Cinci licee unde elevii merg la toaleta din fundul curții. Într-unul nu a luat nimeni bacalaureatul

DE Alex Darvari | Actualizat: 12.09.2022 - 12:10
Liceu cu toaletă în curte - FOTO: ARHIVA

Pare greu de crezut, dar în România elevii de liceu își fac nevoile în toalete aflate în afara instituției de învățământ, potrivit unor documente consultate de Newsweek România.

SHARE

În acest moment, ar mai exista, în România, puțin peste 300 de școli cu toalete în curte. Guvernul a alocat sume de bani, în luna mai, pentru remedierea acestei probleme, dar - potrivit surselor Newsweek România - marea majoritate a școlilor respective nu au finalizat sau nici nu au început lucrările de modernizare la grupurile sanitare.

Guvernul a dat bani, lucrările nu s-au făcut

Potrivit unei hotărâri de guvern din 11 mai 2022, „Se aprobă repartizarea sumei de 10.078 mii lei din transferuri din bugetul de stat către bugetele locale, prevăzută în bugetul Ministerului Educației pe anul 2022, pentru continuarea lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare și asigurarea cu utilități a acestora la unitățile de învățământ preuniversitar de stat care au fost finanțate în anul 2021 conform Hotărârii Guvernului nr. 1.188/2021 privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat către bugete locale, prevăzute în bugetul Ministerului Educației, pentru finanțarea în anul 2021 a unor cheltuieli de capital ale unităților de învățământ preuniversitar de stat și ale căror lucrări nu au fost realizate sau finalizate la 31.12.2021, potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre”.

Citește și: Loviți de guvern: 300 lei poate ajunge un „plin” de curent la Dacia Spring. 1.000 lei la un BMW

Lista școlilor o găsiți AICI

Pe lista unităților de învățământ care au primit bani pentru că aveau toalete în afara clădirii se află cinci licee:

Liceul Teoretic „Dr. Victor Gomoiu“, orașul Vânju Mare

Liceul Tehnologic „Barbu A. Știrbey“, orașul Buftea

Liceul Tehnologic Berzovia, comuna Berzovia

Liceul Tehnologic „Sf. Mucenic Sava“, comuna Berca

Liceul Tehnologic Plopenii Mari - corp A, comuna Ungureni.

Citește și: Exces de zel. Primarul Sucevei a participat la deschiderea de an școlar la 13 unități de învățământ

Pentru salvarea Liceului din Buftea a fost lansată o petiției. Iar publicația locală buftenii.ro a atras atenția că liceul s-ar putea închide: „Liceul Barbu A. Știrbey este muribund. Nu e frumos, dar este adevărat. Dacă în ceasul al doisprezecelea, nu îi venea doamnei Marinescu ideea de a înființa cele două clase cu profil pedagogic, Știrbeyul era deja închis din lipsă de elevi. Nimeni nu mai face școală de ospătari/bucătari etc.

Azi îți ajunge o tunică de „chef” cumpărată de la Metro sau după caz, o fustă mini și un zâmbet larg pentru a fi chelneriță. Întrebarea este: de ce i-a venit doamnei Marinescu ideea abia acum, în prag de miezul nopții? Unde e managerul? Ce management poți preda într-un liceu care nu se adaptează cererii de pe piață? În plus, pentru maxim 300 de elevi și probabil cel puțin 30 de profesori, nu-i așa că e logic ca Primăria Buftea să suporte costurile de întreținere a ditamai măgăoaiei construite în 1924? Să dai bani, aproape degeaba, să mai bagi bani în reparații și întreținere, în loc să încasezi bani, cu aproape zero investiție?!”

La Liceul din Berzovia nu a lua niciun candidat examenul de bacalaureat. Detalii AICI

În pofida condițiilor proaste, la Liceul Tehnologic „Plopenii Mari” rata de promovare a fost de 87,50% Detalii AICI

Premierul a cerut rezolvarea problemei

Premierul Nicolae Ciucă a cerut un plan ca să fie eliminată problema toaletelor din curtea şcolii, apreciind că aceasta reprezintă „o pată pe imaginea sistemului de învăţământ”.


„Nu mă sfiesc deloc să discut despre ceea ce înseamnă imaginea sistemului de educaţie în România, când vorbim de toalete în curtea şcolii. S-au făcut demersuri ca numărul acestor unităţi de învăţământ să fie redus. Totuşi, a rămas un număr destul de mare şi, din punctul meu de vedere, este inacceptabil, motiv pentru care, ieri (marţi – n.r.), în videoconferinţă, am solicitat tuturor autorităţilor, conducerii Ministerului Educaţiei, precum şi autorităţilor locale ca până la finele anului să mi se prezinte planul prin care anul viitor să eliminăm această pată de pe imaginea sistemului de învăţământ”, a declarat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de Guvern.


„Este păcat, se fac eforturi, se munceşte foarte mult, am făcut un obiectiv de ţară ca educaţia să rămână în primele priorităţi ale ţării noastre. Educaţia, alături de sănătate, se înscrie în atenţia maximă pe care Guvernul României o acordă, astfel încât să eliminăm aceste diferenţe şi să putem să ne aliniem în standardele europene”, a afirmat premierul.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te