Companiile „se vor alimenta” cu numai 2.600 de specialiști în acest an

DE Petre Bădică | Actualizat: 24.07.2018 - 18:34
Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

În prima etapă de admitere în învăţământul profesional şi în învăţământul dual (anul școlar 2018-2019) au fost ocupate 18.114 locuri. Dintre acestea, 15.520 de locuri sunt în învățământul profesional de stat, iar 2.594 în învățământul dual.

SHARE

Informația este foarte importantă, mai ales în ceea ce privește numărul elevilor care au ales învățământul dual. Cifra arată câți muncitori calificați reușesc să atragă companiile din România. 

Potrivit legii, „învăţământul dual este o formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic cu următoarele caracteristici specifice: a) este organizat la iniţiativa operatorilor economici interesaţi, în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică; b) asigură oportunităţi sporite de educaţie şi formare profesională pe baza unui contract de parteneriat şi a unor contracte individuale de pregătire practică, prin pregătirea practică organizată în răspunderea principală a operatorilor economici; c) operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice şi alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor; d) facilitează implicarea operatorilor economici în mecanismele decizionale la nivelul unităţii de învăţământ partenere”.

Federația Patronatelor Societăților din Construcții a anunțat că e nevoie de 600.000 de muncitori. În acest context, cei 2.594 de tineri care au ales învățămîntul dual sunt foarte puțini în comparație cu criza de specialiști de pe piața muncii. 

Că tinerii nu se înghesuie pentru a învăța o meserie și pentru a se angaja, ulterior, în cadrul unei companii, o arată faptul că numărul locurilor vacante în îvățământul dual disponibile pentru etapa a doua de admitere este de 2.959 de locuri. De unde rezultă, că în prima sesiune de admitere nu s-au ocupat nici măcar jumătate din locurile disponibile pentru învățământul dual.

La ce ne așteptăm 

Tot pentru etapa a doua de admitere sunt disponibile 18.922 de locuri pentru învăţământul profesional de stat.

Etapa a doua de admitere în învăţământul profesional de stat începe în 31 august, iar înscrierea elevilor se derulează astfel:

 • în perioada 31 august - 3 septembrie 2018, la unitățile de învățământ profesional la care au rămas locuri libere în urma etapei I de admitere și care organizează sesiune de preselecție pe baza fișelor de înscriere în învățământul profesional de stat;
 • în data de 5 septembrie 2018, la unitățile de învățământ profesional la care au rămas locuri libere în urma etapei I de admitere și care nu organizează preselecție pe baza fișelor de înscriere în învățământul profesional de stat, arată Ministerul Educației.

Detalii despre unităţile de învăţământ care au locuri libere pentru învăţământul profesional şi pentru învăţământul dual, precum și o situaţie centralizată la nivel naţional privind numărul de locuri libere sunt publicate pe alegetidrumul.ro.

Reamintim că formarea elevilor pe această rută este susţinută financiar prin bursa profesională care se acordă în cuantum de:

 • 200 lei lunar (de la bugetul de stat) - dacă elevul este înscris la învăţământul profesional;
 • minimum 400 lei lunar (200 lei de la bugetul de stat și minimum 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul încheie un contract individual de practică) - dacă elevul este înscris la învăţământul dual.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -