Profesor corector la Evaluarea Națională, despre elevii de clasa a VIII-a: „Nu știu să scrie corect”

DE Florentina Enache | Actualizat: 01.07.2024 - 15:25
Profesor corector la Evaluarea Națională, despre elevii de clasa a VIII-a: „Nu știu să scrie corect” - Foto: Inquam Photos / George Călin
Exercițiul care le-a dat bătăi de cap elevilor de clasa a VIII-a. Foto: Adevărul.ro

Un profesor de limba română, care a corectat la Evaluarea Națională, a spus ce greșeli de scriere au făcut absolvenții de clasa a VIII-a, la examenul național pentru admiterea la liceu.

SHARE

Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a a avut loc săptămâna trecută. După proba la Limba română, profesorii evaluatori au spus că unii dintre elevii care au dat examenul pentru admiterea la liceu au facut greșeli de scriere.

Citește și: Ce spun elevii despre proba la Română, la BAC? „Exercițiul de argumentare a fost greu”

„Surpriză, deși pentru mine nu este o surpriză, s-a greșit mult la punctul 8, unde trebuia să completeze cu formele corecte ale unor cuvinte. Cel mai mult au greșit la „complecși”, n-au știut că pluralul de la «.complex» este «.complecși». La «.negri» - în loc să-l ia cu un «i» l-au luat cu doi «i» și așa mai departe. Note de 10 nu se vor lua la Română și din cauza faptului că nu știu să scrie formele corecte ale unor cuvinte. Aveau «ochii negri» și au luat «negrii», deși știu clar că pentru a avea doi «i» trebuie să stea în fața substantivului”, a precizat, pentru Adevărul, un profesor aflat într-un centru de corectare la Evaluarea Națională.

Exercițiul care le-a dat bătăi de cap elevilor de clasa a VIII-a. Foto: Adevărul.ro

„Au o problemă foarte gravă. Nu știu să scrie corect. Și se insistă în școală pe «fix – ficși», «ortodox-ortodocși», «complex – complecși», eu din clasa a V-a fac asta cu elevii mei”, explică profesorul.

Profesorul spune că problema începe din timpul ciclului primar, pentru că învățătoarele nu mai pun accent pe scrierea corectă, iar profesorii de gimnaziu trebuie să remedieze aceste lacune.

„Unele învățătoare nu mai fac asta, unele învățătoare fac atâtea activități extracurriculare cu ei în timpul orelor, pentru că sunt în goana după hârtii, certificate, adeverințe, încât ora de ortografie nu mai există. Nici nu le corectează greșelile. Acolo unde părintele și el este needucat și nu vede greșelile și nu-l corectează... Și așa copilului i se pare corect să scrie «numi pare rău», sau «î-mi pare rău»”, adaugă profesorul.

Citește și: BACALAUREAT 2024 Limba română. Ce SUBIECTE au picat? Anchetă după ce subiectele au apărut online

„Părintele nu înțelege despre ce este vorba, nu-și dă seama de greșelile copilului, știe în schimb că elevul a avut tot timpul FB și este supărat când la gimnaziu are 8 la Limba română. Cu mult prea mare ușurință se dă acest FB”, atrage atenția profesorul.

În final, profesorul a spus că faptul că elevii nu sunt atrași spre lectură poate fi o explicație cu privire la problemele de la școală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te