Școala începe cu „top 5 minciuni PSD în domeniul educației”

DE Petre Bădică | Actualizat: 09.09.2018 - 15:31
Inquam Photos / Bogdan Buda

Noul an școlar debutează cu aceleași probleme: școli insalubre, lipsa avizelor sanitare sau de incendiu, la care se adaugă scadalul manualelor pline de greșeli. PSD a promis, în „Programul de guvernare”, că le va rezolva pe toate.

SHARE

Pentru a câștiga alegerile, PSD a deșertat sacul cu promisiuni și în domeniul Educației. Astfel, Potrivit „Programului de guvernare”, analizat de Newsweek România, la capitolul Educație, regăsim subcapitolul „Programul social pentru Educație”. 

Promisiuni neonorate pe toată linia

La unul dintre subpuncte există următorul angajament al PSD:

„Asigurarea unui învățământ de calitate, în şcoli echipate corespunzător, care să conducă la modelarea intelectuală şi profesională a elevilor, în paralel cu asigurarea serviciilor de asistenţă medicală, dezvoltare fizică (în cluburi şcolare sportive) şi socio-culturală.Investiții: 

Reabilitarea / modernizarea clădirilor școlare pentru ca toate unitățile de învățământ să obțină autorizații de funcționare (sanitară și ISU)

• Mobilier școlar și dotări didactice (aparatură de laborator, biblioteci) moderne pentru unitățile de învățământ preuniversitar”.

Guvernul nu a și-a îndeplinit niciunul din aceste obiective: „3.892 de şcoli şi grădiniţe nu au autorizaţie privind securitatea la incendiu, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Mii de elevi vor merge în clădiri în care nu există apă potabilă iar clasele au mucegai”, arată Mediafax.  Dintre acestea, aproape 800 sunt școli, a aflat Newsweek România.

Să construim pe hârtie

Executivul este corijent și la capitolul „construcția unităților de învățământ”. 

Într-un răspuns pentru Newsweek România, Ministerul Dezvoltării ne-a precizat că a finalizat o singură creșă și două școli, după 20 de luni de la preluarea puterii de către PSD. 

„În PNDL II sunt aprobate alocații multianuale, în perioada 2017-2020, pentru realizarea unui număr de 2.214 obiective de investiții – unități de învățământ preuniversitar de stat: 876 creșe și grădinițe, din care a fost finalizat un obiectiv; 539 școli, din care au fost finalizate 2 obiective, 799 școli fără autorizații de funcționare, din care au fost finalizate 3 obiective“, se arată într-un răspuns pentru Newsweek România.

Citește și PSD a promis 876 creșe și grădinițe. A finalizat doar una singură

Altfel, în „Programul de guvernare”, PSD plusează și menționează la capitolul: „Dezvoltarea sistemului de educație timpurie”, „construcția a 2.500 de creșe, grădiniţe și unități after-school” până în 2020. Raportat la cele 45 de creșe finalizate de autoritățile locale, rezultă că PSD a îndeplinit promisiunea în proporție de 1,8%.


Toalete din fundul curții rezistă

Premierul Dăncilă s-a lăudat că partidul a modernizat 145 de școli în contextul în care, la nivel național, există  2.418 unităţi şcolare cu grupurile sanitare în exterior. Prin raportare, au fost modernizate  6% dintre școlile cu toaletele în fundul curții.

Într-o analiză Newsweek România, arătam că, dacă s-ar fi alocat 10.000 de euro pentru ca una dintre camerele școlilor să fie transformată în toaletă, cheltuielile guvernului ar fi fost de 25 milioane de euro. O sumă infimă, care ar fi putut face un mare bine copiilor.

Citește și Bilanțul lui Dăncilă: a modernizat 6% din școli, a construit 2% din creșele promise

Înnoirea cu greșeli a manualelor

Tot în „Programul de guvernare” se precizează: „Realizarea reformei curriculare și înnoirea tuturor manualelor, cu asigurarea concomitent a formei printate și digitale, cu includerea elementelor de dezvoltare a competențelor antreprenoriale și a abilităților socio-emoționale și reducerea încărcăturii de muncă pentru elev, mai ales în afara școlii, cel puțin la nivelul învățământului primar și gimnazial”.

Cele trei manuale înnoite – istorie, geografie, biologie - au apărut cu atât de multe greșeli încât pentru două dintre ele trebuie tipărite erate, iar pentru cel de geografie se va mai tipări o întreagă ediție.


Altă promisiune încălcată – manuale la timp

Anul trecut, fostul ministrul al Educației, Liviu Pop, a decis, abuziv, să sfideze piața de carte și să permită ca manualele să fie editate exclusiv de Editura Didatică și Pedagogică, aflată în subordinea Ministerului Educației. 

Rezultatul: trei manuale din tot atâtea aproape imposibil de folosit urmare a greșelilor. În plus, sursele Newsweek au precizat că, în acest weekend au existat cozi uriașe la depozitele de carte. Spre exemplu, la ora când scriem acest material, la unul dintre liceele importante din Capitală nu au fost aduse patru manuale printre care cele de limbi străine. La o altă școală, nu au ajuns manualele de clasa a doua tipărite de aceeași editură unică. 

Ne întrebăm, dacă așa stau lucrurile în București, ce haos e în țară.

Citește și PSD a promis şcoli cu autorizaţii ISU. Clădirile se încăpăţânează să ardă şi să se prăbuşească

Top 5 al minciunilor PSD în Educație:

  • Toate școlile vor avea toatele la interior
  • Reabilitarea a mii de școli și construcția de creșe
  • Toate unitățile de învățământ cu aviz ISU
  • Manualele școlare editate la timp
  • Dotări la standarde europe.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te