Procentul elevilor care nu ar lua testul PISA este mai mare decât cel prezentat oficial

DE Petre Bădică | Actualizat: 06.12.2019 - 12:46
Inquam Photos

Ministerul Educației nu are în evidență zeci de mii de copii care părăsesc școala înainte de 15-16 ani vârsta la care se dau testele PISA.  

SHARE

Context

PISA (Programme for International Student Assessment) este un studiu comparativ internaţional iniţiat de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), cu scopul de a măsura dezvoltarea competenţelor de bază ale elevilor cu vârste între 15 și 16 ani, în domeniile citire/lectură, matematică şi ştiinţe.

Intervalul de vârstă 15-16 ani este reprezentativ pentru finalizarea sau apropierea de finalizarea învăţământului obligatoriu (zece clase).  

Rezultate

Testele PISA date în anul 2018 arată următoarele:

40,8% dintre elevi sunt analfabeți funcțional.

46,4% dintre elevi nu pot interpreta o situație simplă, de exemplu compararea distanței pe două rute alternative sau exprimarea prețului unui produs în diferite monede, după cum arată edu.ro

44% dintre elevi nu recunosc explicația corectă a unui fenomen științific familiar.  

Realitate

Procentele de mai sus ar putea fi mult mai mari pentru Ministerul Educației nu are o statistică completă a copiilor (de 15-16 ani) eligibili să dea textele PISA. Așa cum am scris, în exclusivitate, în urmă cu doi ani, numărul elevilor care s-au înscris la examenul de bacalaureat (ârstă 18 ani) a fost de 128.503 candidaţi.

În schimb, surse din Ministerul Educașiei îmi comunicau faptul că 159.326 de elevi sunt eligibili să susțină bacalaureatul. Există o diferență de aproape 30.000 de elevi care nu este cuprinsă în statisticile Ministerului Educației. Această diferență este la nivelul copiilor de 18 ani.

Foarte posibil diferența se păstrează (poate cu o cifră puți mai redusă) și pentru elevii care dau testele PISA, cu doi ani mai tineri.

Cum majoritatea tinerilor care nu sunt prinși în evidența ministerului sunt cei care abandonează școala, foarte posibili aceștia nu ar lua testele PISA.  

O observație similară a făcut Luminița Corneanu

„Ceea ce nu văd să spună cineva, referitor la rezultatele ultimului test PISA pentru elevii români, e ca acel 44% analfabetism funcțional este calculat pe elevii înmatriculați. Acestei cifre dezastruoase i se adaugă procentul de cca 12% copii care nu merg la școală, fie că sunt plecați din țară, fie că stau acasă (aici statistica nu distinge).

Deci sunt șanse serioase ca procentul de copii români de 14 ani care nu înțeleg sensul unui text simplu să treacă de 50%”.

Dânsa publică și un document al Ministerului Educației în care se arată că rata brută de cuprindere școlară în învățământul preuniversitar pe anul 2017/2018 este de 88%.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te