INTERVIU Elevii întreabă de tablete, acces la Internet și săli de clasă. Autoritățile nu au răspuns

DE Petre Bădică | Actualizat: 14.08.2020 - 11:21

Autoritățile au anunțat trei scenarii de funcționare a școlilor raportat la evoluția cazurilor de COVID.

SHARE

L-am întrebat pe președintele Consiliului Național al Elevilor, Rareș Voicu, cum a primit informațiile legate de deschiderea anului școlar.

Nesweeks România: Cum apreciați planul pe baza căruia autoritățile au anunțat deschiderea școlilor ?

Rareș Voicu: Partea bună este că deschiderea școlilor se va realiza în mod descentralizat, în funcție de contextul epidemiologic de la nivel local. Cu toate acestea, încă nu au fost publicate procedurile în baza cărora autoritățile locale vor lua decizia privind încadrarea școlilor într-un scenariul sau altul, iar asta dă peste cap complet întregul proces.

Ce alte măsuri credeți că ar trebui implementate ?

Ne dorim să vedem o alocare bugetară clară pentru achiziționarea materialelor de protecție pentru elevi (măști, mănuși, dezinfectant etc.) și informații clare legate de spațiile școlare disponibile. Avem săli de clasă suficiente pentru a fi posibilă distanțarea fizică între elevi?  Câți elevi, concret, nu au acces la internet? Când vor fi achiziționate device-urile pentru aceștia? Toate acestea sunt întrebări la care încă nu am primit răspuns din partea decidenților.

Ce informații aveți despre accesul elevilor la școala online (care se va aplica în două din scenariile invocate de autorități)?

Școala online a lăsat pe dinafară un număr semnificativ de elevi, motiv pentru care Consiliul Național al Elevilor a solicitat Ministerului Educației și Cercetării realizarea, în regim de urgență, a unei analize privind necesarul de dispozitive conectate la internet din teritoriu, însă și la acest moment, la mai puțin de o lună până la începerea anului școlar, se oscilează între date, statistici, iar consecința cea mai probabilă va fi, din nou, lipsa accesului la educație pentru elevi.

Citește și: La primul caz de COVID e va cere închiderea școlilor

Când se închid școlile?

Criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roșu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala.

Dacă se adună în 14 zile un număr total de cazuri care să reprezinte o rată de sub 1 la mia de locuitori, atunci scenariul rămâne verde și elevii merg la ore. Dacă totalul cazurilor e între 1 și 3 la mia de locuitori, scenariul se schimbă în galben și se va merge la școală în sistem mixt. Scenariul roșu se activează la peste 3 cazuri la mia de locuitori și școala va trece pe online.

Pentru fiecare școală în parte, decizia se ia la nivel local prin consultarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgențe.
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te