EXCLUSIV La copii, schema de vaccinare va fi aceeași, doza identică. Părinții, chemați la discuții

DE Petre Bădică | Actualizat: 17.05.2021 - 18:16
V La copii, schema de vaccinare va fi aceeași, doza identică. / Times of Israel

Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a oferit, în exclusivitate, mai multe răspunsuri legate de pregătirea și desfășurarea campaniei de vaccinare la copii.

SHARE

România este pregătită să înceapă vaccinarea adolescenților de peste 12 ani, dacă varianta pentru copii a vaccinului Pfizer va fi aprobată în Uniunea Europeană, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de imunizare.

La copii, schema de vaccinare va fi aceeași, doza identică

Newsweek România a cerut o serie de informații suplimentare:

Newsweek România: Se fac pregătiri pentru campania de vaccinare a copiilor? În ce constă aceste pregătiri?

CNCAV: Campania de vaccinare destinată populației pediatrice va fi implementată la recomandarea forului decizional – Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) -, în funcție de tipul vaccinului care primește autorizare condiționată de punere pe piață în acest sens.

Citește și: Netanyahu anunță că ostilitățile dintre Hamas și Israel vor dura. Violențe și în Ierusalimul de Est

Într-o declarație comună, Pfizer și BioNTech au declarat că au depus o cerere la EMA din Amsterdam pentru a extinde utilizarea vaccinului lor pentru a include „adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani”. Datele din faza 3 au arătat că vaccinul a furnizat „răspunsuri robuste la anticorpi” și a fost 100% eficient în prevenirea bolii în rândul celor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani.

În ceea ce privește campania de vaccinare a populației pediatrice la nivel național, se va folosi infrastructura actuală, ținând cont de faptul că vaccinul care va primi autorizare în primă fază va fi vaccinul de la compania Pfizer, care are un lanț particular de frig și trebuie asigurate condițiile necesare de menținere a calității acestor vaccinuri. Procedura de vaccinare este similară, schema de vaccinare este aceeași, doza de vaccin este la fel, este nemodificată.

Citește și: Putin întocmește lista neagră cu „statele neprietenoase”. Care sunt acestea

Există un orizont de timp prognozat pentru începerea campaniei de vaccinare?

Ugur Sahin, cofondator și CEO al companiei germane BioNTech, a declarat la începutul lunii mai că vaccinul ar putea fi disponibil pentru această grupă de vârstă din luna iunie 2021, dacă se acordă aprobarea Uniunii Europene (UE). Decizia va deveni aplicabilă  tuturor celor 27 de state membre ale UE.

Aveți în lucru o strategie de comunicare/convingere (poate împreună cu Ministerul Educației) a elevilor/părinților referitoare la beneficiile vaccinului anti-COVID la copii?

Campania de vaccinare în rândul populației pediatrice va fi adaptată în funcție de publicul țintă, cu implicarea vectorilor de încredere, părinți, aparținători legali, cadre didactice. Toate aceste discuții și moduri de acțiune vor fi comunicate public la momentul respectiv. În România, procesul de vaccinare se realizează în conformitate cu Strategia națională de vaccinare împotriva COVID-19 în România.

Cu ce va fi diferită campania de vaccinare la copii față de cea derulată acum?

În completarea Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 în România, vor fi organizate o serie de sesiunii de Q&A dedicate vaccinării populației pediatrice, discuții cu asociații de părinți, ONG-uri, Ministerul Educației și alți factori de sprijin.

Pentru corecta informare a opiniei publice, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) furnizează zilnic comunicate de presă și precizări publice, care pot fi consultate pe site-ul oficial dedicat vaccinării: https://vaccinare-covid.gov.ro/, la secțiunea “Informații”, “Comunicate oficiale”. Totodată, reprezentanții CNCAV susțin, în fiecare zi de marți, la prânz, la sediul Guvernului, o conferință de presă în care sunt transmise publicului informații actualizate privind procesul de vaccinare (puteți consulta aici cea mai recentă conferință de presă).

În ceea ce privește evenimentele organizate de echipa Ro#Vaccinare, acestea pot fi regăsite pe site-ul oficial dedicat vaccinării: https://vaccinare-covid.gov.ro/, la secțiunea “Evenimente”. Totodată, informații dedicate vaccinării pot fi regăsite și în social media (cu acces facil către publicul tânăr), pe pagina de Facebook a campaniei RO Vaccinare, pe grupul PROvaccinare 🇷🇴, dar și pe instagram, la rovaccinare.oficial.

Cîmpeanu: așteaptăm inițiativa autorităților sanitare

Newsweek România a încercat să afle dacă la Ministerul Sănătății se fac pregătiri pentru campania de vaccinare a copiilor, dacă există un orizont de timp prognozat pentru începerea campaniei de vaccinare și care va fi strategia de convingere a elevilor și părinților referitoare la beneficiile vaccinului anti-COVID la copii.
 

Ministerul Sănătății a răspuns că nu este, cel puțin deocamdată, parte în acest proces. „Informațiile cerute fac obiectul de activitate al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), conform Articolului 2 al Deciziei prim-ministrului nr. 385 din 20 noiembrie 2020 privind înființarea Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2”.

Comitetul nu a răspuns întrebărilor Newsweek România. Valeriu Gheorghiță a înaintat termene diferite pentru debutul campaniei de vaccinare a copiilor. Ultimul ar fi toamna acestui an.

Într-un răspuns pentru Newsweek România, Sorin Cîmpeanu a susținut că „Ministerul Educației așteaptă inițiativa autorităților din domeniul sanitar, după care va decide ce este de făcut”.

Întrebat dacă atunci când vorbește de „autorități” se referă la Ministerul sănătății sau la Agenția europeană a medicamentului care va omologa vaccinul Pfizer pentru elevii mai mari de 12 ani, ministrul a răspuns: „Mă refer la ambele autorități. Mai întâi Agenția europeană a medicamentului și apoi Ministerul Sănătății”.
SUA și Canada au autorizat vaccinarea anti-COVID pentru copii de peste 12 ani. Germania spune că este pregătită din punct de vedere logistic. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te