În țara campioană balcanică la INFO, statul ajută doar 200 de copii, anual, să ia își computer

DE Petre Bădică | 17.10.2022 - 10:21
Copii la computer - FOTO: PEXELS, Julia Cameron

În timp ce România câștigă medalie după medalie la olimpiadele de informatică, statul român oferă condiții modeste în școli pentru accesarea acestui domeniu: sunt 6 elevi pe un computer.

SHARE

„La o lună după succesul de la JBOI a venit rândul informaticienilor seniori să își arate valoarea și talentul.
Echipa România1 a obținut trei din cele 5 medalii de aur atribuite și primul argint la Balkan Olympiad in Informatics (BOI) - București, 3-8 octombrie 2022...
BOI este al doilea concurs internațional organizat în România în 2022, după Olimpiada Balcanică de Juniori de la Dorohoi.
SEPI a organizat cea de-a 29-a ediție BOI ca eveniment simultan cu Romanian Master of Informatics (RMI) în parteneriat cu Ministerul Educației, Colegiul Național de Informatică ”Tudor Vianu” și Inspectoratul Școlar al Municipiului București.
România1 a fost echipa care a câștigat primul loc atât la BOI cât și la RMI atât ca distribuție a medaliilor cât și ca punctaj cumulat.
Constatăm cu mare bucurie comportamentul echipei România Junior, participantă la RMI la secțiunea Seniori cu o mențiune specială pentru locul 3 și medalia de aur obținută de Ștefan-Cătălin Savu.

Citește și: EXCLUSIV 4.000 de copii, abandonați în primele 6 luni ale anului. De 5 ori mai puțini, adoptați
 
tuturor medaliaților români la cele două competiții !!!
Este al cincilea succes din acest an în competițiile internaționale de informatică din tot atâtea participări”, potrivit Societății pentru Excelență și Performanță Informatică.

Vestea excelentă, dar în țară lucrurile sunt mai nuanțate

La vârf stăm foarte bune. La țară e jale

În România există 2,8 milioane de elevi. Potrivit cifrelor oficiale, în școlile din România sunt 560 de mii de computere. Avem un coputer la 6 elevi. Raportul este de 1 la 10 la țară sau chiar mai mare deoarece numărul computerelor este de 4 ori mai mare în școlile de la oraș decât în mediul rural.

Citește și: Video: „Nu am nici „teneși”. Sunt în șosete la război. 50% din soldați sunt bolnavi”, spune un rus

Una din două gospodării de la țară, fără computera acasă

Newsweek România a scris că, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, în mediul rural 49% din gospodării nu au computer. Stastica era din 2020 și e posibil să avem o mică îmbunătățire.

În mediul urban, procentul este de 24,1% de locuințe fără computer. În total, 35% din gospodării nu au acces la computer.  Putem aproxima că din cei 2,8 milioane de copii, undeva la un milion nu au acces la computer.

Început de Adrian Năstase

Problema este una veche, iar PSD a vrut să o rezolve în anul 2004 pe când premier era Adrian Năstase. Ex premierul a decis să acorde un sprijin pentru ca elevii să își ia un comoputer.

Atunci a apărut Legea Nr. 269 din 16 iunie 2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare.
Ministerul Educației vorbea de „Euro200”, programul național care vine în sprijinul elevilor și studenților cu posibilități financiare reduse în vederea achiziţionării de calculatoare. Programul "Euro 200" se derulează începând cu anul 2004, în baza Legii nr. 269/2004, obiectivele sale fiind stimularea achiziţionării de computere prin acordarea unor ajutoare financiare stabilite pe criterii sociale, respectiv crearea de competenţe în utilizarea mijloacelor IT & C.

Documentul stipula:

„Parlamentul României adoptă prezenta lege.

ART. 1 Obiectul prezentei legi îl constituie stabilirea unor măsuri pentru stimularea achiziționării de calculatoare, prin acordarea unor ajutoare financiare stabilite pe criterii sociale, pentru crearea de competențe în utilizarea tehnicii de calcul.

ART. 2 (1) Beneficiare ale prevederilor prezentei legi sunt familiile cu elevi şi/sau studenți ai învățământului de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu venituri brute lunare de maximum 1,5 milioane lei pe membru de familie. (2) Plafonul de 1,5 milioane lei se indexează anual, prin hotărâre a Guvernului, în funcŃie de indicele de creştere a preŃurilor de consum.

ART. 3 (1) Familiile beneficiare prevăzute la art. 2 primesc un ajutor financiar din partea statului pentru achiziționarea unui calculator personal nou. (2) Familia cu elevi şi/sau studenți, indiferent de numărul acestora, beneficiază de ajutor financiar pentru achiziŃionarea unui singur calculator.

ART. 4 Ajutorul financiar prevăzut la art. 3 reprezintă echivalentul în lei a 200 de euro pentru un calculator, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Națională a României pentru ultima zi a lunii precedente, fără a depăşi valoarea calculatorului achiziționat”.

Eșuat de urmași

În 2015, Adrian Năstase a plecat de la Palatul Victoria și în locul lui a venit Popescu Tăriceanu.

Care a contribuit și el ca „Legea Nr. 269 din 16 iunie 2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare” să devină un mare eșec. Deși Tăriceanu a fost premier într-o periaodă de boom economic.

Potrivit Arhivei Ministerului Educației, doar 4.052 de elevi și 28 de studenți și-au achiziționat computere prin ajutorul de la stat oferit prin Legea din 2004.

În Arad, doar 4 elevi și-au putut cumpăra computer cu ajutor de la stat, în Cluj – 27, Hunedoara -9  Ilfov – 2, Satu Mare – 33, Tulcea – 35, Timiș – 15.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te