Eșec online. PSD nu a putut deschide Biblioteca Școlară Virtuală, obligatorie prin Legea Educației

DE Petre Bădică | Actualizat: 13.05.2020 - 12:43
Inquam Photos

Luna septembrie ar trebui să găsească România cu un sistem de învățământ online funcțional pentru că evoluția pandemiei nu este predictibilă.

SHARE

Marile probleme au fost deja identificate. Un număr de aproximativ un milion de elevi nu se pot conecta la un dispozitiv de tip tabletă sau computer. Guvernul a anunțat alocarea a 150 milione de lei pentru achiziționarea acestor dispozitive. E nevoie de o metodă unitară și coerentă de predare online, dar și de posibilitatea verificării modului în care profesorii își țin cursurile online.

Au uitat să deschidă Biblioteca Virtuală

Digitalizarea învățământului trebuia să cuprindă două proiecte esențiale pe care PSD ar fi vut timp și bani să le implementeze. A lipsit voința și știința.

Primul proiect este „Platforma digitală cu resurse educaționale deschise (EDULIB – Biblioteca virtuală)” în valoare de 49 milioane de euro care ar fi trebuit să doteze 5.400 de școli gimnaziale cu câte un kit multimedia. Ar fi trebuit să fie o platformă digitală cu resurse educaționale deschise facilitându-se liberul acces la manualele electronice, alături de alte resurse educaționale electronice precum jocuri sau auxiliare.

Necesitatea acestei platforme a fost stipulată în Legea Educației Naționale:

„Se înfiinţează Biblioteca Şcolară Virtuală şi Platforma şcolară de e-learning, care includ programe şcolare, exemple de lecţii pentru toate temele din programele şcolare, ghiduri metodologice, exemple de probe de evaluare”.

Proiectul a demarat abia în 2019 cu o lună înainte ca guvernul Dăncilă să fie demis.

Acest proiect a fost demarat în septembrie 2019, deși PSD conduce România din anul 2012.

Președintele Consiliului Național al Elevilor, Antonia Pup, a semnalat pentru Newsweek România acest neajuns:

 „În anul școlar 2020 - 2021 vom propune ca școala online să continue dacă va fi accesibilă pentru toți elevii. Școala off-line va fi doar pentru exerciții recapitulative, evaluare, partea de fixare de cunoștințe. E important ca ministerul să grupeze toate resursele pe o platfomă unică accesibilă tuturor. Mă refer la „Bibiloteca școlară virtuală”, prevăzută să fie înființată în Legea Educației Naționale dar care nu a fost realizată până acum.” 

Catalogul electronic, închis

Un al doilea proiect de digitalizare a învățământului este  „Catalogul electronic”, „o platformă online ce va fi utilizată pe paliere distincte atât de managementul școlilor, de profesori, de elevi și de părinți, având o componentă de responsabilizare a tuturor părților implicate prin accesul la informațiile privind elvaluarea elevilor”.

În „Programul de Guvernare” al PSD 2016 – 2020 se promitea atât realizarea Catalogului Electronic dar și a Bibliotecii Virtuale. Proiectul a demarat abia în septembrie 2019 și nu este funcțional.

În acest moment, niciunul din cele două proiecte de digitalizare a învățămîntului „Biblioteca Şcolară Virtuală” și „Catalogul Electronic” nu este de ajutor elevilor sau profesorilor, după cum ne-au precizat dascăli din sistemul de învățământ.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.