Nominalizarea s-a făcut potrivit Ordinului nr. 3675/2018 privind aprobarea componenței grupului de elaborare a planurilor-cadru de învățământ pentru învățământul secundar și a componenței comisiei de validare a proiectelor de planuri-cadru de învățământ pentru învățământul secundar.
Printre membri comisiei se disting:
Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române,
Simion Hăncescu, lider sindical,
Iulian Cristache, președintele Federației naționale a Părinților,
Gelu Duminică, sociolog
Dragoș Iliescu, profeso, psiholog,
Marius Andruh, academician, profesor.
Lista completă poate fi consultată AICI, la finalul documentului.
Ce este un plan cadru
Planul cadru este un document care stabilește disciplinele obligatorii, numărul de ore pe săptămână pentru fiecăreia dintre acestea și numărul de ore alocat disciplinelor opționale, în funcție de nivelul de școlarizare (primar, gimnaziu sau liceu), forma de învățământ (zi, seral, frecvență redusă) și profil (de exemplu, școli de artă sau școli sportive). Cu alte cuvinte, dacă ești elev, acest plan cadru decide ce materii vei învăța și câte ore la fiecare materie.
Disciplinele obligatorii alcătuiesc trunchiul comun (TC), iar cele opționale – Curriculumul la decizia școlii (CDȘ), acestea din urmă fiind propuse de școală și alese împreună cu părinții și elevii, în funcție de resurse, dar și de nevoia unor profesori de a-și completa norma didactică de 18 ore pe săptămână (acum, la opțional, elevii fac de la Educație ecologică, până la Educație prin șah, pe când Informatica, conform legii educației, este obligatorie doar la liceu, iar în gimnaziu este opțională).
Conform legii, există un singur plan cadru la nivel național, aprobat de minister și elaborat de un grup numit de ministrul Educației, potrivit dor.