Ministrul Cercetării Burduja: Am găsit deschidere pentru includerea României în consorţiul european

DE Bianca Iosef | Actualizat: 22.07.2022 - 17:13
Reuniunea miniştrilor cercetării din UE din Praga-Foto: FACEBOOK
Reuniunea miniştrilor cercetării din UE din Praga-Foto: FACEBOOK

Ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, a participat, vineri, la reuniunea omologilor din UE organizată la Praga, ocazie cu care afirmă că a găsit deschidere pentru includerea României în consorţiul ELI - Extreme Light Infrastructure ERIC.

SHARE

"Colegii din Ungaria şi Cehia au apreciat poziţia României şi progresele făcute în ultimele luni, inclusiv deschiderea în premieră a infrastructurii de la Măgurele pentru cercetătorii din consorţiul ELI-ERIC, în baza unui protocol. În discuţiile bilaterale, am discutat organizarea unei întâlniri trilaterale în această toamnă, un pas esenţial în efortul României de a reveni în consorţiul ELI-ERIC. Am găsit, aşadar, deschidere pentru includerea României în consorţiul european. Acolo ne este locul", a declarat Sebastian Burduja, conform unui comunicat de presă transmis vineri.

Citește și: Amenzile pentru lipsa rovinietei au crescut și ajung până la 11.900 de lei. De când intră în vigoare

Reuniunea miniştrilor cercetării din UE are loc sub egida Preşedinţiei cehe a Consiliului Uniunii Europene.

Miniştrii de resort au avut pe agendă măsuri pentru facilitarea sinergiilor în finanţarea proiectelor europene de cercetare şi sprijinul pentru cercetătorii din Ucraina.

Omologii din Cehia şi din Ungaria au menţionat în intervenţiile lor proiectul ELI, inclusiv componenta românească prin laserul de la Măgurele.

La rândul său, Sebastian Burduja a salutat iniţiativa Preşedinţiei cehe a Consiliului UE de propunere a unei Declaraţii privind sinergiile în finanţarea cercetării şi inovării în Europa, exprimând poziţia României pe baza a patru elemente-cheie:

Citește și: Încă un pas spre Moldova: Rusia a suspendat de facto Formatul 5+2 privind Transnistria

- dezvoltarea de parteneriate şi schimb de bune practici, mai ales pentru proiectele majore de cercetare, aşa cum este proiectul european ELI;

- flexibilitate şi găsirea unui echilibru optim între reguli stricte pentru cheltuirea banilor europeni şi încurajarea proiectelor inovatoare de cercetare, inclusiv a celor complet noi, care nu pot urma o reţeta standard, aşa cum este şi cazul ELI;

- sprijin prioritar pentru tinerii cercetători şi găsirea soluţii pentru facilitarea circulaţiei tinerelor talente la nivelul Uniunii;

- voce comună a miniştrilor cercetării de la nivel european pentru a consolida sprijinul acordat cercetării şi inovării pentru viitor, inclusiv ca soluţie la crizele multiple ale prezentului (criza de securitate, energetică etc.).

Totodată, Burduja spune că a avut 'o discuţie excelentă' cu Mariya Gabriel, comisarul european pentru cercetare, despre mobilitatea talentelor în UE, noile tehnologii şi transferul lor în economie, precum şi despre o vizită la Bucureşti în perioada următoare.

În ceea ce priveşte sprijinul acordat Ucrainei, Sebastian Burduja a lansat un apel către miniştrii cercetării de la nivel european pentru a nu face nicio concesie regimului de la Moscova, reafirmând angajamentul României de a sprijini efortul de aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova, inclusiv prin integrarea lor accelerată în spaţiul european de cercetare, se mai arată în comunicat, scrie Agerpres.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te