Școala în Europa: „Copilul meu nu e cobai”. Cursuri cu jumătate de clasă, mască și distanțare

DE Petre Bădică | Actualizat: 23.04.2020 - 19:21

Statele occidentale fac primele demersuri pentru reluarea cursurilor după închiderea școlilor în cotextul pandemiei de coronavirus. Măsurile guvernamentale sunt primite cu rezerve, cea mai mare temere fiind posibila infectare a copiilor.

SHARE

Potrivit UNESCO:

-        Peste 1,57 miliarde de elevi și studenți sunt afectați, la nivel mondial, de închiderea școlilor.

-        Un număr de 191 de state au școlile complet închise.

-        Belarus, Tadjikistan, Turkmenistan au școlile deschise în toată țara fără restricții.

Germania: Cursuri cu maxim 15 elevi, prioritate pentru elevii din ani terminali

Școlile s-au închis pe 16 martie, iar starea de urgență a fost decretată o săptămână mai târziu.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a recomandat ca o parte din cursuri să fie reluate începând cu 4 mai. Prioritate în reluarea cursurilor o au elevii care se află în fața unor examene la finalul anului școlar. Încă din săptămâna aceasta, unii studenți au revenit în clase - în condiții stricte de igienă - iar alții își reiau cursurile, luni 27 aprilie, scrie local.de.

Dar lucrurile sunt mult mai complicate scrie Der Spiegel în ediția sa în limba engleză. Oamenii sunt tot mai anxioși în timp ce guvernul anunță măsurile de relaxare în plină pandemie de coronavirus.

Oamenii de știință fac o serie de recomandări pentru reînceperea școlii: cursurile trebuie predate eșalonat, accentul trebuie pus pe pe materiile de bază, iar la lecții trebuie să participe maxim 15 elevi. Elevii și profesorii vor trebui să păstreze o distanță corespunzătoare unul de celălalt, să își acopere gura și să respecte reglementările stricte de igienă, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor.

Dar, se întreabă experții, cum va fi posibil logistic să organizezi cursuri la clasele inferioare cu 8-9 copii când, acum, în clase, sunt 25?

Unii cercetători insistă că școlile trebuie redeschise deoarece învățarea de la distanță duce la o amplificare a inechității sociale în educație. Există, însă, și părinți care privesc cu scepticism întoarcerea copiilor la cursuri și vorbesc chiar de faptul că cei mici sunt supuși unui experiment periculos.

Italia: E prea riscant să redeschidem școlile

Primele școli s-au închis pe 23 februarie, iar carantina totală a fost declarată pe 9 martie.

Italia, una din țările cele mai lovite de COVID 19, pare să fi renunțat la ideea de reîncepere a cursurilor.

Ministrul Educației Publice, Lucia Azzolina, a spus, zilele trecute, pentru La Stampa că este „prea riscant să redeschidem școlile”. În câteva zile, se vor anunța măsuri ce privesc elevii care trebuie să susțină exame naționale. Guvernul urmează să aloce sume important de bani pentru susținerea învățământului de la distanță. Banii sunt dedicați familiilor. Deschiderea școlilor ar însemna punerea în mișcare a opt milioane de elevi, un risc prea mare.

Spania: Anul școlar se va încheia chiar dacă elevii nu revin la cursuri

Primele școli au fost închise pe 9 martie, iar starea de urgență a fost declarată pe 14 martie.

„El Periodico” a anunțat că cei mici vor putea să iasă, de duminică câte o singură oră pe zi, pentru a se juca în apropierea locuinței.

„Când se vor întorce elevii în clase?” se întreabă „20minutos”.

„Nimeni nu știe. Totul depinde de evoluția pandemiei în Spania, iar acolo primordială este sănătatea. Guvernul afirmă că a lucrat deja de câteva săptămâni la planul de relaxare, că vor urma măsuri care vor ajuta la revenirea la normalitate. Guvernul a susținut, însă, în mod repetat că Spania se află în faza dificilă a pandemiei, deși există semne că vârful acesteia a trecut. Autoritățile dau asigurări că anul școlar 2019-202 va fi încheiat indiferent dacă elevii vor mai reveni sau nu la cursuri.

Marea Britanie. Cursuri la BBC, nicio șansă de redeschidere în mai

Școlile au fost închise pe data de 3 martie în același timp cu declararea stării de urgență.

