Absolvenții clasei a XII-a au susținut astăzi proba la Limba și literatura română, în cadrul examenului de Bacalaureat.
Newsweek România a întrebat câțiva elevi și o profesoară de limba și literatura română ce părere au despre subiectele de anul acesta.
Ce spun elevii despre proba la Română, la BAC? „Exercițiul de argumentare a fost greu”
Elevii de la Colegiul Național „A. T. Laurian” din Botoșani au spus că au fost mulțumiți după examen, dar că a avut o dificultate mai mare subiectul I.B., la care cerința a fost scrierea unui text în care să argumenteze dacă emoțiile influențează sau nu sinceritatea exprimării, pe baza unui fragment dintr-o operă literară, la prima vedere. De asemenea, elevii au trebuit să argumenteze, folosind și un exemplu din experiența personală sau culturală.
„Am scris la eseu foarte bine. În schimb, tema de argumentare a fost grea. Sunt sigură doar pe jumătate din ea”, ne-a spus o elevă de la Colegiul Național „A. T. Laurian” din Botoșani.
„Mi s-a părut greu de conceput un argument”, ne-a transmis o altă elevă, despre același exercițiu.
Pe de altă parte, un alt elev ne-a spus că a reușit să argumenteze cu ușurință la acest subiect.
Cât despre subiectul III, unde elevii de la real au avut de scris un eseu în care să scoată în evidență particularitățile unei nuvele, iar cei de la uman au avut de caracterizat un personaj literar, tot dintr-o nuvelă, unii dintre elevi nu se așteptau să primească acest subiect.
„Nu mă așteptam la subiectul III la această operă, a fost dată de mai multe ori, am învățat-o, dar nu am repetat-o în ultimele zile. Vedem cum apreciază evaluatorii originalitatea eseului, în sensul că totul a fost formulat pe loc, însă după schema știută, astfel încât să cuprind toate detaliile semnificative”, ne-a transmis un alt elev de la profilul uman.
Citește și: BACALAUREAT 2024 Limba română. Ce SUBIECTE au picat? Anchetă după ce subiectele au apărut online
Un alt elev ne-a spus că s-a pierdut în primă fază și a încurcat operele.
„În prima fază, m-am pierdut, era să scriu <<Baltagul>>, în loc de <<Moara cu noroc>>, mi-am dat seama după ceva timp și am rezolvat în timp util”, ne-a transmis un elev de la profilul real.
„Am scris tot, m-am pregătit pentru toate subiectele, nu avea ce să mă ia prin surprindere, însă, pe final, m-am grăbit foarte tare, am scris urât, mi se va scădea, probabil, pentru redactare câte ceva, eventual, pentru conținut, dar nu mult”, ne-a transmis un alt elev.
Nuvelele studiate la clasă și despre care puteau scrie elevii la subiectul III sunt „Moara cu noroc” de Ioan Slavici și „Alexandru Lăpușneanul” de Costache Negruzzi.
Ce spun profesorii despre subiect?
Am întrebat-o pe Dorica Coca, profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național „A. T. Laurian” din Botoșani, ce părere a avut despre subiectul de anul acesta, de la Bacalaureat. Ea ne-a transmis că subiectele au fost accesibile, iar acest lucru va duce la o evaluare exigentă.
„Subiectele au fost de nivel mediu, destul de abordabile, oarecum previzibile, în sensul că subiectul de la punctul al II -lea, rolul didascaliilor, a fost dat și la simulare și, în ultimii ani, acest subiect II s-a situat cam în jurul acestor cerințe: perspectiva narativă, relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice și rolul didascaliilor. Subiectul III, și la uman, și la real, a fost oarecum neașteptat, dar una dintre operele îndrăgite de elevi și studiate îndelung, astfel încât, teoretic, nu ar trebui să pună probleme. Singurul item mai dificil rămâne eseul argumentativ, unde elevii se feresc să dea exemple din experiența personală, iar din cea culturală nu prea le vin pe moment. Astfel de subiecte accesibile vor necesita o evaluare mai exigentă”, a transmis Dorica Coca, profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național „A. T. Laurian”, pentru Newsweek România.
