Măsura este cerută cu insistență de anumiți politicieni PSD, o parte din sindicate, Gabriela Firea și o asociație fantomă a elevilor. Ea nu se va putea aplica pentru elevii care susțin examenele în această lună, chiar dacă ar fi adoptată de Parlament.
Președintele o poate retrimite în Parlament sau o poate contesta la CCR, timp suficient pentru desfășurarea examenelor naționale din iunie.
În cazul în care modificarea cerută de deputatul PMP ar intra în vigoare, elevii ar intra la liceu și ar obține diploma de bacalaureat doar pe baza mediilor din ultimul/ultimii ani, eludând dificilele examene de final de an.
Se poate ajunge la o „amnistie” generală pentru toți elevii care nu au luat bacalaureatul în anii trecuți și pentru cei în pericol să nu îl ia anul acesta.
Potrivit documentului consultat de Newsweek România, modificarea a fost depusă la 20 mai, iar data la care se împlinește termenul constituțional pentru dezbatere și vot final este 03.09.2020.
Modificarea s-ar putea aplica la sesiunea din toamnă, când toți cei care au picat examenul (în vară sau anii trecuți) ar putea primi diploma de bacalaureat pe baza mediilor din ultimii ani.
Citește și: Biblioteca Virtuală nu s-a făcut pentru că nu s-au înțeles la șpagă
Cum se modifică Legea Educației
„Prin excepție, în cazuri justificate de declanșarea stării de urgență, stării de alertă, precum și de consecințele/efefctele generate de acestea asupra sistemului de învățământ... Ministerul Educației poate înlocui probele (de la Evaluarea Națională n.red.) prin echivalarea cu mediile obținute și rezultate din promovarea claselor V-VII pentru fiecare candidat sau orice formă care să aibă la bază calculul mediilor rezultate din promovarea claselor V-VIII, ori care să aibă la bază calculul mediilor obținute la disciplinele specifice...”
„Prin excepție, în cazuri justificate de declanșarea stării de urgență, stării de alertă, precum și de consecințele/efectele generate de acestea asupra sistemului de învățământ... Ministerul Educației poate înlocui probele (de la Bacalaureat n.red.) prin echivalarea cu mediile obținute și rezultate din promovarea claselor IX-XII pentru fiecare candidat sau cu orice formă care să aibă la bază calculul mediilor rezultate din promovarea claselor IX- XII ori care să aibă la bază calculul mediilor obținute la disciplinele specifice...”, se arată în DOCUMENT.
Cum motivează deputatul
„Modificarea și completarea Legii Educației se impune deoarece situația de fapt generată de declanșarea stării de urgență, prelungirea acesteia și efectele pe termen lung asupra calității actului educațional și siguranței din sistemul de învățămînt nu beneficiază de reglementare la nivel legislativ.
Restrângerea dreptului la învățătură... justificată de pandemia de coronavirus a afectat profund dreptul la educație... în vederea susținerii probelor la nivelul evaluării naționale, respectiv la nivelul examenului de bacalaureat”, arată deputatul PMP în motivarea inițiativei.
Deputatul invocă faptul că Ministerul Educației nu poate asigura resursele necesare implementării și funcționării sistemului de învățământ online. Ca argument aduce o adresă prin care Patriarhia României este rugată să doneze elevilor tablete și laptopuri.
„Această situație a determinat discriminări vădite, concretizate în lipsa egalității de șanse între beneficiarii actului de educație, în ceea ce privește accesul la modalitățile de pregătire temeinică pentru promovarea probelor evaluării naționale și bacalaureatului în anul 2019 – 2020”.
Îi reamintim deputatul Movilă că examenele naționale nu conțin materia semestrului doi, care a fost predată online și la care, așa cum remarca, nu au avut toți elevii acces. Materia de examen este, exclusiv, cea predată la școală, la cursuri față în față până la declararea stării de urgență și închiderea școlilor.
Distorisionare: nota la sport, echivalentă cu cea de la matematică
Anularea examenului de Evaluare Naționale și accederea în liceu pe baza mediilor generale și nu a unui examen național ar distorsiona ierarhiile. Pentru că o notă/medie de zece se obține mai greu în București decât într-o urbe de provincie. Există numeroase cazuri de elevi cu medii generale mari care au obținut note mici la Evaluarea Națională. Este valabil și inversul acestei situații.
La intrarea în liceu ar conta în aceeași măsură media de la geografie sau sport ca și cea e la matematică sau limba română cee ace este absurd.
Miza: zeci de mii de elevi ar primi bacalaureatul cadou.
Lucrurile sunt și mia grave Pentru elevii care susțin bacalaureatul. Elevii care au picat examenul de clasa a XII-a în anii trecuți, pot lua bacalaureatul doar arătând carnetul cu mediile ulltimului an/ani de studiu.
Prin anularea examenelor naționale, toți elevii din generațiile trecute vor primi cadou bacalaureatul dacă au media generală peste șase.
Numărul celor care nu au luat bacalaureatul anii trecuți este foarte mare:
2019: nu au luat bacalaureatul 37%
2018: nu au luat bacalaureatul 31%
2017: nu au luat bacalaureatul 28%
2016: nu au luat bacalaureatul 31%
2015: nu au luat bacalaureatul 32%
2014: nu au luat bacalaureatul 34 %
Un număr de 20-30 de mii de elevi, care ar fi picat examenele anul acesta (aproximare făcută pe baza procentelor din anii trecuți), ar primi diploma de bacalaureat doar pe baza mediilor din anii anteriori.
Există și o problemă în contextul anulării examenului de Bacalaureat.
Prin anularea examenelor, un elev care are media peste 5 dar sub 6 a picat Bacalureatul. Dacă s-ar fi susținut Bacalaureatul clasic, el ar fi putut intra în examen, să obțină media șase (minimă) și astfel să promoveze.
Presiune pentru anularea examenelor
Newsweek a scris că deja există un pol de presiune pentru nularea examenelor naționale. Pentru această mspură s-au pronunțt lideri PSD (Liviu Pop, Gabriela Firea), sindicatul FSLI, dar și o Mișcare a Elevilor, născută peste noapte și reprezentatp de o avocată care susține că virusul COVID este o păcăleală.
Citește și: Cine este avocata care cere anularea examenelor