Autorizarea vaccinului împotriva COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech a fost extinsă la adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani în Statele Unite. Anunțul a fost făcut de Agenţia Americană pentru Medicamente. Anterior, Canada coborâse limita de vaccinare la aceeași vârstă.
Agenţia Europeană a Medicamentului ar putea acorda autorizarea pentru vaccinarea anti-COVID-19 a copiilor cu vârste între 12 şi 15 ani la sfârşitul lunii mai sau începutul lunii iunie, a declarat coordonatorul campaniei românești de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță.
Acesta a precizat că în România aproximativ 800.000 de copii ar fi eligibili.
Cîmpeanu: Așteaptăm inițiativa autorităților sanitare
Newsweek România a încercat să afle dacă la Ministerul Sănătății se fac pregătiri pentru campania de vaccinare a copiilor, dacă există un orizont de timp prognozat pentru începerea campaniei de vaccinare și care va fi strategia de convingere a elevilor și părinților referitoare la beneficiile vaccinului anti-COVID-19 la copii.
Ministerul Sănătății a răspuns că nu este, cel puțin deocamdată, parte în acest proces. „Informațiile cerute fac obiectul de activitate al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva
SARS-CoV-2 (CNCAV), conform Articolului 2 al Deciziei prim-ministrului nr. 385 din 20 noiembrie 2020 privind înființarea Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2“.
Copiii mai mici
de 12 ani nu vor fi
eligibili pentru
vaccin decât, poate,
în toamna sau iarna
acestui an
CNCAV nu a răspuns întrebărilor Newsweek România. Valeriu Gheorghiță a înaintat termene diferite pentru debutul campaniei de vaccinare a copiilor. Ultimul ar fi toamna acestui an.
Într-un răspuns pentru Newsweek România, ministrul Sorin Cîmpeanu a susținut că „Ministerul Educației așteaptă inițiativa autorităților din domeniul sanitar, după care va decide ce este de făcut“.
Întrebat dacă atunci când vorbește de „autorități“ se referă la Ministerul Sănătății sau la Agenția Europeană a Medicamentului care va omologa vaccinul Pfizer pentru elevii mai mari de 12 ani, ministrul a răspuns: „Mă refer la ambele autorități. Mai întâi Agenția Europeană a Medicamentului și apoi Ministerul Sănătății“.
Ce se schimbă în vaccinarea copiilor
Pediatrii din SUA, țară care a aprobat vaccinarea copiilor cu Pfizer, au vorbit despre necesitatea vaccinării grupei de vârstă 12 – 17 ani.
„O mulțime de studii au arătat că infecția cu coronavirus nu este la fel de severă la copii, dar asta nu înseamnă că cei mici nu riscă forme mai grave sau să răspândească virusul. Vaccinul la copii este foarte necesar“.
De ce există această barieră de vârstă, stabilită la 12 ani, pentru vaccinarea elevilor ?
„Copiii sub 12 ani care se infectează tind să facă forme ușoare sau să nu prezinte simptome. În timp ce elevii de peste 12 ani par să facă forme care reprezintă o medie între ceea ce au experimentat adulții și copiii foarte mici.
Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA a constatat că adolescenții (12 - 18 ani) au fost de aproximativ două ori mai susceptibili de a fi diagnosticați cu COVID-19 decât copiii cu vârste cuprinse între 5-11 ani.
Cercetătorii încearcă să înțeleagă de ce observăm aceste diferențe între cele două categorii de copii. Comportamentul joacă probabil un rol.
_________________________________
Citește dosarul complet Copiii pandemiei
Copiii pandemiei. Efectele secundare asupra elevilor după un an de școală online
Școala și în vremea COVID-19. La sate și orașe
Pandemia, „o șansă“ pentru școala online
La cine e decizia vaccinării anti COVID-19 a copiiilor
________________________________
PRIMUL COPIL Ravi Olson, (12 ani) primește o primă doză de vaccin Pfizer COVID-19, pe 13 mai, în Seattle, Washington - Foto: Getty Images
Este mai probabil ca adolescenții să se angajeze în mai multe activități sociale sau de grup. Diferențele imune și factorii biologici pot juca, de asemenea, un rol.
Coronavirusurile non-SARS-CoV-2 sunt frecvente la copiii mai mici, rezultând deseori infecții ale căilor respiratorii superioare.
Expunerea lor frecventă la alte coronavirusuri îi ferește de dezvoltarea unor infecții COVID mai severe? Aceasta este o ipoteză“, arată medicii pediatri pentru publicația The Conversation.
Marea dilemă: Dozajul
Doctorii spun că cei mici vor primi același ser, doza fiind modificată. Compoziția vaccinurilor COVID-19 pentru copii este aceeași cu cea utilizată la adulți.
Diferența: copiii pot necesita o doză diferită. „Primul pas în studiile clinice este de a afla doza corectă. Companiile doresc să găsească cea mai mică doză posibilă, care să fie sigură și să producă un nivel corespunzător de anticorpi.
De exemplu, Moderna folosește o doză de 100 micrograme la adulți. Testează trei doze diferite pentru copii cu vârsta sub 2 ani- 25, 50 și 100 micrograme - și două doze pentru copii cu vârsta peste 2 ani, la 50 și 100 micrograme.
Odată ce compania va determina doza optimă, va lansa un studiu controlat pentru a testa eficacitatea acestuia“, arată autorul Clint Witchalls care a vorbit cu mai mulți medici pediatri pentru redactarea articolului.
Între timp, Pfizer a găsit dozajul corect, iar vaccinul pentru copii a fost aprobat în SUA și Canada.
_________________________________
Citește dosarul complet Copiii pandemiei
Copiii pandemiei. Efectele secundare asupra elevilor după un an de școală online
Școala și în vremea COVID-19. La sate și orașe
Pandemia, „o șansă“ pentru școala online
La cine e decizia vaccinării anti COVID-19 a copiiilor
________________________________