Părinții au ajuns exasperați de greva profesorilor. ”Nu poți să tai aripile unei întregi generații”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 31.05.2023 - 13:36
Profesorii nu opresc greva, părinții sunt exasperați Foto: Facebook/FSLI

Părinții sunt revoltați de faptul că greva profesorilor se prelungește. Negocierile cu guvernul au eșuat marți, iar cadrele didactice speră că președintele Iohannis va veni în ajutorul lor. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat.

SHARE

Greva profesorilor continuă după ce negocierile cu guvernul au eșuat din nou, marți. Părinții sunt exasperați și le cer cadrelor didactice să se pună în locul celor care au copii la școală. 

”Vrem și noi ca profesorii să le respecte copiilor dreptul la educație și să se respecte calendarul examenelor naționale.
Dacă profesorii ar fi în situația părinților ce ar face? E dreptul lor să facă grevă dar nu poți să distrugi și să tai aripile unei întregi generații ...e trist”, a scris un părinte pe un grup de socializare dedicat pe Facebook.

Părinții, exasperați de greva profesorilor. ”Nu doar anii terminali sunt afectați”

În timp ce profesorii caută înțelegere la președintele Klaus Iohannis, părinții elevilor care termină anul acesta liceul, par că cedează și nu mai vor să aibă înțelegere pentru cadrele didactice care le împiedică practic copiii să meargă la facultate. 

.”Ce pot face elevii, părinții, pentru ca încheierea anului școlar să nu fie afectată și implicit nici calendarul examenelor?”, întreabă un părinte pe grupul Părinții elevilor din România.

Răspunsurile nu au întârziat să apară. Unii părinți sunt foarte stresați de situația în care ar putea fi prelungit anul școlar. Însă și profesorii spun că vor să trăiască decent.  Unele cadre didactice chiar îi invită pe părinți să li se alăturie în acțiunile de protest.

Citește și: Profesorii merg la președintele Klaus Iohannis. Negocierile de la guvern au eșuat 

”Să iasă în stradă individual NU alături de profesorii, elevii își cer drepturilor lor,să nu amestecam lucrurile!”, răspunde un părinte.

”Ei sunt singurii afectați, copiii noștri sunt bătaia de joc a tuturor. Copiii din ani terminali, după ce că au emoții îi mai țin și în șah acum cu decalarea datelor sau cu înghețarea anului. Restul nu au note, sau mai au câte o situație dificilă la vreo materie”, este de părere un alt membru al grupului.  

O altă persoană spune că îi este dată peste cap perioada de concediu pentru plata căruia a muncit tot anul pentru a-l plăti.

”Vor să prelungească anul școlar, cei care nu au copiii în an terminal și au muncit tot anul să plătească un concediu ce fac?

Citește și: Polițiștii din penitenciare intră în grevă. Vor bloca puşcăriile prin „exces de zel". Ce cereri au

Cine îmi dă mie banii înapoi dacă nu mai pot pleca pe 23 iunie pentru că fiu-miu trebuie să meargă la școală? Și concediu înapoi cine mi-l mai dă? Eu am 21 de zile de concediu și nu pot să le mut cum li se trezește unora”, a spus un alt utilizator al grupului.

”Sunt foarte mulți profesori care sunt și părinți. Există și soluții pentru examene. Mai bine ați veni alături de profesori pentru a-i susține!”, a comentat un cadru didactic, probabil.

Însă nu numai părinții elevilor care urmează să dea examene naționale, inclusiv BAC-ul, sunt nemulțumiți.

”Nu doar anii terminali sunt afectați. La clasa 1 nu au terminat nici măcar alfabetul”, comentează un alt utilizator.

”Presiuni ar trebui făcute asupra Guvernului. Profesorii sunt deja cu spatele la zid și nu mai au efect asupra lor. Doar o părere...”,scrie altcineva. 

Citește și: Proteste în România. Cine iese azi în stradă. ”Să vină să-și păzească infractorii în caz de revolte”

Și la meditații sunt tot în grevă?

Părinții sunt foarte supărați și pe faptul că au investit mulți bani în meditații iar acum se văd nevoiți să le amâne înscrierile la facultate copiilor lor. Iar situația este cu atât mai neplăcută cu cât este vorba despre admiterea la universități din străinătate.

Alții sunt nemulțumiți de calitatea actului educațional.

”La meditații sunt tot în grevă?”, se întreabă un alt părinte.

”Eu zic că și-au făcut auzit punctul de vedere, e cazul să nu exagereze și să se întoarcă la catedră. Și așa calitatea actului educațional lasă mult de dorit.

Sunt prea puțini profesori care își fac meseria și prea mulți cei care nu fac nimic ( ori nu stiu, ori nu pot). Poate că salariile ar trebui date după merit . Niște testări din când în când cred că le-ar face bine. Ca să nu mai vorbim că sunt și destui care nu stau în banii de salarii , încasează bani grei (nefiscalizati) din meditații”, a comentat un alt părinte.

„E vital ca profesorii să nu renunțe la grevă.
Fiindcă dacă vor pierde acum vor pierde pentru totdeauna. Iar disprețul establishmentului politic pentru ei, până acum oarecum camuflat, va fi de acum înainte la vedere & imposibil de suportat.

În consecință statutul lor în clasă, oricum fragilizat, va fi pulverizat de-a binelea. Toată lumea vă vedea în profesor cel mai disprețuit mod de existență profesională.

Și, dincolo de toate astea, profesorii nu trebuie să renunțe fiindcă lupta lor e justă. România nu are absolut nici o șansă să ajungă o țară respectabilă fără profesori respectați.

Sunt sigur că profesorii știu asta. Sunt sigur că și părinții & elevii știu. Mai trebuie s-o știe și guvernul.
Și o va ști. Încă o săptămână de grevă – și sunt absolut convins că politicienii vor învăța în sfârșit să respecte profesorii.

Iar dacă n-o vor face, tot dezastrul & toate consecințele vor fi vina politicienilor – și nu a profesorilor. Sunt sigur că, de asemenea, părințîi & elevii știu și asta”, a scris un utilizator care se semnează Radu Vancu.

Profesorii, în a doua săptămână de grevă

Profesorii se află în a doua săptămână de grevă. Ei cer salarii mai mari. Guvernul nu a reușit să ajungă la o înțelegere cu sindicatele.

Soluțiile aduse de Executiv au fost câteva vouchere însă cadrele didactice nici nu vor să audă. 

Ei cer ajutor președintelui Iohannis. 

Și alte categorii profesionale au anunțat greva. Polițiștii din penitenciare, medicii, angajații din CFR, angajații din Justiție, anunță diverse forme de proteste în  perioada următoare.

Urmărește-ne pe Google News

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te