Șeful CNATDCU a validat „neplagiatul” lui Iordache în absență și fără să citească „Raportul final”

DE Petre Bădică | Actualizat: 19.01.2020 - 10:14
Inquam Photos

 Ministerului Educației spune că președintele CNATDCU a lăsat vorbă colegilor că este de acord cu orice verdict ar stabili în cazul tezei de doctorat a lui Florin Iordache. Ulterior, Ioan-Aurel Pop a părărsit sala unde urma să se analizeze raportul comisiei de lucru.

SHARE

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare a decis că Florin Iordache a plagiat doar 4% din teza de doctorat și pentru asta a primit verdict de neplagiat. Asta deși am arătat că Iordache a plagiat copy/paste din peste 10 surse fără ghilimele sau mențioarea sursei.  

La acea dată, fostul ministru al Justiției era deputat, iar teza a susținut-o la Chișinău. Imediat după publicarea deciziei de neplagiat, Newsweek România a avut un dialog cu președintele Consiliului General al CNATDCU, Ioan-Aurel Pop. Absolut stupefiant, președintele CNATDCU a precizat că nu a avut cunostință despre documentul care care atestă că Florin Iordache nu a plagiat.

Deși pe document este trecut numele lui Ioan-Aurel Pop și o semnătură. Președintele CNATDCU a precizat că nu își recunoaște semnătura și că nu își amintește să se fi discutat o asmenea decizie în prezența sa .  

Newsweek România  a cerut clarificări de la Ministerul Educației.

Ministerul a invocat faptul că Ioan-Aurel Pop și-a delegat atribuțiunile dar a lăsat colegilor vorbă că este de acord cu orice ar fi votat majoritatea CNATDCU. Apoi, după ce s-a dat verdictul de neplagiat în absența sa și fără ca să parcurgă „Raportul final”, Ioan-Aurel Pop și-a trecut numele pe documentul care atestă verdictul de neplagiat.

Ministerul Educației pare să nu sesizeze gravitatea faptului că președintele CNATDCU a validat o decizie luată în necunoștință de cauză.    

Newsweek România: Președintele CNATDCU, Ioan-Aurel Pop, spune că nu a văzut niciodată documentul care certifică verdictul de neplagiat pe care se află înscris numele și semnătura lui. Ceea ce însemană fals în acte. Ministerul Educației: Domnul Academician Ioan-Aurel Pop a participat la ședința Consiliului General al CNATDCU din data de 13.12.2019, pe ordinea de zi a ședinței fiind inclus și raportul comisiei de lucru privind sesizarea de plagiat invocată.

Domnul Academician Ioan-Aurel Pop, președinte CNATDCU, a părăsit sala de ședință mai devreme și a transmis Consiliului General al CNATDCU, la plecare, că este de acord cu toate deciziile adoptate prin vot de CG al CNATDCU în respectiva sesiune. În momentul în care a fost analizat raportul comisiei de lucru în cazul sesizării de plagiat pe numele domnului Florin Iordache, domnul Ioan-Aurel Pop, președinte CNATDCU, nu se mai afla în sala de ședință. În condițiile în care domnul Ioan-Aurel Pop, președinte CNATDCU, ar fi fost prezent în sala de ședință și ar fi votat „împotivă”, decizia finală, adoptată la nivelul CG al CNATDCU, ar fi fost tot de validare a raportului comisiei de lucru, întrucât deciziile se iau cu votul majorității celor prezenți, având îndeplinită condiția de cvorum de ședință.

Președintele CNATDCU, Ioan-Aurel Pop, spune că nu a participat decât la o singură ședință a CNATDCU de când a fost numit. În ea nu s-a discutat cazul Florin Iordache.

Membrii CG al CNATDCU, inclusiv domnul Ioan Aurel-Pop, președinte CNATDCU, au dreptul la opinie pe orice temă analizată în cadrul ședințelor de lucru, inclusiv pe speța în cauză, deciziile finale luându-se prin vot.

Președintele CNATDCU, Ioan-Aurel Pop, spune că, în opinia dânsului, este vorba de un plagiat. Aspect care contrazice decizia Comisiei pe care o conduce.

În cazul sesizării de plagiat pe numele domnului Florin Iordache, analiza la nivelul CNATDCU va continua. În acest context, domnul Ioan-Aurel Pop, președinte CNATDCU, va avea posibilitatea să-și exprime prin vot opinia în momentul în care va fi analizat raportul întocmit de comisia de analiză a contestației depuse în cadrul în cadrul procesului de analiză a sesizării de plagiat pe numele domnului Florin Iordache.

În raport cu cele expuse, vă mai informăm că Decizia CNATDCU nr. 16.669/17.12.2019, emisă în cadrul procesului de analiză a sesizării de plagiat pe numele domnului Florin Iordache, a fost luată cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Ulterior, după ce i-am prezentat probe, Ioan-Aurel Pop a spus că, în opinia sa, Iordache a plagiat în teza de doctorat.

Citește și: UE și ONU l-au plagiat pe Iordache

Citește și: Ioan-Aurel Pop nu recunoaște verdictul de neplagiat a lui Ioardache 

 Florin Iordache a plagiat din cel puțin zece surse. Printre acestea se regăsesc un interviu acordat de Mihai Răzvan Ungureanu, documente ale Uniunii Europene sau ale Națiunilor Unite, articole din presa românească, diverse comunicate de presă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te