Anchetă după ce subiectele au apărut pe internet, imediat după începerea probei
Subiectul la proba de Limba și literatura română de la profilul real a apărut în mediul online la doar câteva minute după începerea probei.
Subiectul ar fi fost fotografiat în centrul de examinare nr. 2783 din Gorj, la Liceul Tehnic „Ion Mincu”, potrivit edupedu.ro.
Subiectele au apărut în mediul online la ora 9.20, iar proba a început la ora 09:00.
Reprezentanți ai ISJ Gorj au mers la liceul respectiv ca să vadă cine a făcut fotografii cu foaia de examen. Dacă se va dovedi că vinovat este un elev, el va fi eliminat din examen.
„Oricum și dacă prin absurd acel elev, până să se ajungă la el la sala respectivă sau în locul respectiv reușește să părăsească incinta, cu siguranță va fi identificat în baza camerelor de supraveghere audio-video și va suporta consecințele“, a declarat pentru Edupedu.ro purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj Ionuț Catrina.
„Inspectorii sunt deja pe drum aproape de centrul de examinare, urmând să verifice cine și cum a făcut pozele pentru că spre deosebire de data trecută când a fost în PDF, documentul, adică să spunem în original, acum sunt poze făcute cu telefonul și se urmează procedura: după identificarea persoanei, cel mai probabil presupunem că e vorba despre un elev, în momentul acesta se vor lua măsurile de rigoare, urmând până la eliminarea respectivului candidat din ceea ce înseamnă susținerea probelor examenului de bacalaureat”, a declarat pentru Edupedu.ro purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj Ionuț Catrina.
BACALAUREAT 2024 Când se afișează subiectele la Limba română? 134.000 elevi, la examen
Subiectele și baremele de corectare vor fi publicate de către Ministerul Educației zilnic, pentru fiecare probă, începând cu ora 15:00, pe site-ul edu.ro.
Marți va avea loc proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie, în funcție de profilul elevilor. Joi urmează proba la alegere a profilului și specializării, unde elevii pot opta pentru una dintre cele 10 discipline disponibile: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie.
Potrivit datelor comisiilor de organizare a examenului, peste 134.000 de candidați, dintre care peste 119.000 din promoția curentă și peste 15.000 din seriile anterioare, sunt așteptați să participe la această sesiune.
Calendarul examenului de Bacalaureat
- 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
- 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
- 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
- 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
- 8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00
- 9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor
- 12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale
Regulamentul examenului de Bacalaureat
Candidații vor folosi doar cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor și creion negru pentru scheme și desene.
Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricăror obiecte personale sau dispozitive electronice. Comunicarea între candidați sau cu exteriorul este strict interzisă, iar cei surprinși încălcând regulile vor fi eliminați din examen și nu vor mai putea participa la următoarele două sesiuni.
Sălile de examen vor fi supravegheate audio-video pe durata probelor. Primele rezultate vor fi afișate pe 8 iulie până la ora 12:00, iar contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi între orele 12:00 și 18:00. Rezultatele finale vor fi afișate pe 12 iulie.
Citește și: BAC 2024 Cu 70.000 elevi mai puțini înscriși față de acum 15 ani. Cine a „răpit” viitorul României?
Pentru a promova examenul, elevii trebuie să susțină toate probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, să obțină cel puțin nota 5 la fiecare probă scrisă și să aibă o medie de minimum 6 la probele scrise.
Vineri este programată proba de Limba și literatura maternă pentru elevii care au studiat într-o limbă a minorităților naționale.
Citește și: Bacalaureat 2024. Elevii susțin luni proba la Limba română. Ce pățesc cei care copiază?
Probele încep la ora 9:00, iar accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30, pe baza unui act de identitate valid. Elevii au la dispoziție trei ore pentru rezolvarea subiectelor, cu posibilitatea de prelungire pentru candidații cu nevoi speciale, conform procedurilor de egalizare a șanselor.
Ministerul Educației pune la dispoziție linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor probleme în organizarea examenului, iar subiectele și baremele de corectare vor fi publicate zilnic la ora 15:00 pe site-ul subiecte.edu.ro.