PSD vrea Netflix educațional, deși elevii stau în școli cu WC în curte și fără bibliotecă virtuală

DE Petre Bădică | Actualizat: 22.11.2021 - 12:03
PSD vrea Netflix educațional deși stăm de 10 ani fără biblioteca virtuală și cu școli cu WC în curte / Cool Mom tech

Întors la guvernare, PSD vrea să digitalizeze educația cu un proiect SF. Deși, mai sunt de terminat proiecte mult mai simple, asumate prin Legea Educației din 2011.

SHARE

„PSD propune realizarea TVR educațional, astfel încât toți elevii să aibă acces la lecții. Vrem înființarea unui Netflix educațional românesc în colaborare cu TVR”, a anunțat Sorin Grindeanu în urmă cu fix un an în noiembrie 2020.

Prevederea era stipulată în Programul de guvernare al PSD și urma să fie pusă în aplicare în cazul în care partidul ar fi reușit să formeze o majoritate după alegerile din 6 decembrie 2020.

Deși a obținut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare, PSD a trecut în opoziție. la un an distanță, prin intrarea la guvernare, social democrați revin la ideea de a înființa un „Netflix educațional”.

Cel mai porobabil acest proiect se va afla în Programul de guvernare PSD - PNL – UDMR.  

Citește și: Bilanțul COVID de luni: 154 de decese raportate în 24 de ore, dintre care 29 anterioare

Licitație, la 10 ani de la anunțarea proiectului

Proiectul ar ajuta elevii atunci când școala este închisă și lecțiile se desfășoară online. La fel ar fi ajutat și Biblioteca virtuală, care nu există la un deceniu de când a fost menționată ca prioritară în Legea Educației.   

„Platforma digitală cu resurse educaționale deschise (EDULIB – Biblioteca virtuală)” a fost evaluată la 49 milioane de euro și ar fi trebuit să doteze 5.400 de școli gimnaziale cu câte un kit multimedia. Ar fi trebuit să fie o platformă digitală cu resurse educaționale deschise facilitându-se liberul acces la manualele electronice, alături de alte resurse educaționale electronice precum jocuri sau auxiliare.

Necesitatea acestei platforme a fost stipulată în Legea Educației Naționale: „Se înfiinţează Biblioteca Şcolară Virtuală şi Platforma şcolară de e-learning, care includ programe şcolare, exemple de lecţii pentru toate temele din programele şcolare, ghiduri metodologice, exemple de probe de evaluare”. Proiectul a demarat abia în 2019 cu o lună înainte ca guvernul Dăncilă să fie demis.

Proiectul este, azi, în faza de licitație.

Reabilităm tot, mai puțin 400

În timp ce se gândește la Netflix educațional, PSD va trebui să termine un proiect promis, printre alții, și de Liviu Pop și de Ecaterina Andronescu. Conectarea tuturor școlilor la apă curentă nu s-a realizat nici acum.

„Conform raportării inspectoratelor școlare, în România mai sunt 404 unităţi de învățământ care funcționează cu grupuri sanitare neconforme. În anul 2021 sunt cuprinse în bugetul ministerului educației fonduri în sumă totală de 17.7 milioane lei cu destinaţia conformare grupuri sanitare scoli”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

În Programul de guvernare 2016, PSD anunța: „Reabilitarea / modernizarea clădirilor școlare pentru ca toate unitățile de învățământ să obțină autorizații de funcționare (sanitară și ISU)“.

Citește și: Școala începe cu toaleta în fundul curții

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te