„Rolul unor participanți la acest format lasă mult de dorit. Deocamdată, formatul nu funcționează de facto, ultima reuniune a avut loc acum mai bine de doi ani", a declarat el în cadrul unei mese rotunde privind operațiunea de menținere a păcii a Rusiei în Transnistria, la Consiliul Federației.
El a precizat că, în prezent, Rusia nu vede nicio perspectivă de reînnoire a acestei activități.
Negocierile de pace în formatul 5+2 implică Moldova și Transnistria ca părți în conflict, Rusia, Ucraina și OSCE, organismul european de supraveghere a securității, ca mediatori, și Statele Unite și Uniunea Europeană ca observatori.
Citește și
Criză în Republica Moldova. Transnistria intenționează să adere la Federația Rusă
VIDEO Ucraina va primi avioane Gripen, Rafale și Eurofighter. S-a zis cu supremația aeriană a Rusiei
Mediatorii fac apel la părți să își pună în aplicare angajamentele asumate în cadrul acordurilor încheiate în timpul discuțiilor de la Berlin în 2016 și Viena în 2017, când Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la soluții de compromis în multe chestiuni conflictuale. Însă o serie de acorduri au rămas suspendate.
„Deschiderea unui real al doilea front în Transnistria va duce la o catastrofă pentru întreg statul moldovean", a declarat joi Vladimir Djabarov, prim-vicepreşedintele Comisiei pentru Relaţii Internaţionale din Consiliul Federaţiei Ruse.