Daniel David, propune oficial legalizarea educației de tip homeschooling în România și spune că poate fi o forma alternativă de învățare care ar trebui permisă doar în cazuri speciale și nu ca opțiune principală pentru orice familie.
Homeschooling-ul ar putea funcționa sub supravegherea unei unități școlare și cu un sistem clar de evaluare și raportare.
Școala de acasă, legalizată și în România. Ce condiții trebuie îndeplinite?
Homeschoolingul în România poate deveni o alternativă educațională, se arată în Raportul de diagnostic al ministrului Educației, Daniel David, însă doar în condiții bine precizate, pentru a diminua riscul ca școlarizarea la domiciliu să aibă un impact negativ asupra dezvoltării școlare și socio-emoționale a copiilor.
Raportul asumat de ministrul Educației Daniel David, intitulat "Raportul de diagnostic al Educației și Cercetării din România. Realizările prezente și implicații pentru noi reforme în domeniu (Raportul QX)", a fost publicat pe edu.ro.
În document, Daniel David arată că, într-un cadru strict, școlarizarea la domiciliu ar putea fi acceptată pentru cazuri speciale, cu respectarea unor condiții clare: solicitare justificată de părinți, testare inițială a copilului, raportare anuală a progresului și evaluare a competențelor.
În plus, părinții care aleg homeschooling vor trebui să demonstreze că pot asigură condiții educaționale echivalente cu cele din școală și să colaboreze cu o "școală umbrelă" (ex. școala la care este arondat elevul în funcție de rezidență sau Centrul Național pentru Învățământ la Distanță), care să faciliteze monitorizarea progresului elevului.
Elevii vor fi monitorizați anual de profesori sau de comisii de la inspectorat, iar solicitările de homeschooling se vor reînnoi la fiecare 3 ani, conform portalinvatamant.ro.