Profesorii mai multor licee din Capitală au anunțat că se întorc de luni la ore: Vom încheia mediile

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 08.06.2023 - 19:24
Unii profesori renunță la grevă FOTO: INQUAM PHOTOS/Casian Mitu

Profesorii din mai multe licee din București au anunțat că se întorc de luni la ore. Ei au făcut o cerere către conducerile instituțiilor de învățământ unde lucrează. Cadrele didactice spun că vor să încheie mediile elevilor.

SHARE

După trei săptămâni de grevă generală, profesorii din mai multe licee bucureștene au decis să se întoarcă în clase. Newsweek a vorbit cu mai multe cadre didactice care au luat această decizie. Au dorit să-și păstreze anonimatul pentru că nu vor să influențeze prin decizia lor acțiunile altor profesori. 

Profesorii mai multor licee din Capitală au anunțat că se întorc de luni la ore

Profesorii care au vorbit cu Newsweek spun că nu vor sub nicio formă să pună în pericol examenele naționale, așa cum s-a speculat în ultima perioadă. Ei vor să încheie mediile elevilor chiar dacă nu au obținut de la guvern o creștere salarială mai mare. 

Un cadru didactic a spus că în acest moment are impresia că orice zi de grevă nu va aduce mai mult decât s-a întâmplat până acum. 

Deși nu are mari speranțe în promisiunile guvernului, profesorii au spus că niciodată nu e prea târziu să înceapă protestele. 

”Am sperat că vor crește salariile mai mult. Ne-am ales cu un memorandum”.

”Îmi doresc schimbare pentru sistemul de educație dar nu îmi doresc să sacrificăm copiii”.

”Voi intra la clase și voi încheia toate mediile”.

”Nu cred că vom obține mai mult în acest moment”.

”Avem susținerea elevilor. Acum le întoarcem susținerea”.

Sunt doar câteva dintre motivele pe care profesorii ni le-au spus când i-am întrebat de ce renunță la grevă. 

În unele cazuri, decizia a venit după ce au văzut că oricâte negocieri ar avea, guvernul merge pe varianta creșterii salariale în etape. 

Ce trebuie să facă profesorii care vor să se retragă din grevă

Profesorii care vor să iasă din grevă trebuie să depună o cerere la Comitetul de grevă din sindicatul din care face parte. Mai departe, comitetul informează conducerea școlii. 

Câți profesori mai sunt în grevă

Numărul cadrelor didactice care continuă greva pare să fie în scădere, conform datelor guvernului.

"Deci, faţă de datele pe care le-am avut înainte de ordonanţa de urgenţă care viza majorările salariale, procentul cadrelor didactice care se află în grevă a scăzut cu 6,34% la nivelul cadrelor didactice şi per total personal în învăţământ, adică personal didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, cu 7,3%.

În cifre absolute, şi-au reluat activitatea aproximativ 21.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ, din care aproximativ 13.500 sunt cadre didactice.

Aşa cum spuneam, trendul este unul descendent vizavi de participarea la grevă. Din nou, cifrele comunicate de Ministerul Educaţiei sunt raportate la numărul total al angajaţilor şi la numărul total al personalului didactic. De ce? Pentru că pe noi ne interesează câtă resursă umană există în şcoli pentru desfăşurarea proceselor educaţionale", a spus ministrul Ligia Deca după ședința de guvern de joi.

De altfel, încă de săptămâna trecută, secretarul de stat în Ministerul Educației, Florin Lixandru, a transmis că are semnale din teritoriul că mulți profesori se vor întoarce săptămâna aceasta la școală. Astfel, elevii vor avea situația școlară încheiată și se vor putea susține examenele naționale. 

Pe de altă parte, ministrul Educației, Ligia Deca, anunța la începutul acestei săptămâni, că aproximativ 15.000 de persoane care lucrează în învăţământ au renunţat la grevă, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice.

”În acest moment, avem peste 1.000 de unităţi de învăţământ în care nicio persoană nu face grevă”, subliniază Ligia Deca. „Este o dovadă de încredere a cadrelor didactice în măsurile luate de Guvern”, a precizat marți, ministrul Educației. 

Ligia Deca a precizat că sunt judeţe unde procentul celor aflaţi în grevă este foarte mic, dar şi judeţe unde 80% dintre salariaţi protestează în continuare. „De exemplu, avem judeţe care au în jur de 25% participare din total personal - mă refer aici la Prahova şi avem şi judeţe în care încă participarea este destul de mare, de exemplu Hunedoara, unde este undeva la 80%”, a mai declarat ministrul.

Pe de altă parte, în unele județe, profesorii au anunțat că vor continua protestele.

Vineri, în București va fi organizat un nou protest al profesorilor. 

Ce se întâmplă cu examenele naționale

Deja, probele de competențe la Examenul de Bacalaureat 2023 au fost amânate cu două zile. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Ligia Deca, după ședința de guvern de joi.  Aceste probe ar fi trebuit să înceapă luni, 12 iunie, însă acestea vor fi susținute în perioada 14-23 iunie, potrivit ministrului Educației. 

”Pentru probele scrise nu se decalează calendarul nici pentru bacalaureat și nici pentru Evaluarea Națională. Cred că orice mișcare de protest se oprește odată cu satisfacerea revendicărilor”, a spus Ligia Deca.

Citește și: Greva profesorilor anulează mai multe probe la bacalaureat. Deca: Le echivalăm cu notele de la clasă

Ea a precizat că ”probele de competențe la BAC 2023 ar fi trebuit să înceapă luni, 12 iunie, și să se încheie în 21 iunie.

”Circa 183.000 elevi de clasa a VIII-a trebuie să susțină Evaluarea Națională, iar 142.000 de elevi de clasa a XII-trebuie să susțină Bacalaureatul”, a mai precizat Ligia Deca.

Tot astăzi, a fost transmis spre publicare în Monitorul Oficial Ordinul ministrului educației nr. 4.428/2023 pentru modificarea Anexei la ordinul ministrului educației nr. 5.241/2022 privind organizarea și desfășurarea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2022 - 2023.

Documentul prevede faptul că înscrierea la evaluarea națională va avea loc până la data de 13 iunie 2023.

În ceea ce privește înscrierile la examenul național de bacalaureat, Ministerul Educației a transmis inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, prin nota nr. 1.416/2023, informații privind prelungirea perioadei înscrierii candidaților la sesiunea iunie-iulie a examenului național de bacalaureat 2023 până la data de 13 iunie 2023.

Citește și: Mediile elevilor pot fi încheiate din doar două note. ”Am ușurat acest proces în interesul copiilor”

Mediile se pot încheia chiar și cu două note, a anunțat Ministerul Educației, însă, doar de către profesorii care sunt în activitate în această perioadă sau care își reiau activitatea și nu implică încheierea situației școlare de către conducerea unității școlare sau de către un alt cadru didactic decât cel care predă la clasă.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te