PSD a închis 1.800 de biblioteci. Efectul: numărul volumelor citite s-a prăbușit cu 20 de milioane

DE Petre Bădică | Actualizat: 18.05.2020 - 13:14
ziarullumina.ro
ziarullumina.ro

În medie, în ultimul deceniu, s-au închis în jur de 300 de biblioteci în fiecare an. Astăzi, vedem și efectele acestei nechibzuințe: numărul cărților împrumutate spre lectură s-a prăbușit cu 20 de milioane față de anul 2011.  

SHARE

Împrumuturile de carte, manuale, periodice, documente reprezintă cea mai la îndemână și fără costuri soluție pentru persoanele care doresc să aibă acces la cunoaștere. O soluție binevenită în contextul în care puterea de cumpărare a românilor rămâne printre cele mai mici din Europa.

Newsweek România a scris, în mai multe rânduri, despre scăderea numărului de biblioteci publice, care are drept consecință limitarea accesului la lectură. Fenomenul s-a accentuat după anul 2012. Coincidență sau nu, 2012 a însemnat venirea la putere a PSD.  

Lacătul pe cititori

Potrivit datelor oficiale, din 2012 și pînă în 2017, s-au închis 1.715 biblioteci, adică 343 pe an. De la 11.309 cîte funcționau în anul 2012, s-a ajuns la 9594 în 2017. În anul 2018, numărul bibliotecilor închise a fost de 115. S-a ajuns, astfel, la 1.830 de biblioteci închise între 2012 – 2018. După 1989, ritmul de închidere al bibliotecilor a fost mai mic decât cel al ultimilor ani. România a închis, după Revoluție, 7.000 de biblioteci, peste 200 pe an.  

Efectul închiderii bibliotecilor se vede în absolut toate județele țării. Potrivit cifrelor oficiale de la Institutul Național de Statistică, în numai șapte ani, numărul volumelor împrumutate pentru lectură de la biblioteci a scăzut cu 20 de milioane.

Dacă în 2011 s-au eliberat spre lectură peste 54 de milioane de volume, în anul 2018, numărul acestora a fost de 34 de milioane. Scăderi ale numărului de  cărți citite în cadrul bibliotecilor s-au întregistrat peste tot după cum reiese din tabelul publicat mai jos:     

Cele mai mari scăderi ale numărului de cărți cerute în cadrul bibliotecilor:

București:            40% mai puține volume cerute (în 2018 față de 2011),

Vâlcea:                44% mai puține volume împrumutate,

Timiș:                50% mai puține volume împrumutate,

Teleorman:          50% mai puține volume împrumutate,

Sibiu                    aproape 50% mai puține volume împrumutate,

Mureș:               40% mai puține volume împrumutate,

Hunedoara:          50% mai puține volume împrumutate,

Arad:                  60% mai puține volume împrumutate,  

Cele mai mici scăderi ale numărului de cărți cerute în cadrul bibliotecilor au fost în   

Prahova:          sub 10% mai puține volume împrumutate

Botoșani:         5% mai puține volume împrumutate.  

Cum a ajuns lectura un moft

Explicaţia oficială ar fi că “evoluţia demografică a populaţiei de vârstă şcolară a generat o diminuare constantă a cifrei de şcolarizare și în același timp reorganizarea rețelei şcolare. În aceste condiţii, numărul bibliotecilor şcolare nefuncționale a scăzut direct proportional în raport cu numărul de elevi”, ne-a răspuns Ministerul Educaţiei.

Într-o investigație, Newsweek a arătat că, în multe localități din mediul rural, primarii au decis închiderea bibliotecilor pentru a face economii. Sau, au trecut în responsabiliatea unui angajat din primărie și postul de bibliotecar.

Multe primării, mai ales din mediu rural, nu au mai investestit în clădirile bibliotecilor școlare până când acestea au devenit nefuncționale.  

Citește și: Moartea bibliotecilor

S-au pierdut 10 milioane de volume

Închiderea bibliotecilor se reflectă și în dispariția efectivă a cărților. Potrivit Institutului Național de Statistică, în anul 2011 existau în bibliotecile din România un număr de 172.306.882 de volume. Șapte ani mai târziu, în anul 2018, numărul de volume a scăzut la 162.843.615,

 

Citește și. 10 milioane de cărți au dispărut din biblioteci

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te