Netanyahu anunță că ostilitățile dintre Hamas și Israel vor dura. Violențe și în Ierusalimul de Est

DE Alexandru Pop | Actualizat: 17.05.2021 - 21:52
Netanyahu anunță că ostilitățile dintre Hamas și Israel vor dura/FOTO: Facebook/Benjamin Netanyahu

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a anunțat că operațiunea militară împotriva Hamas, care a ajuns deja în a șaptea zi, va continua „cu forță deplină” și a avertizat că va fi nevoie de timp pentru a restabili calmul. Decizia cabinetul de securitate al Israelului e să lupte.

SHARE

Surse citate de presa israeliană spun că Israelul nu discută deocamdată termenii unui armistițiu, în ciuda tentativelor internaționale de mediere. Decizia luată vineri de cabinetul de securitate al Israelului este să continue operațiunea împotriva Hamas.

Premierul Netanyahu susține că Israelul are sprijinul comunității internaționale și i-a mulțumit duminică președintelui american Joe Biden încă o dată. Șeful Casei Albe a vorbit sâmbătă la telefon atât cu premierul israelian, cât și cu șeful Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas. Administrația americană consideră că Israelul are dreptul de a se apăra, dar s-a declarat preocupată de victimele civile și a cerut protecție pentru jurnaliști.

Citește și: Putin a redus lista cu țări neprietenoase la două: SUA și Republica Cehă, dar le ridică restricțiile

Pe fondul criticilor internaţionale, premierul Benjamin Netanyahu a justificat duminică  bombardarea turnului Al-Jalaa din oraşul Gaza, un imobil cu 12 etaje în care erau și birourile unor companii media, între care agenția americană Associated Press şi postul de televiziune Al-Jazeera. Benjamin Netanyahu susţine că în clădire era un „sediu de informaţii” al organizaţiei teroriste Hamas. Proprietarul imobilului a negat însă că ar avea vreo legătură cu mişcarea Hamas.

Ostilitățile dintre Hamas și Israel vor dura

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se va reuni, duminică seară, pentru a discuta despre conflictul dintre Israel şi grupurile islamiste din Fâşia Gaza. În paralel, continuă eforturile de pace intermediate de SUA, Rusia, Egipt, Iordania şi Qatar, scrie Digi24.

Bilanţul raidurilor aeriene israeliene asupra teritoriului palestinian Fâşia Gaza a ajuns la cel puţin 188 de morţi şi peste 1.230 de răniţi, după bombardamentele efectuate duminică de Israel, iar pe teritoriul israelian sunt cel puţin zece morţi şi peste 280 de răniţi.

Citește și: Americanii au golit conturile hackerilor ruși „Darkside” și le-au închis serverele

Cel puţin 42 de persoane au fost ucise, duminică, în urma raidurilor aeriene efectuate de armata israeliană în oraşul Gaza. Printre ţintele atacate se numără casele a doi lideri operaţionali ai organizaţiei islamiste Hamas, Yahya Sinwar şi Muhammad Sinwar.

La rândul lor, grupările islamiste Hamas şi Jihadul Islamic au lansat în ultimele 24 de ore peste 300 de rachete spre oraşe israeliene. Israelul spune că rachetele trase în ultima săptămână în sudul țării - în jur de 3.000 - au fost mai multe ca niciodată. Majoritatea celor care amenințau zone locuite sau infrastructura de bază au fost interceptate însă de scutul Iron Dome.

Pe de altă parte, mai persoane - șapte, potrivit serviciilor medicale - au fost rănite duminică în Ierusalimul de Est, după ce o mașină a intrat în plin în forţele de securitate israeliene desfășurate în zonă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te