O româncă este expertă în securitate cibernetică și predă în California. Raluca Ada Popa este în top

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 26.11.2023 - 17:53
O româncă este expertă în securitate cibernetică și predă în California. Raluca Ada Popa este în top Foto: captură video TVR

A plecat din România și a ajuns să predea informatică în California. Raluca Ada Popa este expertă în securitate cibernetică.

SHARE

Raluca Popa are două licențe și un masterat în matematică și informatică la MIT, precum și un doctorat în informatică, obținut tot la MIT. Este multiplă laureată a celor mai prestigioase premii din domeniu.

În România, a primit recent premiul de excelență românesc acordat de Consulatul Român la Los Angeles.

Raluca Popa se află pe lista „35 innovators under 35” a revistei MIT Technology Review.

O româncă este expertă în securitate cibernetică și predă în California. Raluca Ada Popa este în top

Raluca este profesoară asociată de informatică la UC Berkeley, lucrând în domeniul securității computerelor, sistemelor și criptografiei aplicate.

Este co-fondatoare și co-directoare a RISELab și SkyLab la UC Berkeley, precum și co-fondatoare a două startup-uri de securitate cibernetică, Opaque Systems și PreVeil.

„Îmi este dor de telemea, îmi este și mai dor de salamul de Sibiu. Când eram în Sibiu participam la olimpiade de informatică, fizică, matematică și cei mai buni studenți de acolo mergeau în State. (..)

Natural îmi doream să ajung și eu acolo. Tocitul nu este ceva care te ajută în inginerie și în știință, ci logica, gânditul, înțelegerea adâncă a unui concept.

Citește și: Cine e românul cu 7 nominalizări la premiile Grammy. A lucrat cu Taylor Swift și Bruno Mars0

În cursul meu nu permit studenților să tocească ci vreau să-i testez ca să văd că au înțeles, toate examenele mele sunt cu cursul deschis, manualul deschis, dar ei trebuie să gândească, să arate că au înțeles un concept”, a spus sibianca în cadrul interviului la TVR.

Raluca Ada Popa a reușit să rezolve una dintre cele mai mari provocări ale securității cibernetice: securizarea sistemelor informatice fără folosirea firewall-ului, pentru a ține hackerii la distanță.

„Securitatea online este extrem de necesară, vă dau un exemplu, folosiți online banking, adică ajungeți online în contul bancar, faceți tranzacții, dacă nu ar fi securitatea online, atunci ar putea oricine să se autentifice ca voi și să transfere banii în contul lor bancar.

Încerc să protejez împotriva acestor atacatori și protejez datele confidențiale online precum și integritatea calculului, asta înseamnă că atacatorul nu poate ca tu să faci o altă tranzacție financiară decât voiai și nu poate ca atacatorul să vadă datele confidențiale sau medicale”, a spus aceasta.

„Facultățile din România nu au suficiente resurse”

Raluca a vorbit și despre diferențele dintre modelul românesc de predare și modelul american.

„Învățământul românesc m-a pregătit pe mine foarte bine pe partea de matematică, informatică, fizică, partea de inginerie, pot să spun că Liceul, am făcut Liceul Național Gheorghe Lazăr și mulțumesc mult profesorilor, conducerii, mi-a pus bazele extrem de minunate.

Citește și: Cele 7 ”specii” de turiști. ”Camera de la hotel e prea mică-deși e un pic mai mare decât garsoniera”

Pot să spun că liceul, educația pe care am avut-o eu este mult peste media din State sau Europa de Vest a unei educații de liceu, dar la nivel de facultate sunt extrem de bune facultățile din America, facultățile din România nu au suficiente resurse și nu operează la același nivel.

Din punct de vedere al modului de predare, nu am luat foarte mult din modul în care se predă în România, în state e mai multă interacțiune”, a mai spus aceasta.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te