AUR ignoră amenințările Chinei la adresa siguranței României
SIE a anunțat că nu este de acord cu inițiativa legislativă de mai sus invocând „autonomia universitară”. Probabil că tot autonomia universitară a decis încheierea unei afaceri UBB - Confucius în care universitatea să fie în pierdere.
Citește și: „Calul Troian” al Partidului Comunist Chinez în universitățile românești nu e amenințare pentru SIE
De ce sunt periculoși chinezii
Într-un interviu pentru BBC, ex-directoarea Hanban, Xu Lin, admitea că, „la întoarcerea în China, fiecare profesor care a predat într-un Institut Confucius trebuie să facă un raport“.
Li Changchun, fostul al cincilea cel mai înalt membru al Comitetului permanent al Politburo al Partidului Comunist Chinez, a declarat, în 2007, că Institutele Confucius sunt „o parte importantă a dispozitivului de propagandă al Chinei în străinătate". Unii cercetători străini au caracterizat programul IC ca fiind un exercițiu de soft power, extinzând raza de acțiune economică, culturală și diplomatică a Chinei prin promovarea limbii și culturii chineze.
În lume sunt 550 de Institute Confucius, 1.170 de „clase Confucius” în 162 de țări.
Citește și: Rețeaua Confucius. Cum a pătruns în școlile românești propaganda comunistă chineză sub acoperire
Ambasadorul Australiei în China, spre exemplu, a fost foarte clar: Institutele Confucius nu ar trebui să fie primite în universități. Detalii AICI
Despre cum au „penetrat” Institutele Confucius lumea arabă AICI
În august 2020, Departamentul de Stat al Statelor Unite a desemnat sediul central al Institutului Confucius din SUA ca fiind o misiune externă a guvernului chinez.