În una din 13 școli va fi organizat un centru de vaccinare anti-COVID. Va exista și un medic

DE Petre Bădică | Actualizat: 07.09.2021 - 11:34
În una din 13 școli va fi organizat un centru de vaccinare anti-COVID. Va exista și un medic  / Digi24

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că, din datele centralizate până în prezent, 476 de cabinete medicale şcolare au dotările necesare pentru organizarea de centre de vaccinare.

SHARE

Potrivit Ministerului Educației, în acest moment în România sunt: „Număr total unități de învățământ: 6.293 cu personalitate juridică la care se adaugă 11.171 structuri arondate”. Astfel, ar exista un cabinet medical unde se poate organiza vaccinarea anti-COVID la fiecare 13 unități școlare cu personalitate juridică.

7,5% din școli vor avea un cabinet medical unde elevii pot fi vaccinați anti-COVID.

Campania va începe în 13 septembrie, pentru învăţământul preuniversitar, şi în 1 octombrie pentru cel universitar şi va dura două luni.

Valeriu Gheorghiţă a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că au fost stabilite măsurile pentru asigurarea vaccinării în unităţile de învăţământ a elevilor, a familiilor acestora şi a personalului.

Campania se va derula timp de două luni, pentru învăţământul preuniversitar şi cel universitar, pentru prima doză. Pentru învăţământul preuniversitar, activitatea începe în 13 septembrie şi va dura până în 15 noiembrie, iar pentru cel universitar se va desfăşura între 1 octombrie şi 1 decembrie, cu posibilitatea de a se organiza chiar mai devreme.

Pentru învăţământul preuniversitar, vaccinarea se poate face fie cu echipe mobile, fie cu înfiinţarea de cabinete proprii de vaccinare în cabinetele medicale ale unităţilor şcolare, fie prin arondarea şcolilor la centrele de vaccinare din apropiere care folosesc vaccinurile Pfizer sau Moderna, care se pot administra de la 12 ani.

În universități, cu programare

Pentru învăţământul universitar, se vor organiza centre de vaccinare în cabinetele medicale din campusuri sau în alte spaţii corespunzătoare.

"Ne dorim ca pentru fiecare unitate de învăţământ să fie stabilită deja modalitatea prin care se va desfăşura activitatea de vaccinare: fie cu echipe mobile, fie cu înfiinţarea unui cabinet de vaccinare propriu, fie prin arondarea unităţii de învăţământ la un centru de vaccinare din proximitate", a afirmat Gheorghiţă.

Programul va fi stabilit în funcţie de solicitări şi va fi adaptat pentru a asigura accesibilitatea.

Pentru planificarea la vaccinare cu echipele mobile, săptămânal, se va face catagrafierea persoanelor eligibile care îşi exprimă dorinţa de a se vaccina, iar situaţia va fi transmisă la DSP pentru a se organiza echipa mobilă şi a repartiza numărul de doze. Solicitările se fac cu minim 48 de ore înainte de deplasarea echipei mobile.

Citește și: Un român din trei, vaccinat anti-COVID cu schema completă

La centrele proprii, vaccinarea se face fără programare, iar la cele din proximitatea şcolilor se poate merge direct sau cu programare în platformă.

Copiii minori vor fi însoţiţi de părinţi.

"Noi am catagrafiat, cu ajutorul Ministerului Sănătăţii, o situaţie a cabinetelor medicale şcolare care îndeplinesc în momentul de faţă condiţiile de a înfiinţa un cabinet de vaccinare. Din centralizarea datelor, a rezultat un număr de aproximativ 476 de cabinete care au dotare completă: frigider, calculator, imprimantă, sursă acces la internet. De asemenea, aceste cabinete au inclusiv medic, personal medico-sanitar care poate să deruleze activităţile de vaccinare", a explicat Valeriu Gheorghiţă.

România este printre ultimele state și la vaccinarea copiilor, în pofida avertismentelor specialiștilor, potrivit cărora varianta Delta este mult transmisibilă printre minori.

Citește și: România, codașă la vaccinarea anti-COVID a elevilor: 12%. Ungaria - 27%; Franța – 40%; Italia – 35%

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te