Guvernul anunță chiar pe pagina sa oficială de Internet că școlile se vor redeschide doar după ce oamenii de știință vot aduce argumente că este sigur să se procedeze în acest mod. Guvernul anunță că se va consulta cu profesorii și cu părinții.

Guvernul Johnson a pus la dispoziție o listă a resurselor educaționale online pentru ca elevii să poată învăța de acasă. De pe 20 aprilie, BBC prezintă elevilor lecții zilnice. Profesorii care vor lucra cu elevii pe parcursul verii, de la distanță, vor primi o recompensă financiară.

Guardian scrie că sindicaliștii din educație au cerut încetarea „speculațiilor iresponsabile” cu cu privire la data de deschidere a școlilor în Anglia.

Guvernul a fost obligat să respingă zvonurile potrivit cărora elevii vor fi din nou în sălile de cursuri de luna viitoare. Marea Britanie va ridica starea de urgență pe 11 mai și unele voci ministeriale cereau reluarea cursurilor pe 1 iunie. Asta nu se va întâmpla.

Este exclusă și varianta ca școlile să fie deschise pe timpul verii pentru recuperarea materiei.

Sindicatul Educației Naționale a strâns 160.000 de semnături într-o petiție în care se cere amânarea începerii școlii.

Franța: Școala se redeschide pe 11 mai, o săptămână la cursuri, una nu

Le Parisiene spune că reluarea cursurilor, treptat, începând cu 11 mai, anunțată de ministrul Educației Naționale,  a fost primită diferit de profesori, părinți ... și chiar elevi. Asta pentru că măsurile de distanțare socială promise de guvern sunt dificil de implementat în sălile de clasă. Există temerea că sănătatea școlarilor și a personalului didactic va fi pusă în pericol.

Premierul Edouard Philippe a lăsat să se înțeleagă că primele școli vor fi deschise în acele departamente unde nu există niciun caz de COVID 19. La ore vor participa cel mult 15 elevi, dar nu mai mult de jumătate decât erau cursanți în mod obișnuit. O jumătate de clasă vine la curs într-o săptămână, jumătate în celaltă. Se are în vedere schimbarea locațiilor și utilizarea unor spații mai mari decât sălile de clasă pentru predarea materiei.

Olanda: Vacanța de vară se va scurta

Cei mai mici copii se vor reîntoarce la ore pe data de 11 mai dar la cursuri vor participa un număr mai mic de elevi. Premierul Mark Rutte a anunțat că școlile primare și liceele se vor deschide pe 2 iunie. Cel mai probabil vacanța de vară va fi scurtată pentru recuperarea materiei.

Portugalia. Măștile vor fi obligatorii la clasă

Premierul Antonio Costa a anunțat că se vor relua cursurile pentru preșcolari și pentru liceeni din ultimii ani în mai, dar prioritară este repornirea economiei. Portugalia a anunțat, deja, că masca va fi obligatoriu de purtat la ore.

Cehia: La examene participă maxim 5 persoane

Școlile nu vor fi deschise în întregime înainte de începerea vacanței de vară potrivit unui plan anunțat de guvern. Primii care vor relua cursurile de săptămâna viitoare vor fi studenții universitari în ultimul an și studenții care se pregătesc pentru examenele de doctorat. La examene nu vor participa mai mult de cinci persoane. Din 25 mai vor fi deschise cursurile pentru elevii care la finalul anului susțin examenele naționale. La cursuri vor fi primiți câte 15 elevi.

Norvegia: Un sfert dintre părinți se tem pentru copiii lor

Vor fi deschise parțial liceele și universitățile pe 27 apilie. Autoritățile spun că măsura se datorerază faptului că cei mai mici nu au fost afectați de coronavirus. Unii părinți au fost rezervați în privința deciziei.

Un sondaj arată că 24% dintre părinți nu vor să își trimită copiii la școală, iar 13% sunt rezervați.

Danemarca: Copilul meu nu este un purcel de Guineea

Un grup de Facebook numit – Copilul meu nu trebuie să fie un porc de Guinea pentru experimente COVID 19  - a fost creat și o petiție împotriva trimiterii copiilor la școală a strâns 40.000 de semnături.

Danemarca a anulat starea de urgență și a deschis școlile pe data de 14 aprilie.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te