Funeriu: „Biblioteca Virtuală nu s-a făcut pentru că mogulii PSD nu s-au înțeles la șpagă cu Ghiță”

DE Petre Bădică | Actualizat: 29.05.2020 - 16:28

Digitalizarea învățământului trebuia să cuprindă o serie proiecte esențiale pe care PSD a avut timp și bani să le implementeze.Nu a făcut-o.

SHARE

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu spune că unul dintre proiectele de digitalizare a Educației - Biblioteca Școlară Virtuală - nu s-a realizat, în șapte ani de guvernare PSD, pentru că „nu s-au înțeles la bani”.

Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii Newsweek Live.

„Decizia de a suspenda cursurile (urmare a pandemiei de coronavirus n.red.) cred că a fost una potrivită având în vedere datele pe care le aveam. Putem să spunem, acum, că, în anumite localități unde nu au fost infecții, copiii ar fi putut merge la școală. Dar, cred că soluția a fost una corectă și eu aș fi luat o măsură similară. În 2011, Legea Educației prevedea insitituirea unei Biblioteci Școlare Virtuale. Era vorba de o bază de date unde ar fi trebuit să existe, în format video, lecții de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a.

Copiii ar fi putut găsi conținuturi educaționale, iar profesorii lecții de unde să se inspire. Din 2011 până azi nu s-a făcut nimic. Și dacă în această perioadă lungă de timp nu s-a făcut nimic, e greu să ceri unui guvern, care e de 4 luni în funcție, să facă ce nu s-a făcut într-un deceniu”.

Întrebat cine e vinovat pentru că nu există Biblioletca Școlară Virtuală, care ar fi simplificat mult școala-online, Daniel Funeriu a răspuns:

„Din 2012 până anul trecut, PSD a guvernat necontenit. A avut 13 miniștri ai Educației. Singura rațiune pentru care nu s-a făcut această Bibliotecă Școlară Virtuală este că mogulii PSD nu s-au înțeles la șpagă cu informaticienii lui Ghiță. Ăsta e motivul pentru care nu s-a făcut nimic cu această Bibliotecă Școlară Virtuală care costă foarte mulți bani. Interesele financiare au fost majore”. 

Ce prevedea proiectul

Proiectul„Platforma digitală cu resurse educaționale deschise (EDULIB – Biblioteca virtuală)“ în valoare de 49 milioane de euro ar fi trebuit să doteze 5.400 de școli gimnaziale cu câte un kit multimedia. Ar fi trebuit să fie o platformă digitală cu resurse educaționale deschise, facilitându-se liberul acces la manualele electronice, alături de alte rersurse educaționale electronice precum jocuri sau auxiliare.

Necesitatea acestei platforme a fost stipulată în Legea Educației Naționale

„Se înfiinţează Biblioteca Şcolară Virtuală şi Platforma şcolară de e-learning, care includ programe şcolare, exemple de lecţii pentru toate temele din programele şcolare, ghiduri metodologice, exemple de probe de evaluare“.

Acest proiect a fost demarat abia în septembrie 2019, deși PSD conduce România din anul 2012. Un al doilea proiect de digitalizare a învățământului este  „Catalogul electronic“, „o platformă online ce va fi utilizată pe paliere distincte de managementul școlilor, de profesori, de elevi și de părinți, având o componentă de responsabilizare a tuturor părților implicate prin accesul la informațiile privind evaluarea elevilor“.
 

Citește și: PSD nu a putut deschide Biblioteca Școlară Virtuală

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te