Cercetătorii români au făcut un apel pentru ca editurile la care a fost publicată opera științifică a Elenei Ceaușescu să retragă aceste cărți sau să facă o rectificare necesară.
Elena Ceaușescu, care avea doar opt clase, nu este autorul și nu a avut nicio contribuție în redactarea cărților științifice tipărite cu numele său ca autor. După Revoluție, au existat mărturii, sub anonimat, potrivit cărora cercetători români au fost obligați să lucreze pentru realizarea operei științifice a Elenei Ceaușescu.
Citește și: 12 cercetători cer demiterea șefei IICCMER pentru abuzuri. Ce spune Toader. Guvernul face verificări
Operele au fost publicate înainte de 1989 la edituri importante din Occident, iar pentru asta statul comunist a plătit sume importante de bani.
Subiectul a reapărut, zilele trecute, în presa britanică. The Guardian a anunțat că cercetători români cer unor edituri academice să retragă numele Elenei Ceuşescu de pe aproape 24 de lucrări ştiinţifice şi cărţi publicate în mod fraudulos ca fiind opera sa, la peste 30 de ani după execuţia fostei soţii a dictatorului Nicolae Ceauşescu şi a acestuia, al căror regim a prezentat-o drept o cercetătoare eminentă în chimie, în pofida lipsei oricăror calificări autentice în domeniu şi a faptului că numele acesteia trăieşte în jurnale academice, iar instituţii britanice nu îi retrag titlurile onorifice acordate.
Citește și: Două studii confirmă că gradul de spitalizare din cauza Omicron este mai scăzut comparativ cu Delta
Cărțile „celei mai iubite” plagiatoare din România, Elena Ceaușescu, de vânzare pe Amazon cu 350 lei
Opera științifică, apărută sub numele Elenei Ceaușescu, poate fi cumpărată și azi de pe Amazon. „Nouvelles Recherches dans le Domaine des Composes Macromoleculaires” costă 70 de dolari, în timp ce „Stereospecific Polymerization of Isoprene” costă 72 de doalri și poate fi cumpărată și citită în format kindle.
Despre impostura Elenei Ceaușescu a vorbit și revista Nature în urmă cu 10 ani în contextul acuzațiilor de plagiat aduse lui Victor Ponta.
Într-un editorial intitualt „Repeat after me” (Repetă după mine”) publicaţia „Nature” scrie că „plagiatul pare endemic în România” şi aminteşte că „Elena nu avea luat bacalaureatul dar puterea soţului său, dictatorul Nicolae Ceauşescu a făcut ca Universitatea din Bucureşti să îi acorde titlul de doctor. Lucrările ştiinţifice care au apărut sub semnătura Elenei Ceauşescu au fost redactate de către alţi cercetători care au rămas anonimi. Cuplul de dictatori a fost executat în 1989 pentru delicte mult mai grave decât cele privind etica academică.”
Ce scrie Guardian despre impostura științifică a Elenei Ceaușescu
Elena Ceuşescu era prezentată de către propaganda comunistă de stat, în timpul regimului soţului său, drept o cercetătoare în chimie de renume mondial, în pofida faptului că nu avea nicio calificare credibilă.
Potrivit cercetătorilor din spatele acestei iniţiative, opera Elenei Ceuşescu este citată şi accesată în continuare, în pofida faptului că aceasta era abia alfabetizată în ştiinţe şi era incapabilă să recunoască formule chimice predate studenţilor la chimie în primul an de studii.
Ei cer, de asemenea, ca titlurile, premiile şi doctoratele onorifice acordate Elenei Ceuşescu să fie revocate, iar instituţiile care au onorat-o, inclusiv Royal Society of Chemistry şi Polytechnic of Central London (în prezent Universitatea din Westminster) să-i retragă recunoaşterea pe care i-au acordat-o şi să recunoască falsitatea carierei sale ştiinţifice, potrivit news.ro.