Sorin Cîmpeanu: O singură probă scrisă la Bacalaureat, pe competențe de bază din toate disciplinele

DE Alin Crișan | 01.07.2022 - 19:15
Sorin Cîmpeanu: O singură probă scrisă la Bacalaureat, pe competențe de bază din toate disciplinele/ Pexels

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, a declarat că susține un examen de Bacalaureat unitar, bazat pe competențe de bază din toate disciplinele din trunchiul comun.

SHARE

Sorin Cîmpeanu a spus, într-o declarație la TVR Info, că, începând cu 2027, examenul de Bacalaureat ar putea să verifice competențele de bază pentru toate disciplinele din trunchiul comun. Însă acest lucru se poate întampla doar după ce elevii care intră în clasa a IX-a iau la cunoștință acest lucru și au la dispoziție cei patru ani de liceu pentru a se pregăti pentru un astfel de Bacalaureat.
 
"Nu se va schimba examenul de Bacalaureat fără să fi fost parcurs un ciclu întreg", a spus Sorin Cîmpeanu, la TVR INFO.
 
Citește și: Marcel Boloş anunță că pregătește dosarul pentru renegocierea PNRR pe pensii
 
Întrebat de moderatorul emisiunii care va fi structura unui astfel de examen și cum vor arăta subiectele, ministrul a răspuns că depinde de disciplinele ce vor fi incluse în trunchiul comun din planurile cadru. "Probabil că vor fi matematică, limba română, biologie, chimie, fizică, istorie, geografie, economie, sociologie, logică și filozofie", a mai spus Cîmpeanu.

Citește și: VIDEO Pistoale „Gucci Glock” pentru agenții ce apără focoasele nucleare SUA. Inspirate de John Wick
 
"Există posibilitatea ca într-o singură probă scrisă să verifici competențele de bază, nu avansate. Dacă vor fi licee cu 4 ore de matematică pe săptămână și licee cu o singură oră pe săptămână, aceste subiecte trebuie să fie accesibile pentru cei care au doar o ora pe săptămână. Sigur, ele vor fi foarte simple pentru cei cu 4 ore pe săptămână. Tot în acest sistem de bacalaureat poți avea o verificare a competențelor lingvistice sau digitale, de exemplu, care să fie credibile și recunoscute pe piața muncii și în universități. Și, pentru a personaliza Bacalaureatul, să oferi posibilitatea elevilor, prin obligația școlilor de a organiza probe acolo unde elevii consideră că își pot încerca șansele pentru a-și demonstra competențele. Poate avem elevi care vor să își demonstreze competențele de programator. Organizezi proba (...) și acel certificat de calificare să fie luat în considerare pe piața muncii sau în universități", a explicat Sorin Cîmpeanu, potrivit portalînvățământ.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.