EXCLUSIV Arafat: Investigăm eficiența testelor în școli și cum sunt realizate. Unde ajung stocurile

DE Petre Bădică | Actualizat: 13.02.2022 - 14:03
EXCLUSIV Arafat: Investigăm eficiența testelor în școli și cum sunt realizate. Unde ajung stocurile / gov.ro

În urma unor licitații, autoritățile au decis să achiziționeze teste pentru elevi în valoare de 270 milioane de lei. Sunt tot mai multe semnale că testarea elevilor va fi oprită, după ce eficiența măsurii s-a dovedit redusă.

SHARE

Raed Arafat a explicat, pentru Newsweek, ce se va întâmpla cu milioanele de teste achiziționate și care vor rămâne nefolosite în cazul, destul de probabil, în care testarea în școli se va opri.

Teste în valoare de 270 milioane lei

Anul trecut, prin încheierea contractelor, statul s-a angajat să achiziționeze 30 de milioane de teste pentru care a fost de acord să plătească suma de 268 de milioane de lei. Atât este valoarea contractelor încheiate de ONAC pentru achiziția testelor pentru salivă destinate testării elevilor din școlile publice. Printre cei care au vândut teste se află o firmă de haine a cărei imagine este Cătălin Botezatu, dar și o firmă specializată în reciclarea deșeurilor. 

În afacerea cu teste pentru salivă mai sunt implicați o fostă consilieră de la Ministerul Culturii și partenerul de afaceri al unui primar PSD.

Citește și: Teste COVID pentru elevi, luate prin firme conectate cu PSD, cu Botezatu și care reciclează deșeuri

Teste fără valoare adăugată

Multe teste s-au dovedit a fi fals pozitive.  Din 13 milioane de teste de salivă folosite, doar 111 au fost, în final confirmate pozitiv. Rezultă un test detectat pozitiv PCR la 117.800 distribuite (nu avem habar câte au ajuns efectiv la părinți/elevi și câte au fost folosite).

Citește și: 270 milioane lei pentru teste COVID care nu protejează copiii împotriva Omicron. Niciun vinovat

În acest context, Raed Arafat a anunțat, zilele trecute, într-o conferință de presă, că se analizează dacă aceste teste au valoare adăugată și dacă procedura va continua în școli.

Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat, pentru Newsweek România, cum s-au achiziționat testele pentru copii și ce se va întâmpla cu testele deja licitate dacă testarea în școli se va opri.

„Ca urmare a propunerilor Grupului de Suport Tehnico-Științific pentru gestionarea bolilor înalt contagioase din data de 29 septembrie 2021, în data de 30 septembrie a fost adoptată Hotărârea Comitetului Național pentru situații de urgență numărul 76 care prevede: se abilitează Ministerul Sănătății să identifice, prin Agenția Națională a Medicamentului și a dispozitivelor medicale din România, testele de salivă antigen introduse pe piața UE cu respectarea cerințelor de reglemntare aplicabile și să comunice Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate aceste cerințe de reglementare, precum și cerințele minime de perfomanță necesar a fi îndeplinite”, se arată în răspuns.

 Testele sunt valide în UE

Arafat spune că ministerul Educației a decis ce cantitate de teste trebuie achizționate. DSU s-a ocupat de partea logisitică.

„Oficiul Național de Achiziții Centralizate a fost desemnat în vederea încheierii acordului cadru și a inițiat demersurile necesare realizării achiziției de teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din proba de salivă, semnând mai apoi acordurile cu societățile comerciale câștigătoare. Cantitatea de teste a fost stabilită în conformitate cu datele comunicate de Ministerul Educației privind numărul de preșcolari, elevi, personal didactic, auxiliar și nediidactic pentru care este necesară testarea.”

Arafat spune că nu a susținut că testele pentru elevi ar fi, sau nu fără valoare adăugată, ci dimpotrivă a specificat că „impactul lor în ceea ce înseamnă eficiența testelor și corecta executare a testării, va fi analizat de o echipă de experți din cadrul INSP și Ministerul Sănătății. La acest nivel se va hotărî dacă testarea va continua sau nu.”

 Arafat mai precizează că „la acest moment, activitatea de testare în unitățile de învățământ continuă, iar în situația, ipotetică, în care acestea s-ar opri, dispozitivele medicale vor intra în stocurile de urgență medicală.”

Scurtă recapitulare:

- Ministerul Educației, responsabil cu numărul de teste cerute pentru a fi achiziționate,

- Ministerul Sănătății a identificat tipul testelor necesare pentru elevi,

- Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a organizat licitațiile pentru achiziția de teste,

- Departamentul pentru Situații de Urgență s-a ocupat cu depozitarea și transportul testelor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te